Απόφαση του Δικαστηρίου για την έφεση της “Μακεδονίας”

30 Ιουνίου 2004
 
Το Εφετείο Θεσσαλονίκης, με την 1976/2004 απόφασή του, δικαιώνει απόλυτα την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, και κρίνει νόμιμη την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, να κηρύξει στις 13 Μαΐου 2003 απεργία στην εφημερίδα “Μακεδονία”, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση δημοσιογράφου μετά από την έγγραφη καταγγελία του για λογοκρισία των ανταποκρίσεών του που έστελνε από την Βαγδάτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου το οποίο έκρινε ότι “το αίτημα περί επαναπρόσληψης του προαναφερθέντος δημοσιογράφου, που κατ’ επέκταση αναφέρεται στο δικαίωμα της ελευθεροτυπίας και της δημοσιεύσεως των κειμένων ανταποκρίσεων των δημοσιογράφων στα έντυπα που απασχολούνται χωρίς λογοκρισία”, έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα από όλα τα άλλα. Και συνεχίζει: “το δε πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την προσβολή του δικαιώματος της ελευθεροτυπίας αφορά το σύνολο των δημοσιογράφων που απασχολούνται στις ομοειδείς επιχειρήσεις ολόκληρης της επικράτειας”. Το Δικαστήριο αναγνώρισε επίσης ότι η απεργία σε καμιά περίπτωση δεν κηρύχθηκε για να βλάψει την εφημερίδα.
Πέραν των ανωτέρω, το Δικαστήριο έκρινε, ότι οι δημοσιογραφικές ενώσεις, έχουν από τον νόμο το δικαίωμα κήρυξης απεργίας με απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου, πράγμα που αμφισβητήθηκε από την διεύθυνσή της εφημερίδας “Μακεδονία”.
Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, αισθανόμενη ιδιαίτερα ικανοποιημένη που τέθηκε επικεφαλής μιας απεργίας που στόχευε στην προάσπιση του ιερότερου δικαιώματος της δημοσιογραφίας, δηλαδή της καταδίκης της λογοκρισίας, καλεί τους συναδέλφους να τηρούν τους χρυσούς κανόνες της δημοσίευσης, έχοντας επιπλέον τη βεβαιότητα ότι προασπίζουν και το νόμο και τη δεοντολογία.
 
Facebook Twitter