Θάνατος Αγαπητού Τσοπανάκη

28 Οκτωβρίου 2005
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας–Θράκης εκφράζει την οδύνη του για τον θάνατο του επίτιμου μέλους της ΕΣΗΕΜ-Θ, Ακαδημαϊκού Αγαπητού Τσοπανάκη, που έφυγε σε ηλικία 97 ετών και κηδεύεται σήμερα, στις 5. μ.μ., στη γενέτειρά του, το χωριό Σάλακος της Ρόδου.

Ο Αγαπητός Τσοπανάκης γεννήθηκε το 1908. Αποφοίτησε από το Βενετόκλειο Γυμνάσιο της Ρόδου, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε τη διδακτορική του διατριβή στην Πίζα. Δίδαξε ελληνικά στο Γυμνάσιο του Χαρτούμ και στη συνέχεια στο Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Το 1944 έγινε υφηγητής Γλωσσολογίας στο Α.Π.Θ. και το 1955 εξελέγη καθηγητής στην έδρα της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας. Τα έτη 1959 – 1960 διετέλεσε Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Το 1984 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας και διετέλεσε πρόεδρος το 1998.
Ανεκτίμητη είναι η προσφορά του στην επιστήμη, τόσο με την ιδιότητα του γλωσσολόγου, κορυφαίος καρπός της οποίας είναι η «Νεοελληνική Γραμματική» του, όσο και στο πεδίο της Κλασικής Φιλολογίας.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ είχε τη μέγιστη τιμή να τον συμπεριλαμβάνει στον κατάλογο  των επίτιμων μελών της, ενώ από την ίδρυση του Βαλκανικού Κέντρου Τύπου ο Αγαπητός Τσοπανάκης με ενθουσιασμό συμμετείχε ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιό του.
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον πανάξιο και ακαταπόνητο θεράποντα του πνεύματος και της επιστήμης.
 
 
Facebook Twitter