#Teens_Press_Photostories 2021: Ομιλούσες φωτογραφίες και ηχητικές περιπλανήσεις στο τρίτο εργαστήριο

2 Νοεμβρίου 2021

Από τον Φρέντι Μέρκιουρι στον Αντόνιο Βιβάλντι

Ομιλούσες φωτογραφίες και ηχητικές περιπλανήσεις
στο 3ο εργαστήριο της δράσης #Teens Press_photostories 2021

 

Οι φωτογραφίες πάντα μιλούν. Αρθρώνουν ήχους, παράγουν νότες, μεταδίδουν θορύβους. Εξομολογούνται συναισθήματα και αφηγούνται ιστορίες. Μεταφέρουν το βουητό της βροχής, τις φυσαλίδες της θάλασσας ή την αλφάβητο της μουσικής.

Αυτήν την υπόδειξη συγκρατούν στις σημειώσεις τους περισσότεροι από 50 μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Βόρειας Ελλάδας που παρακολούθησαν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου τη νέα δράση της πρωτοβουλίας #Teens Press_photostories 2021.

Το βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Σκηνοθεσία, μουσική και φωτογραφία», που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, αποτέλεσε το έναυσμα, για να μετατραπεί ο χώρος εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΜ-Θ, στην οδό Στρατηγού Καλλάρη 5, στη Θεσσαλονίκη, σε πεδίο μουσικής δράσης και οπτικής αναπαράστασης.

Υπό τις δονήσεις της θρυλικής φωνής του Φρέντι Μέρκιουρι να τραγουδά «We Will Rock You», αλλά και υπό τη μελωδική ένταση της μεγαλοφυΐας του Αντόνιο Βιβάλντι να εξυμνεί τις «Τέσσερις Εποχές»,  οι συμμετέχοντες έφηβοι είχαν την ευκαιρία να ανταποκριθούν στο ρυθμό της μουσικής, να αποδώσουν με κινήσεις του σώματος τις μουσικές συνθέσεις και να φωτογραφίσουν ο ένας τον άλλον, χρησιμοποιώντας τα κινητά τηλέφωνά τους.

Αξιοποιώντας τις εναλλαγές του φωτός και διαφορετικές γωνίες θέασης, κλήθηκαν επίσης να αποτυπώσουν, μέσω της κάμερας, τις συναισθηματικές αντιδράσεις που προκάλεσαν στους συνομηλίκους τους η μυστηριακή σύνθεση της τελευταίας ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» και η ποπ έμπνευση της Tamta και του Mente Fuerte στην επιτυχία «Δεν Είσαι Εδώ».

Ακολούθως, οι έφηβοι επέλεξαν τις καλύτερες φωτογραφίες και τις παρουσίασαν δημοσίως, συζητώντας τα χαρακτηριστικά τους και αναλύοντας το περιεχόμενό τους.

«Να συντονιζόμαστε στο ρυθμό!»

«Οι φωτογραφίες δεν είναι στην πραγματικότητα σιωπηλές. Εκφράζουν συναισθήματα και εκπέμπουν ήχους, κυρίως όταν προέρχονται από τους  τομείς της μουσικής και του θεάτρου», είπε η σκηνοθέτρια Βαρβάρα  Δουμανίδου και πρόσθεσε: «Το ζητούμενο είναι να έχουμε τη δυνατότητα, κοιτώντας τη σιωπηλή εικόνα, να ακούμε τη μουσική που αυτή έχει απαθανατίσει – και μάλιστα το είδος της μουσικής στο οποίο αναφέρεται, είτε πρόκειται για κλασική, ροκ ή ποπ. Με λίγα λόγια, να συντονιζόμαστε αμέσως στο ρυθμό!».

Στις μουσικές συναυλίες και στις θεατρικές παραστάσεις, όπως είπε η κ. Δουμανίδου, είναι σημαντικό ο φωτογράφος να συλλάβει τη διάθεση της στιγμής, όπως είναι η ένταση, η χαρά, ο ενθουσιασμός, η κίνηση και η ψυχική ανάταση.

