Το ΔΣ διαμαρτύρεται για τον τρόπο κάλυψης της δίκης της 17Ν

28 Φεβρουαρίου 2003

 

Τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που προκύπτουν, από τον τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης της 17ης Νοέμβρη, που αρχίζει την Δευτέρα, απασχόλησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., το οποίο και διαμαρτύρεται έντονα για την όλη αντιμετώπιση του θέματος.

Με βάση την αρχή ότι η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης, το Δ.Σ. εκφράζει την απορία του, για τους λόγους που ώθησαν την Πολιτεία, να θεσπίσει απαγορεύσεις, που φαλκιδεύουν την βασική αρχή της δημοσιότητας, που επιβάλλεται σε μια δίκη.

Όταν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και δικαστές, διαπιστώνουν παραβίαση των συνταγματικών αρχών, αλλά και των διεθνών συμβάσεων που κατοχυρώνουν την δημοσιότητα των δικών και την ελευθερία του Τύπου αντίστοιχα.

Όταν τονίζεται συνεχώς η διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης, προϋπόθεση αναμφισβήτητη για την απόδοση Δικαιοσύνης.

Όταν με πολύ πρόσφατους νόμους, καθιερώθηκε η τήρηση των πρακτικών με πλήρη μαγνητοφώνηση, στη διεξαγωγή των αστικών υποθέσεων, στα Ελληνικά Δικαστήρια.

Όταν η λεπτομερής και απρόσκοπτη ενημέρωση του Ελληνικού Λαού, αποτελεί αδήριτη ανάγκη, προκειμένου να διαλευκανθεί και στην συνείδησή του, η δράση της οργάνωσης της 17ης Νοέμβρη.

Η κυβέρνηση αφενός μεν επιλέγει ρυθμίσεις μυστικότητας και περιορισμού της ενημέρωσης, αφετέρου δε μετακυλίει την ευθύνη για την αντιμετώπιση του όλου θέματος στο Δικαστήριο.

Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., αμετακίνητη στις αρχές της έγκυρης ενημέρωσης, θεωρεί ότι οι απαράδεκτες απαγορεύσεις που νομοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση, αποτελούν μέτρα που οδηγούν στην ελλιπέστατη και ως εκ τούτου υποκειμενική ενημέρωση του ελληνικού λαού, αφού οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν την δίκη, θα μεταδίδουν, όσα προλαβαίνουν ή μπορούν να συγκρατήσουν από την όλη διαδικασία.

Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. πιστεύει ότι η πλήρης δημοσιότητα με την πλήρη καταγραφή της διαδικασίας, δεν δημιουργεί προσκόμματα στην λειτουργία της Δικαιοσύνης, αλλά προσθέτως πείθει τους πάντες ότι η δίκη θα είναι πραγματικά δίκαιη.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Facebook Twitter