Εκθέσεις Ντοκουμέντων – Επιμορφωτικές δράσεις

 

«Αίθουσες σύνταξης από το μέλλον»

 

 

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης επιχείρησε στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 να αποτυπώσει αλλαγές που συντελέστηκαν στον τρόπο με τον οποίον παράγονται και καταναλώνονται προϊόντα Ενημέρωσης και να ενημερώσει γι’ αυτές τους επαγγελματίες δημοσιογράφους,  φοιτητές/σπουδαστές δημοσιογραφίας, στελέχη Μέσων Ενημέρωσης αλλά και το κοινό. 
 
Στον κύκλο διαλέξεων, σεμιναρίων και ενημερωτικών συναντήσεων που διοργανώθηκε για τον λόγο αυτό, θεωρητικά δεδομένα και επιστημονικές προσεγγίσεις διασταυρώθηκαν με τεχνική κατάρτιση και εφαρμοσμένη γνώση για να καλυφθεί ευρύτατο φάσμα σχετικών θεμάτων. Μεταξύ αυτών: 
Η αξιοποίηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, η συγκρότηση και λειτουργία μιας ψηφιακής αίθουσας σύνταξης, μοντέλα χρηματοδότησης της διαδικτυακής δημοσιογραφίας, οι δικτυακές κοινότητες και η ενημέρωση, τα πνευματικά δικαιώματα στο ψηφιακό περιβάλλον. 
 
Παράλληλα με τα παραπάνω στην αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ  αναπτύχθηκε το πρόγραμμα «UPLOAD the story! Ξεναγήσεις στον κόσμο των Νέων Μέσων. Μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές δημοσιογραφίας που επισκέπτονταν τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενημερώνονταν για τις εξελίξεις, τα μέσα και τις εφαρμογές που άλλαξαν την Ενημέρωση, δοκίμαζαν τα σύγχρονα εργαλεία του δημοσιογράφου, ανέβαζαν «ρεπορτάζ» τους στο διαδίκτυο και τα διάβαζαν σε ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης.
 
 

Στοιχεία, απόψεις και προτάσεις που ανοίγουν τη μακρά συζήτηση για το ρόλο των δημοσιογράφων στην ψηφιακή εποχή κατέθεσαν στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ οι εισηγητές που συμμετείχαν στην ημερίδα «Νέα Μέσα, νέοι ρόλοι για τους δημοσιογράφους» που οργάνωσε η Ένωση.

«Ο διάλογος για το μέλλον της δημοσιογραφίας δεν μπορεί να διεξάγεται με όρους δαιμονοποίησης ή αγιοποίησης», τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Μ. Βοϊτσίδης. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών Σταμάτης Νικολόπουλος, που επισήμανε ότι οι δημοσιογράφοι παραμένουν στο κέντρο της ενημέρωσης, όποια εργαλεία κι αν καλούνται να χρησιμοποιήσουν.
 
 
 
 
Περισσότερα εδώ:

Οκτώβριος 201ο

«Κατανοούμε τα Νέα Μέσα» – Η διάλεξη της Ε. Σιαπέρα

«Με τα Νέα Μέσα ζούμε έναν δικτυωμένο ατομικισμό, που κρύβει νέες μορφές διακρίσεων και συγκρούσεων. Η κοινωνικότητά μας, όπως εκφράζεται από την επιλογή των δικτύων στα οποία θέλουμε να συμμετέχουμε, αναδεικνύει την αξία μιας οριζόντιας – ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ χρηστών με τα ίδια ενδιαφέροντα».

Η παρουσίαση της Κας. Σιαπέρα

Περισσότερα εδώ:

«H δημοσιογραφία στο διαδίκτυο θα επιβιώσει» – Η διάλεξη της Ε. Σιαπέρα

«Η Δημοσιογραφία στο διαδίκτυο θα επιβιώσει, δίχως προσδοκίες για σοβαρά κέρδη, αν αξιοποιηθούν συνδυαστικά τα υπάρχοντα μοντέλα χρηματοδότησης, που επιβάλλουν διαρκείς καινοτομίες και έξυπνες προσαρμογές σε μια ταχύτατα εξελισσόμενη αγορά υπηρεσιών, περιεχομένου και τεχνολογικών εργαλείων». Τις εκτιμήσεις αυτές διατύπωσε η Ευγενία Σιαπέρα, λέκτορας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, στη διάλεξή της με θέμα «Οικονομική βιωσιμότητα της διαδικτυακής δημοσιογραφίας».

