Θάνατος Σταύρου Ρεπανά

22 Οκτωβρίου 2006

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης με βαθύτατη θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο του «πρύτανη» της αθλητικής δημοσιογραφίας Σταύρου Ρεπανά, ο οποίος πέθανε σήμερα σε ηλικία 78 ετών.

Ο Σταύρος Ρεπανάς γεννήθηκε το 1928 στον Βόλο και ήταν μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. από το 1971. Άρχισε τη μακρότατη δημοσιογραφική του πορεία το 1947, ως ανταποκριτής στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ». Εν συνεχεία εργάστηκε στις εφημερίδες «Σουτ», «Αθλητικά Νέα», και από το 1961 ως τη συνταξιοδότησή του υπήρξε ανταποκριτής στις εφημερίδες «Ομάδα», «Το Βήμα» και «Τα Νέα».
Από το 1965 άρχισε να εργάζεται στις εφημερίδες «Θεσσαλονίκη» και «Μακεδονία» ως διευθυντής του Αθλητικού Τμήματος. Από τη θέση αυτή δημιούργησε «σχολή» στην αθλητικογραφία της Βόρειας Ελλάδας. Δεκάδες αθλητικοί συντάκτες μαθήτευσαν πλάι του, και γι’ αυτούς ο Σταύρος Ρεπανάς δεν ήταν απλώς δάσκαλος αλλά δεύτερος πατέρας.
Εμβληματική προσωπικότητα όχι μόνο της αθλητικής δημοσιογραφίας αλλά και της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., ο Σταύρος Ρεπανάς υπήρξε πρότυπο διαρκούς, συνεπούς και αποτελεσματικής συνδικαλιστικής δράσης. Από το 1977 ως το 2004 συμμετείχε σε δώδεκα Διοικητικά Συμβούλια, ως μέλος, Ταμίας ή Γενικός Γραμματέας, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή εκπροσωπούσε την Ένωση στο Δ.Σ. του ΤΣΠΕΑΘ.
Πάντοτε μαχητικός και ακαταπόνητος, νηφάλιος και ακριβοδίκαιος, πρότυπο ακεραιότητας και πίστης στις αρχές της δεοντολογίας, ο Σταύρος Ρεπανάς κέρδισε με το έργο του, το ήθος του και την προσωπικότητά του τον σεβασμό και την αγάπη τριών γενεών δημοσιογράφων: αυτών που πορεύτηκαν μαζί του, εκείνων που δούλεψαν υπό τις οδηγίες του, αλλά και των πολύ νεότερων, που στην όψιμη γνωριμία τους μαζί του βρήκαν μια πηγή έμπνευσης για τη ενασχόληση με τη δημοσιογραφία.
Το Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον πανάξιο συνάδελφο, του οποίου η απώλεια σημαίνει για πολλούς το τέλος μιας δημοσιογραφικής εποχής.
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο (Δευτέρα 23/10/2006), στις 11 π.μ., από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καλαμαριά.
 
 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Facebook Twitter