Τοπικοί ιστότοποι: Τρεις «συνταγές» για επιβίωση και ανάπτυξη

16 Νοεμβρίου 2010
 
«Να μείνουμε δημοσιογράφοι. Να μη γίνουμε παράγοντες κι επιχειρηματίες, που βλέπουν το διαδίκτυο σαν ένα ακόμη πεδίο για να ασκήσουν αθέμιτες πιέσεις στις τοπικές αρχές».
Με αυτή την κοινή προμετωπίδα δύο συντάκτες – μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, η Ιωάννα Παρασχάκη από τον Έβρο [http://www.telegramm.gr] και ο Γιάννης Σιδηρόπουλος από την Ξάνθη [http://www.xanthipress.gr] παρουσίασαν τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα στην αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Μαζί τους μίλησε ο φοιτητής Δημοσιογραφίας SerhatDeniz [http://www.turkishgreeknews.org] που φιλοξενεί στον ιστότοπό του ειδήσεις για το ελληνικό και τουρκικό κοινό του διαδικτύου, «αυτές που μας ενώνουν και δεν μας χωρίζουν».
 
Ο Γιάννης Σιδηρόπουλος ανέφερε ότι τις μεγαλύτερες συγκινήσεις στη δημοσιογραφική του διαδρομή τις ένιωσε στο διαδίκτυο και όχι στην 10ετή του θητεία στην τηλεόραση. Σημείωσε παράλληλα πως η συνέπεια, η γρήγορη ενημέρωση και η αξιοπιστία είναι τα εχέγγυα για να στηριχθεί ένας ιστότοπος από την αγορά, σε μια εποχή που η κρατική διαφήμιση υποχωρεί δραματικά.
Ο ομιλητής ανέφερε πως τα προβλήματα στο χώρο των τοπικών ενημερωτικών ιστοσελίδων είναι σοβαρά, καθώς δεν προστατεύονται τα πνευματικά δικαιώματα, δεν υπάρχουν κριτήρια αισθητικής και τεκμηρίωσης και δεν διασφαλίζονται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Έτσι αξιόλογες δημοσιογραφικές προσπάθειες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτές που συνδυάζουν ένα κλεμμένο περιεχόμενο με το ελληνικό τρίπτυχο «πορνό – εθνικισμός και τζόγος».
Επίσης ο Ξανθιώτης δημοσιογράφος μίλησε για πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης που αναπτύσσει ο ιστότοπος του: η καταδίκη του παράνομου παρκαρίσματος και η επέκταση της χρήσης του ποδήλατου είναι μερικές από αυτές. 
 
Η Ιωάννα Παρασχάκη διαπίστωσε ότι τα Νέα Μέσα της προσφέρουν ένα χώρο έκφρασης συμπληρωματικό στη δουλειά της σε τοπική εφημερίδα. Σήμερα το telegram.gr δίνει τη μάχη της έγκυρης ενημέρωσης με τη συνδρομή συναδέλφων της και σχεδιάζει να προσφέρει ειδήσεις και στη βουλγαρική γλώσσα. Τα διασυνοριακά ζητήματα είναι σοβαρά στον Έβρο (μετανάστες, πλημμύρες, ανοικτά σύνορα με τη Βουλγαρία, αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, οικολογικά προβλήματα κ.α.), ενώ οι απόδημοι Εβρίτες αποτελούν επίσης ένα κοινό-στόχο για τον ιστότοπο.
 
 Ο Serhat Deniz ανέπτυξε τις απόψεις του για τη θεματική, εξειδικευμένη δημοσιογραφία τονίζοντας ότι η εστίαση σε συγκεκριμένο ειδησεογραφικό περιεχόμενο αποτελεί ένα από τα ελκυστικά χαρακτηριστικά του Διαδικτύου.
Χωρίς εξάρτηση από το κράτος, μακριά από τις σκοπιμότητες της εξωτερικής πολιτικής, σκοπός του turkishgreeknews.org είναι να προβάλλει κάθε είδηση κοινού ενδιαφέροντος, ιδίως δε αυτές που συμβάλλουν στην επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Οι εθνικιστικές και εθνοκεντρικές προσεγγίσεις δεν έχουν χώρο στον ιστότοπό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στους απώτερους σκοπούς αυτής της προσπάθειας είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ελληνικών και τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Μάλιστα σχεδιάζεται μια πρώτη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη. Για την επιβίωσή της έχει ήδη δημιουργηθεί μια μη κυβερνητική οργάνωση που θα αναζητήσει έσοδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
 
 Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε μια πρώτη συζήτηση-ενημέρωση για την υπό σχεδιασμό συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος με τα δύο εργαστήρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ. Πρόκειται για μια από κοινού έρευνα που θα αποτυπώσει ανάγκες σε επιμόρφωση και τεχνική κατάρτιση. Με τη συνεργασία αυτή επιτυγχάνεται μια ενδιαφέρουσα όσμωση συντακτών και φοιτητών: ανοίγουν από κοινού ένα «παρατηρητήριο» προσαρμογής στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που σαρώνουν το διαδίκτυο.
 
 
 
Facebook Twitter