Εισήγηση του Προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ Δημήτρη Γουσίδη στη συζήτηση για τις σχέσεις δημοσιογράφων με το Δημόσιο

27 Ιανουαρίου 2005
 
H Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε για χρηματισμούς δημοσιογράφων και αδιαφανείς σχέσεις συναδέλφων με τον δημόσιο τομέα, επαναλαμβάνει τις διατυπωμένες εδώ και πολλά χρόνια πάγιες θέσεις της:

1. Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. θεωρεί ότι οι κατηγορίες που πλανώνται εις βάρος της δημοσιογραφίας είναι βαριές ως προς το περιεχόμενό τους, κατά κανόνα όμως εντελώς αόριστες.  Ονόματα υπευθύνων των καταγγελλόμενων πράξεων και όχι φιλολογικές περιγραφές των πράξεων αυτών οφείλουν να δώσουν όλοι όσοι τις επισείουν κατά της φήμης και της ακεραιότητας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Η κυβέρνηση οφείλει να φέρει στο φως όσα σχετικά στοιχεία διαθέτει, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για τη δημοσιοποίησή τους και για την ακρίβειά τους.
2. Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. αποκρούει κάθε προσπάθεια να ενοχοποιηθεί και να συκοφαντηθεί ο δημοσιογραφικός κόσμος συνολικά, μέσα από τη σύγχυση που σκόπιμα καλλιεργείται, κατά καιρούς, από διάφορα κέντρα.
Η σύγχυση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να σχηματίζεται στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι κάθε δημοσιογράφος που με οποιονδήποτε τρόπο συνδέεται με το Δημόσιο είτε χρηματίζεται είτε είναι αργόμισθος.
Πρέπει να καταστεί σαφέστατη η διάκριση μεταξύ των επαγγελματιών δημοσιογράφων, μελών των Ενώσεων Συντακτών, και αυτόκλητων «δημοσιογράφων», διαφημιστών, κομματικών στελεχών, επικοινωνιολόγων, υπευθύνων δημοσίων σχέσεων και πολιτικού μάρκετιγκ.
Δεν είναι το ίδιο οι δημοσιογράφοι  που εργάζονται σε κρατικά μέσα ενημέρωσης ή νομίμως και επαξίως στελεχώνουν Γραφεία Τύπου, με κάποιους ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το δημοσιογραφικό επάγγελμα.
Δεν είναι σωστό να μιλούμε με τον ίδιο τρόπο για χρηματοδοτήσεις από μυστικά κονδύλια –αν υπάρχουν τέτοια κονδύλια-  και για συγκεκριμένες και νόμιμες αμοιβές συναδέλφων  για δημοσιογραφικές υπηρεσίες που διαπιστωμένα προσφέρουν.
Επαναλαμβάνουμε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα με σαφή διάκριση και κατηγοριοποιημένα όλα τα στοιχεία που διαθέτει για δημοσιογράφους στους οποίους καταλήγει δημόσιο χρήμα. Διαφορετικά καθίσταται συνυπεύθυνη για την προαναφερθείσα σύγχυση, που σπιλώνει τον δημοσιογραφικό κόσμο στο σύνολό του.
3. Τα μέσα που διαθέτει η κάθε κυβέρνηση για να προσφέρει αντιμισθίες, ενδεχόμενες μη παραγωγικές θέσεις και μυστικά κονδύλια δεν ελέγχονται, ούτε υπάρχει αξιόπιστος τρόπος να ελεγχθούν.
Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις διαθέτουν και τις καταστατικές προϋποθέσεις, και τις αναγκαίες αρχές δεοντολογίας, και τα αρμόδια όργανα για να ελέγξουν περιπτώσεις όπου υπάρχει ασυμβίβαστο στις ενασχολήσεις συναδέλφων. Εφόσον κάτι τέτοιο διαπιστωθεί θα προβούν στην αυτοκάθαρσή τους.
Οι Ενώσεις Συντακτών έχουν όλα τα αναγκαία εφόδια για να αντιμετωπίσουν παραβάσεις της δεοντολογίας και περιπτώσεις ασυμβίβαστων, όπως η κάλυψη ρεπορτάζ που είναι συναφές με το αντικείμενο του Γραφείου τύπου στο οποίο απασχολούνται συνάδελφοι. Είναι έργο δικό τους αυτό, όπως και η ενδεχόμενη θέσπιση περαιτέρω ασυμβιβάστων, και για την επιτέλεσή του δεν απαιτείται ούτε νομοθετική ρύθμιση ούτε κυβερνητική παρέμβαση.
Έργο και καθήκον της κυβέρνησης είναι να καθορίσει καθεστώς πλήρους διαφάνειας στις προϋποθέσεις για εργασιακές σχέσεις δημοσιογράφων με το Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Να ελέγξει το ποιοι και πώς σήμερα στελεχώνουν τα γραφεία Τύπου και να βρει τρόπους να τους συντονίσει, να ορίσει πλαίσια και κανόνες, υποχρεώσεις, όρια και δεσμεύσεις.
«Σκιές» δεν δημιουργούν οι δημοσιογράφοι, αλλά οι κυβερνώντες, όταν αντιλαμβάνονται ως κλάδο των δημοσίων σχέσεων τη σχέση τους με τα μέσα ενημέρωσης.
4. Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. θα προσπαθήσει να αποτρέψει κάθε απόπειρα ο θόρυβος που προκλήθηκε να λειτουργήσει ως στοιχείο αποπροσανατολισμού σε σχέση με τα πάγια αιτήματα του δημοσιογραφικού κλάδου και τις συνδικαλιστικές και εργασιακές διεκδικήσεις του. Καταδικάζει πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων για δημοσιογράφους και αντιδρά όταν οι πρακτικές των κυβερνώντων τα αναδεικνύουν σε κριτήριο αξιολόγησης των συντακτών.
5. Τα μέλη της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., στο βόρειο ελληνικό χώρο, αισθάνονται βαρύ το χρέος να τιμούν το όνομα της Ένωσής τους, που λειτουργεί από το 1922 και στάθηκε πάντοτε μαχητικά στις επάλξεις της έντιμης δημοσιογραφίας. Η Ένωση τελεί σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής και επαγρύπνησης, τόσο για τη διασφάλιση της δεοντολογικής άσκησης του επαγγέλματος από όλα τα μέλη της όσο και για την απόκρουση άδικων και γενικευμένων επιθέσεων κατά του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
 
Facebook Twitter