Έκθεση Φωτογραφίας “Μπαλαδόροι” – Δελτίο Τύπου

4 Μαΐου 2009
 
Τα γήπεδα ως πεδία που γράφτηκαν κεφάλαια της μικροϊστορίας των δεκαετιών του ’50, του’60 και του ’70 και τα πρόσωπα που μέσα από αυτά εγγράφηκαν στη συλλογική μνήμη του τόπου είναι το αντικείμενο της έκθεσης φωτογραφίας «Μπαλαδόροι στα γήπεδα της Βόρειας Ελλάδας, 1950-1979», την οποία διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 9 Μαΐου 2009, στις 19.00, από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη. Περιλαμβάνονται σε αυτήν περισσότερες από 30 φωτογραφίες, που κατά κύριο λόγο οφείλονται στους φωτογράφους Γιάννη Κυριακίδη, Μιχάλη Παππού και Ανδρέα Καλογερόπουλο.
«Τα ποδοσφαιρικά γήπεδα ήταν πάντα προνομιακά πεδία συνάντησης της δημοσιογραφίας με τη μικροϊστορία. Δομές, συνήθειες και αντανακλαστικά της κοινωνίας δοκιμάστηκαν σε αυτά», επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στην ΕΣΗΕΜ-Θ ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών και του Μορφωτικού Ιδρύματός της Μόσχος Βοϊτσίδης. «Η έκθεση παρακολουθεί όλη αυτή τη ζωντανή κοινωνική μνήμη μέσα από το βλέμμα φωτογράφων, φωτοειδησεογράφων καλύτερα, που η δουλειά τους συχνά εκτρέπεται προς την πλευρά της τέχνης», τόνισε ο ίδιος και ανακοίνωσε ότι το Μορφωτικό Ίδρυμα, «καλύπτοντας και την πλευρά του λόγου» θα τιμήσει τη βραδιά των εγκαινίων δύο κορυφαίες προσωπικότητες της αθλητικής δημοσιογραφίας στη Βόρεια Ελλάδα: τον Γιάννη Λογοθέτη και τον Σταύρο Πετρακόπουλο.
«Δύο αποδράσεις διέθετε η κοινωνία του ’50 και του ’60, το ποδόσφαιρο και τον κινηματογράφο», είπε ο δημοσιογράφος και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος, Κώστας Μπλιάτκας, που σε συνεργασία με τον Σταύρο Πετρακόπουλο επιμελήθηκε την έκθεση. «Επιχειρήσαμε να αποτυπώσουμε τη μαγεία των γηπέδων πριν να βάλει ο επαγγελματισμός τους δικούς του όρους».
Σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις γηπέδων που σημάδεψαν την τοπιογραφία της Θεσσαλονίκης, σε μια περίοδο που «το ποδόσφαιρο ήταν η ανάσα της πόλης», αναφέρθηκε ο Σταύρος Πετρακόπουλος, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος, Ηλίας Κουτσούκος, επισήμανε ότι στα εκθέματα αποτυπώνεται και η πολιτική διάσταση του ποδοσφαίρου.
 
Η έκθεση φωτογραφίας «Μπαλαδόροι στα γήπεδα της Βόρειας Ελλάδας, 1950-1979» φιλοξενείται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ (Μορκεντάου 1 και Λεωφόρος Νίκης, 1ος όροφος). Θα παραμείνει ανοιχτή ως τον Σεπτέμβριο του 2009 και θα λειτουργεί από Δευτέρα ως Παρασκευή, τις ώρες 10.00-17.00.
 
 
Facebook Twitter