Το Δ.Σ. για τον Οικουμενικό Πατριάρχη

6 Νοεμβρίου 2003

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, επίτιμο μέλος της οποίας είναι η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κος Κος Βαρθολομαίος, σε έκτακτη συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε εξ αφορμής κρουσμάτων ανάρμοστης συμπεριφοράς και ασέβειας προς το σεπτό πρόσωπο και το πανίερο σχήμα του Οικουμενικού Πατριάρχη και προς τον βαρύτιμο και ιστορικώς αβεβήλωτο θεσμό του Κέντρου της Ορθοδοξίας, τα οποία σημειώθηκαν και στο χώρο του Τύπου και των λοιπών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, συζήτησε την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

1. –Απευθύνει σύσταση και θερμή έκκληση σε όλους τους δημοσιογράφους, μέλη της Ένωσης και καλυπτόμενους από το ενδιαφέρον της, ό,τι κι αν φρονούν για την ουσία της διαφοράς μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδας και Οικουμενικού Πατριαρχείου, να μη παρεκκλίνουν ούτε κατ΄ ελάχιστο από τη γραμμή του οφειλόμενου σεβασμού προς την Αυτήν Θειοτάτην Παναγιότητα και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τη στάση αυτή να τηρούν και τα Μέσα στα οποία εργάζονται.

2. –Έχει επίγνωση του γεγονότος ότι στερείται των αναγκαίων στοιχείων και γνώσεων, για να λάβει οποιαδήποτε θέση επί της διαφοράς, για την οποία εύχεται να λυθεί με πνεύμα αγάπης και καταλλαγής. Έχει όμως και πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι ο Οικουμενικός Θρόνος αποτελεί το σημείο της ιστορικής αναφοράς του Οικουμενικού Ελληνισμού επί 17 αιώνες και ως εκ τούτου ο σεβασμός σ΄ αυτόν είναι ριζωμένος και σύμφυτος με την καρδιά και τη συνείδηση κάθε Έλληνα. Για το λόγο αυτό, κάθε αμφισβήτηση που στρέφεται κατά του Οικουμενικού Θρόνου της Πόλης, είναι και βέλος που στρέφεται εναντίον κάθε ελληνικής καρδιάς.

3. –Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναδείχθηκε στη διάρκεια της υπερδεκαετούς διακονίας του πανάξιος εκπρόσωπος της ιστορικής παράδοσης του Πατριαρχείου και ικανότατος φορέας του νέου πνεύματος και του σύγχρονου ρόλου του. Το γεγονός αυτό καθιστά μεγαλύτερη την υποχρέωση όλων μας να ιστάμεθα ενώπιόν του με σεβασμό, να υποκλινόμαστε μπροστά στο ιερό σχήμα του και να ευλαβούμαστε τον προαιώνιο Οικουμενικό Θρόνο.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Facebook Twitter