Η παρουσίαση της Κας. Σιαπέρα

Περισσότερα εδώ:

 

Νοέμβριος 201ο

“Guardian: Πώς έγινε πρώτη παγκοσμίως στη συμμετοχή του κοινού”
Η διάλεξη της Meg Pickard

Η βρετανική Guardian, η πρώτη εφημερίδα παγκοσμίως στη συμμετοχή των «ηλεκτρονικών» της αναγνωστών, έκτισε και ανέπτυξε διαδικτυακές κοινότητες τηρώντας αυστηρούς κανόνες δεοντολογίας και συνδυάζοντας τα Νέα Μέσα με τη διαρκή προσαρμογή του δημοσιογραφικού της δυναμικού.

Στα… ενδότερα της Guardian αναφέρθηκε η Meg Pickard , επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης
Νέων Μέσων και Κοινωνικής Δικτύωσης της βρετανικής εφημερίδας, μιλώντας σε ένα ζωηρό κοινό στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Περισσότερα εδώ:

Τοπικοί ιστότοποι: Τρεις «συνταγές» για επιβίωση και ανάπτυξη

«Να μείνουμε δημοσιογράφοι. Να μη γίνουμε παράγοντες κι επιχειρηματίες, που βλέπουν το διαδίκτυο σαν ένα ακόμη πεδίο για να ασκήσουν αθέμιτες πιέσεις στις τοπικές αρχές».

Με αυτή την κοινή προμετωπίδα δύο συντάκτες – μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, η Ιωάννα Παρασχάκη από τον Έβρο [http://www.telegramm.gr] και ο Γιάννης Σιδηρόπουλος από την Ξάνθη [http://www.xanthipress.gr] παρουσίασαν τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα στην αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Μαζί τους μίλησε ο φοιτητής Δημοσιογραφίας SerhatDeniz [http://www.turkishgreeknews.org] που φιλοξενεί στον ιστότοπό του ειδήσεις για το ελληνικό και τουρκικό κοινό του διαδικτύου, «αυτές που μας ενώνουν και δεν μας χωρίζουν».

Περισσότερα εδώ:

Μάρτιος 2011

Paul Lewis: Νέος ρόλος για τους δημοσιογράφους

«Η δημοσιογραφία των πολιτών εμπεριέχει κινδύνους για την παραδοσιακή δημοσιογραφία, όμως η σωστή χρήση των νέων μέσων εμπλουτίζει το δημοσιογραφικό έργο, προσφέροντας πληροφορίες και πηγές, που θα ήταν αδύνατο μέχρι πρόσφατα να αξιοποιηθούν».

 
 
Περισσότερα εδώ:
 

Οκτώβριος 201ο

O Eric Schwartzman στην ΕΣΗΕΜ-Θ

Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ ολοκληρώθηκαν το σεμιναρίου «Πώς να αξιοποιήσετε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης» που παρέδοσε ο αμερικανός αναλυτής και εκπαιδευτής διαδικτυακών επικοινωνιών Eric Schwartzman.

Περισσότερα εδώ:
 
 

Μια αίθουσα σύνταξης στον υπολογιστή μου

Πρακτικές συμβουλές, χρήσιμα εργαλεία και δοκιμασμένες λύσεις για όσους θέλουν να αξιοποιούν τις πιο προωθημένες δυνατότητες του διαδικτύου αναπτύχθηκαν στο σεμινάριο–εργαστήριο για τα Νέα Μέσα, που πραγματοποιήθηκε στο Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Οι πενήντα συμμετέχοντες (δημοσιογράφοι, φοιτητές και στελέχη φορέων) παρακολούθησαν τον εισηγητή Αντρέα Παναγόπουλο, δημοσιογράφο, ο οποίος ανέλυσε την οργάνωση μιας «εικονικής Αίθουσας Σύνταξης στον υπολογιστή μου».

Περισσότερα εδώ:
Το πρόγραμμα «UPLOAD the Story: Ξεναγήσεις στον κόσμο των Νέων Μέσων» αναπτύχθηκε από το φθινόπωρο του 2010 ως το καλοκαίρι του 2011 στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ. Μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές Δημοσιογραφίας επισκέπτονταν τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενημερώνονταν για τις εξελίξεις, τα μέσα και τις εφαρμογές που άλλαξαν την Ενημέρωση, δοκίμαζαν τα σύγχρονα εργαλεία του δημοσιογράφου, ανέβαζαν στο διαδίκτυο «ρεπορτάζ» που έκαναν εκείνη με βάση επεξεργασμένα σενάρια, και έβλεπαν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους σε ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης.