Το φετινό βραβείο Νάταλι απονεμήθηκε σε Κενυάτη δημοσιογράφο

27 Οκτωβρίου 2003

 

Η Αφρική επικράτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στα δημοσιογραφικά βραβεία Νατάλι, καθώς ο Κενυάτης δημοσιογράφος Ken Opala κέρδισε το χρυσό έπαθλο με το ρεπορτάζ του για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των θανατοποινιτών στην χώρα του, ενώ απέσπασε και το βραβείο για την περιφέρεια της Αφρικής

Ο Opala και άλλοι κορυφαίοι δημοσιογράφοι από Ασία, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική τιμήθηκαν από την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, όπου η ΕΣΗΕΜ-Θ εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρό της Μάκη Βοϊτσίδη.

Αναφερόμενος στους νικητές, ο γενικός γραμματέας της ΔΟΔ Aidan White τόνισε ότι “ο κάθε τιμηθείς δημοσιογράφος έχει συμβάλλει σημαντικά στην δημοσιογραφική κοινότητα μέσω του έργου του, το οποίο συχνά εκτέλεσε υπό άκρως επικίνδυνες συνθήκες.”

Τιμητικές Διακρίσεις για την Αφρική έλαβαν οι Jessica Bezuidenhout και Mzilikazi wa Afrika (Νότια Αφρική) για την έρευνα τους σχετικά με τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις δασικών εκτάσεων, καθώς και η Dorothy Otieno (Κένυα) για μια σειρά άρθρων σχετικά με την πρακτική κλειτοριδεκτομής στην Αφρική, που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα East African Standard.

Στην περιφέρεια Ευρώπης, το βραβείο απονεμήθηκε στην Sofia Branco (Πορτογαλία) για την έρευνα της σχετικά με την πιθανή πρακτική ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων εντός της κοινότητας μεταναστών από τη Γουινέα στην Πορτογαλία, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Pϊblico. Τιμητική διάκριση έλαβε ο Rolf Bauerdick (Γερμανία) για το ρεπορτάζ “Πως Επιβιώνουν Με Τόσο Λίγα – Άνθρωποι-Σκουπίδια στη Ρουμανία” που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Brigitte-Magazin και η Sandra Camps Ocana (Ισπανία) για το ρεπορτάζ “Η οπισθοχώρηση των ΜΚΟ ” που δημοσιεύθηκε στην

εφημερίδα El Paνs Semanal.

Στη περιφέρεια του Αραβικού κόσμου, Ιράν και Ισραήλ, το βραβείο Νατάλι απονεμήθηκε στον Walid Batrawi (Παλαιστίνη) για το άρθρο του “Μεταρρύθμιση χωρίς ΜΜΕ vs. ΜΜΕ χωρίς Μεταρρύθμιση” που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό μέσο Arab Media Internet Network και στο Αl-Ayyam Daily. Τιμητική διάκριση έλαβε η Jennifer Peterson (Παλαιστίνη) για το άρθρο της “Strangling Qalqilya” που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Palestine Report και ο Atef Saad (Παλαιστίνη) για το άρθρο του “Δάσκαλοι Σώζουν τις Τάξεις, παρά τα Σημεία Ελέγχου”, επίσης στην Palestine Report.

Στη περιφέρεια Ασίας και Ειρηνικού νικητής είναι ο
Massoud Ansari (Πακιστάν) για το άρθρο του “Η Μεγάλη Απάτη του Επαναπατρισμού” που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Newsline. Τιμητική διάκριση έλαβε ο Sergei Duvanov (Καζακστάν) για τα άρθρα του “Δεν Πιστεύω”, “Η σιωπή των Αμνών” και “Δισεκατομμύριο – Ο λογαριασμός, Αλλά Όχι Αυτό”, που δημοσιεύθηκαν στο SolDat and στις ηλεκτρονικές εκδόσεις Eurasia και KUB. Την ίδια διάκριση έλαβε και ο Muzamil Jaleel (Ινδία) για σειρά άρθρων που αφορούν στον ανθρώπινο παράγοντα της διαμάχης για το Κασμίρ , που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες The Indian Express, The Observer, The Telegraph και The Guardian.

Στον χώρο της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής βραβεύθηκε ο Jose F. Hoyos Estrada (Κολομβία) για το ρεπορτάζ “Τι Μπορώ να κάνω για την Κολομβία?” που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Semana, ενώ τιμητική διάκριση έλαβε η Daniela Arbex (Βραζιλία) για σειρά άρθρων σχετικά με την ανακάλυψη του τάφου του Milton Soares de Castro – ακτιβιστής που εξαφανίστηκε πριν 35 χρόνια κατά τη διάρκεια της χούντας- , δημοσιευμένα στην εφημερίδα Tribuna de Minas. Ο Klester Cavalcanti (Βραζιλία) επίσης έλαβε τιμητική διάκριση για το άρθρο “Οι χήρες της Γης” που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Revista Terra.

Οι νικητές παρέλαβαν τα βραβεία τους, καθώς και χρηματικό ποσό 10.000 ευρώ έκαστος, από τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Neil Kinnock. Το βραβείο Νατάλι θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1992 στη μνήμη του Λορέντζο Νατάλι, αποθανόντος Αντιπροέδρου της Ε.Ε., υπεύθυνου για την Ανάπτυξη.

 

Facebook Twitter