«Σκεφτείτε out of the box, έξω από τα τετριμμένα! Μην περιορίζεστε σε φωτογραφίες selfies! Προσπαθήστε να αποτυπώσετε όχι μόνον τα πρόσωπα, αλλά και κάθε άλλο εκφραστικό μέσο του ανθρώπινου σώματος, όπως τα χέρια, τα ακροδάκτυλα, οι βλεφαρίδες και το τίναγμα των μαλλιών», σημείωσε η κ. Δουμανίδου, προτρέποντας τους μαθητές και τις μαθήτριες να αυτενεργήσουν, να περιηγηθούν στον χώρο και να εκφραστούν με δημιουργικό τρόπο.

Στην εποχή της ταχύτητας

Πρακτικούς τρόπους για την αποτελεσματική προβολή μουσικών γεγονότων πριν από την τέλεσή τους και μετά τη διεξαγωγή τους περιέγραψε η δημοσιογράφος του πολιτιστικού ρεπορτάζ Μαρία Ριτζαλέου.

«Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας και όλα γίνονται πλέον αστραπιαία. Ένα γρήγορο κλικ της μηχανής, το οποίο αποτελεί προϊόν καλής προετοιμασίας ή είναι τυχαίο, μπορεί να απογειώσει ή αντιθέτως να καταρρακώσει μία καλλιτεχνική εκδήλωση, προκαλώντας  πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά», είπε η κ. Ριτζαλέου.

Σύμφωνα με την ίδια, οι φωτογραφίες παρασκηνίου – είτε κατά την προετοιμασία των καλλιτεχνών είτε κατά την επίσκεψη θεατών στα καμαρίνια τους – συγκεντρώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πολύ συχνά αποκαλύπτουν άγνωστες στιγμές, προσωπικές συμπάθειες ή καθημερινές συνήθειες.

«Να κυνηγάτε τα όνειρά σας μέχρι να εκπληρωθούν, αλλά να μην ξεχνάτε ότι, ως δημοσιογράφοι και ως φωτορεπόρτερ, είστε πρωτίστως επαγγελματίες και έτσι πρέπει να διεκδικείτε πάντα τις καλύτερες συνθήκες εργασίας», προέτρεψε τους εφήβους η κ. Ριτζαλέου.

Ανατρέχοντας στον Μπαλζάκ

Στους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας της φωτογραφίας και στις δυνατότητες αξιοποίησης της εικόνας για την προώθηση μουσικών εκδηλώσεων αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος Βασίλης Πάγκαλος.

Προβάλλοντας δεκάδες φωτογραφίες καλλιτεχνών, συγκροτημάτων  συναυλιών και παραστάσεων, υπενθύμισε τη ρήση του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Γάλλου μυθιστοριογράφου του 19ου αιώνα, σύμφωνα με την οποία «μια ολόκληρη ζωή μπορεί να συνοψιστεί σε μια στιγμιαία εμφάνιση». Όπως εξήγησε, μία και μόνο εικόνα δύναται να αποτελέσει την επιτομή ενός μουσικού γεγονότος, αποτυπώνοντας την ατμόσφαιρά του και αποκαλύπτοντας όλο το πνεύμα του.

«Να επιδιώκετε να απαθανατίζετε εικόνες και στιγμές με ένταση και πάθος ή περισυλλογή και εσωτερικότητα, δηλαδή φωτογραφίες που αποδίδουν την εσωτερική κατάσταση του καλλιτέχνη την ώρα που εκτελεί το έργο του και καταθέτει την ψυχή του στο κοινό», τόνισε ο κ. Πάγκαλος, αναφερόμενος στην παρουσίαση οπτικού υλικού μέσω των social media, κυρίως του Instagram.

Το εργαστήριο με τίτλο «Σκηνοθεσία, μουσική και φωτογραφία» ήταν το τελευταίο σειράς τριών διαδραστικών εργαστηρίων που διοργάνωσε με αυξημένη συμμετοχή το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας #Teens Press_photostories 2021. Το επόμενο σκέλος της δράσης αφορά στη διενέργεια φωτογραφικού διαγωνισμού και έκθεσης φωτογραφίας.

 

Facebook Twitter