Εκθεσεις Ντοκουμέντων

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 1941-1944
“Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα”



Στιγμιότυπο της έκθεσης

Η έκθεση ντοκουμέντων «Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα – Εθνική Αντίσταση, 1941-44» εγκαινιάστηκε το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008 και λειτούργησε ως το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009 –τελευταίοι επισκέπτες ήταν οι εισηγητές της ημερίδας «Ο Τύπος της Βόρειας Ελλάδας στην Κατοχή», που πραγματοποιήθηκε την ημέρα εκείνη.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας, τιμώντας, όπως τόνισε, «τους αγωνιστές δημοσιογράφους που βγήκαν στην παρανομία για να εκφράσουν τη νομιμότητα, που διακινδύνευσαν ζωή και ελευθερία για να κρατήσουν ζωντανή την ελεύθερη και αληθινή πληροφόρηση του ελληνικού λαού την ώρα της μεγαλύτερης εθνικής δοκιμασίας του 20ού αιώνα».

Προσφωνώντας τον κ. Σιούφα ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ Μόσχος Βοϊτσίδης επισήμανε: «Η θεσμική σας ιδιότητα και το σχήμα ενότητας που εξ αυτής υπηρετείτε καθιστούν την παρουσία σας απολύτως ουσιαστική: οι αφανείς πρωταγωνιστές αυτού του κεφαλαίου της δημοσιογραφικής ιστορίας υπερασπίστηκαν, καθένας από τη δική του πλευρά και στο δικό του μέτρο, την ίδια αρχή με αυτήν που προάγει και υπερασπίζεται η ιδέα του Κοινοβουλίου: ελεύθερη έκφραση με κάθε κόστος».

Κορύφωση της προσπάθειας που ξεκίνησε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ να αναδείξει των έργο αυτών που υπηρέτησαν την Ενημέρωση στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης θέτοντας κυριολεκτικά σε κίνδυνο τη ζωή τους, αποτέλεσε η ημερίδα «Ο Τύπος της Βόρειας Ελλάδας στην Κατοχή», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2010.

Ιστορική με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο πεδίο και δημοσιογράφοι με μακρά θητεία στην ιστοριογραφική έρευνα με αντικείμενο τον Τύπο διέτρεξαν σε 11 εισηγήσεις ευρύτατο φάσμα θεμάτων φωτίζοντας από πολλές πλευρές μια περίοδο στην ιστορία του Τύπου που διαθέτει όχι μόνο μεγάλη σημασία αλλά και εντυπωσιακή έκταση και ένταση: αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στη Βόρεια Ελλάδα εκδόθηκαν την περίοδο 1941-1944 μιάμιση φορά περισσότερες εφημερίδες απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στοιχεία που ανανεώνουν το ερευνητικό ενδιαφέρον για την ιστορία και τον ρόλο του Τύπου της Βόρειας Ελλάδας στην περίοδο της Κατοχής έφερε στο φως η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2009 στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης Συντακτών.

Ιστορικοί με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο πεδίο και δημοσιογράφοι με μακρά θητεία στην ιστοριογραφική έρευνα με αντικείμενο τον Τύπο διέτρεξαν σε 11 εισηγήσεις ευρύτατο φάσμα θεμάτων φωτίζοντας από πολλές πλευρές μια περίοδο στην ιστορία του Τύπου που διαθέτει όχι μόνο μεγάλη σημασία αλλά και εντυπωσιακή έκταση και ένταση: αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στη Βόρεια Ελλάδα εκδόθηκαν την περίοδο 1941-1944 μιάμιση φορά περισσότερες εφημερίδες απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Η ημερίδα αποτελεί κορύφωση της προσπάθειας που ξεκινήσαμε ως Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ με την έκθεση ντοκουμέντων για τον Παράνομο Τύπο στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, να αναδείξουμε το έργο αυτών που υπηρέτησαν τη δημοσιογραφία θέτοντας κυριολεκτικά σε κίνδυνο τη ζωή τους», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Μόσχος Βοϊτσίδης.


Περισσότερα εδώ: