Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου

Ετήσια διάκριση που θέσπισε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ για δημοσιογράφους της Βόρειας Ελλάδας που με την επαγγελματική διαδρομή τους κόμισαν στο επάγγελμα έργο το οποίο μπορεί ν’ αποτελεί σημείο αναφοράς.

2008

Το Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου 2008 απονεμήθηκε στον Μανόλη Κανδυλάκη για την προσφορά του στην έρευνα και την ανάδειξη της εφημεριδογραφίας στη Βόρεια Ελλάδα.

2009

Το Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου 2009 απονεμήθηκε στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Δερμεντζόγλου για την προσφορά του στη δημοσιογραφία και τον πολιτισμό.

2010

Το Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου 2010 απονεμήθηκε στον δημοσιογράφο Νίκο Ασλανίδη για την προσφορά του στην ερευνητική δημοσιογραφία και την ανάδειξη του ρόλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

 

Στον δημοσιογράφο Νίκο Ασλανίδη δόθηκε το Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου για το έτος 2010

2011

Το Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου 2011 απονεμήθηκε στον δημοσιογράφο Αντώνη Κούρτη για τη στάση του υπέρ της δημοκρατίας στα χρόνια της χούντας και τη συμβολή του στην ανανέωση του γραπτού Τύπου στη Βόρεια Ελλάδα.

2012

Το Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου 2012 απονεμήθηκε στον δημοσιογράφο Γιώργη Μελίκη για την προσφορά του στη διάσωση, την ανάδειξη και τη διάδοση πολιτισμικού πλούτου της Ελλάδας τόσο με το δημοσιογραφικό όσο και με το ερευνητικό έργο του.

 

 

2013

Το Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου 2013 απονεμήθηκε στον δημοσιογράφο Θεόδωρο Ιωαννίδη για την πολυσχιδή προσφορά του στον πολιτισμό και τα γράμματα τόσο μέσα από το δημοσιογραφικό έργο του όσο και με την παράλληλη προς αυτό συγγραφική και μεταφραστική δραστηριότητά του.

 

2014

Το Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου 2014 απονεμήθηκε στον δημοσιογράφο Χρίστο Ζαφείρη για τη συμβολή του στην ανάδειξη της δημοσιογραφίας ως εργαλείου για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τον τιμά για το πολυδιάστατο και πλούσιο δημοσιογραφικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο του.

 

2015

Το Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου 2015 απονεμήθηκε στον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιώργο Σκαμπαρδώνη για τη συμβολή του στη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία, δύο πεδία τα οποία κατάφερε με το έργο του να διασυνδέσει αφανώς, κομίζοντας ανανεωτικά στοιχεία από το ένα στο άλλο, χωρίς να καταφύγει στις ευκολίες μιας προφανούς ή επιδεικτικής μείξης.  

 

2016

Το Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου 2016 απονεμήθηκε στον δημοσιογράφο Σωτήρη Θεολογίδη για τη συμβολή του στη δημοσιογραφία, στην οποία ο ίδιος επί δεκαετίες κόμισε, από πολλές διαφορετικές θέσεις και σε πολλά διαφορετικά αντικείμενα, τον συνδυασμό της καινοτομίας με την αξιοπιστία.

2017

Το Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου 2017 απονεμήθηκε στον δημοσιογράφο Ξενοφώντα Μαυραγάνη για το έργο του στη λογοτεχνία και τη διασύνδεσή του με τη δημοσιογραφική διαχείριση της μαρτυρίας και της έρευνας.

2018

Το Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου 2018 απονεμήθηκε στον δημοσιογράφο Σταύρο Τζίμα για την ένταση και τη συνέπεια που υπηρετεί το ρεπορτάζ στο πεδίο των Βαλκανίων, μετατοπίζοντας τα όρια της δημοσιογραφικής έρευνας εγγύτερα στην Ιστορία.

2019

Το βραβείο Μαρκίδες Πούλιου 2019 απονεμήθηκε στον δημοσιογράφο Βασίλειο Κάργα για την πολύπλευρη προσφορά του στη δημοσιογραφία της Περιφέρειας.