Το ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΜ-Θ για τα Βραβεία Μαρκίδες Πούλιου

12 Ιανουαρίου 2023

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, με αφορμή ανακοίνωση της παράταξης «επανΈνωση» σχετικά με τα Βραβεία Μαρκίδες Πούλιου, αποδοκιμάζει την επιλογή να προκριθεί η παραταξιακή προσέγγιση στη λειτουργία του ΔΣ του Ιδρύματος έναντι της θεσμικής και ενωτικής αντίληψης που διαχρονικά το χαρακτηρίζει. Είναι απογοητευτικό και γίνεται για πρώτη φορά σε ένα όργανο διοίκησης στο οποίο οι δημοσιογράφοι καλούνται να εκλέξουν πρόσωπα και όχι εκπροσώπους παρατάξεων.

Το βραβείο Μαρκίδες Πούλιου θεσπίστηκε το 2008 από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ για δημοσιογράφους που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στην ενημέρωση και τον πολιτισμό. Η τελευταία απονομή του έγινε το 2020. Για συμβολικούς λόγους, αντί δημοσιογράφων είχαν βραβευτεί τότε γιατροί και νοσηλευτές, ως δείγμα αναγνώρισης από τον δημοσιογραφικό κόσμο του έργου τους για την  αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει ότι πρέπει να αναθεωρηθεί ο τρόπος και να εξελιχθεί το σκεπτικό με το οποίο απονέμεται το συγκεκριμένο βραβείο. Την απόφαση αυτή υιοθέτησε και το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, και η συζήτηση του θέματος αυτού εκκρεμεί.

Η επέτειος των 100 χρόνων της ΕΣΗΕΜ-Θ και ο εορτασμός της στις 6 Ιανουαρίου έγιναν αφορμή να εξεταστεί η κατ’ εξαίρεση απονομή βραβείου Μαρκίδες Πούλιου με τα υπάρχοντα ως τώρα κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν σταδιακά στο ΔΣ τέσσερις διαφορετικές προτάσεις. Καμία τους δεν συγκέντρωνε ομόφωνη αποδοχή, και για τον λόγο αυτόν δεν ελήφθη καμία απόφαση. Είναι σαφές ότι η μη λήψη απόφασης δεν είναι σε καμία περίπτωση «εν κρυπτώ απόφαση», όπως αναληθώς σημειώνεται στην παραταξιακή ανακοίνωση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ θα επιμείνει στη θεσμική λειτουργία, μακριά από παραταξιακές λογικές, και στην ενωτική δράση, που θα προκρίνει την ομοφωνία έναντι των πλειοψηφικών προσεγγίσεων, όπου αυτή είναι εφικτή.

Αυτές είναι οι αρχές που προστατεύουν το πλούσιο και βραβευμένο έργο του Ιδρύματος, και το πνεύμα των 100 χρόνων της Ένωσης τις καθιστά ακόμη πιο επίκαιρες. Η συζήτηση για την ανανέωση των Βραβείων Μαρκίδες Πούλιου θα γίνει μέσα σε αυτήν την ξεχωριστή χρονιά, στην οποία πέρα από τις καθιερωμένες δράσεις του (#PRESS_photostories, #PRESS_taratsa, εκδόσεις κ.ά.) το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ θα παρουσιάσει τον αφιερωματικό τόμο και το ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια της Ένωσης, θα πραγματοποιήσει σειρά δημοσίων διαλόγων για την ανταπόκριση της δημοσιογραφίας σε μεγάλα θέματα της εποχής, και θα αναπτύξει νέες πρωτοβουλίες.

 

Facebook Twitter