Εκθεσεις Ντοκουμέντων

 

«Δικτατορία 1967-1974: Η έντυπη αντίσταση»

 

Στιγμιότυπο της έκθεσης

Η έκθεση ντοκουμέντων «Δικτατορία 1967-1974: Η έντυπη αντίσταση» άνοιξε για το κοινό στις 17 Νοεμβρίου 2009, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009 και λειτούργησε στην αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ ως τις 27 Φεβρουαρίου 2010 – τελευταίοι επισκέπτες της ήταν οι εισηγητές της ημερίδας με το ίδιο θέμα, που πραγματοποιήθηκε την ημέρα εκείνη.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος, χαρακτηρίζοντάς την «υπόμνηση της ιστορικής αλήθειας ότι η ελευθερία του λόγου δεν ήταν πάντα αυτονόητη».
 

Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι η διοργάνωση «αναδεικνύει μια πτυχή του αντιδικτατορικού αγώνα άγνωστη στις νεότερες γενιές» και υπογράμμισε την επιστημονική επάρκεια και την αισθητική αρτιότητά της.

Περισσότερα από 120 έντυπα που εκδόθηκαν στην περίοδο της δικτατορίας και διακινήθηκαν σε συνθήκες παρανομίας ή στα όρια της νομιμότητας, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, εντάχθηκαν σε εικαστικό περιβάλλον που συνόψιζε το χρονικο της επταετίας. Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκε τόσο μεγάλος αριθμός έντυπων τεκμηρίων αντιδικτατορικής δράσης, σε μια προσπάθεια να καταγραφεί συστηματικά το υλικό αυτό και να αποτυπωθεί αντιπροσωπευτικά η μεγάλη γεωγραφική διασπορά του και το ευρύ πολιτικό φάσμα που καλύπτει.

Την περίοδο Δεκέμβριος 2010 – Φεβρουάριος 2011 η έκθεση φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, χάρη στη συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

Η προσπάθεια του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ να αναδείξει τον ρόλο της Ενημέρωσης στη περίοδο της δικτατορίας συνεχίστηκε με την ημερίδα που διοργάνωσε στις 27 Φεβρουαρίου 2010. Επιστήμονες με εξειδίκευση στη συγκεκριμένη περίοδο, δημοσιογράφοι που είχαν προσωπική εμπλοκή στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσα από νόμιμα ή παράνομα Μέσα απ’ όλη την Ελλάδα ή και εκτός συνόρων, αλλά και πολιτικοί κρατούμενοι της χούντας που με τη δράση τους συνέβαλαν στην ανάπτυξη μηχανισμών ενημέρωσης, κατέθεσαν με τις εισηγήσεις τους στοιχεία που συνδυάζουν την ιστορική έρευνα και την επιστημονική γνώση με τη βιωματική μαρτυρία.

 

Περισσότερα εδώ:

Στοιχεία που συνδυάζουν την ιστορική έρευνα και την επιστημονική γνώση με τη βιωματική μαρτυρία έφερε στο φως η ημερίδα «Δικτατορία 1967-1974: Η έντυπη αντίσταση», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Επιστήμονες με εξειδίκευση στη συγκεκριμένη περίοδο, δημοσιογράφοι που είχαν προσωπική εμπλοκή στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσα από νόμιμα ή παράνομα Μέσα Ενημέρωσης απ’ όλη την Ελλάδα ή και εκτός συνόρων, αλλά και πολιτικοί κρατούμενοι της χούντας που με τη δράση τους συνέβαλαν στην ανάπτυξη μηχανισμών ενημέρωσης, επιβεβαίωσαν με τις εισηγήσεις και τις μαρτυρίες τους την αντίληψη που διέπει τη δραστηριότητα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, όπως την περιέγραψε ο Πρόεδρός του Μόσχος Βοϊτσίδης στον χαιρετισμό του: «Οφείλουμε να αναδεικνύουμε τα πεδία που η ιστορία του Τύπου τέμνεται με την ιστορία του τόπου. Και στην περίπτωση αυτή η δημοσιογραφική ιστορία περιέχει και ονόματα συναδέλφων μας που οδήγησαν με το έργο τους στον πυρήνα της δημοσιογραφίας, το ήθος».
 

Περισσότερα εδώ: