#Teens_PRESS_ photostories 2021: Εγκαίνια και βραβεύσεις

20 Δεκεμβρίου 2021

Στον ανήσυχο και συναρπαστικό κόσμο των εφήβων μεταφέρει τους επισκέπτες η έκθεση φωτογραφίας #Teens_PRESS_photostories 2021, η οποία  εγκαινιάστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην αποθήκη Δ΄, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Επιστέγασμα της νέας πρωτοβουλίας του Μορφωτικού Ιδρύματος της  Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η έκθεση φιλοξενεί 131 φωτογραφίες εφήβων από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, που επιχειρούν να ερμηνεύσουν, με την έξαψη της νιότης και τη γοητεία της αμφισβήτησης, την περιρρέουσα καθημερινότητα.

Οι παρουσιαζόμενες δημιουργίες έχουν επιλεγεί μεταξύ 604 φωτογραφιών, που απέστειλαν 83 μαθητές και μαθήτριες από σχολικές μονάδες της Μακεδονίας και της Θράκης, συμμετέχοντας στο διαγωνιστικό σκέλος της δράσης του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Η τελετή των εγκαινίων συνοδεύτηκε με την απονομή του Μεγάλου Βραβείου του διαγωνισμού (εξ ημισείας σε δύο συμμετέχοντες) και τριών (3) θεματικών βραβείων στις κατηγορίες «Εκπαίδευση», «Κοινωνία» και «Πολιτισμός» (είτε αυτόνομα είτε εξ ημισείας). Στους συνολικά έξι (6) διακριθέντες μαθητές και μαθήτριες δόθηκαν επίσης χρηματικά έπαθλα, ύψους 600 € και  300 €, όπως και υποτροφίες για την εκμάθηση σπάνιων ξένων γλωσσών.

Τις επιδόσεις των εφήβων, ηλικίας 14–18 ετών, αξιολόγησε πενταμελής κριτική επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν καταξιωμένοι εκπρόσωποι του φωτορεπορτάζ, της δημοσιογραφίας και της εκπαίδευσης.

«Η μοναδική στιγμή του κλικ»

Το παράδοξο της γνωριμίας δύο ανθρώπων, υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, καθώς, αν και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, υποχρεώνονται να συνομιλούν πίσω από τα κλειστά παράθυρα των αυτοκινήτων τους και μέσω των κινητών τηλεφώνων τους, αποτυπώνει η μία εκ των δύο φωτογραφιών που απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο του διαγωνισμού και η οποία ανήκει στην Αγνή Πυροβέτση, μαθήτρια Β΄ Λυκείου του Κολεγίου «Ανατόλια». Όπως εξήγησε η ίδια, παραλαμβάνοντας το βραβείο της, η λήψη της εικόνας, η οποία είναι ασπρόμαυρη, έγινε στιγμιαία και όχι με προσχεδιασμένο τρόπο τον Μάρτιο του 2021. Το γεγονός αυτό, όπως είπε, υπογραμμίζει τη «μαγεία της φωτογραφικής τέχνης» και παραπέμπει στη «μοναδική στιγμή που διαρκεί το κλικ της φωτογραφικής μηχανής, για να συλλάβει τα συναισθήματα των ανθρώπων».

Τις αξίες της ανάγνωσης και της πνευματικής αφύπνισης αναδεικνύει η οπτική σύνθεση της Ελένης-Όλγας Πετρογιάννη, μαθήτριας Γ΄ Λυκείου του 1ου Γενικού Επαγγελματικού Λυκείου Θέρμης, η οποία τιμήθηκε επίσης με το Μεγάλο Βραβείο του διαγωνισμού για την έμπνευσή της να αυτοφωτογραφηθεί σε θάλασσα ανοικτών βιβλίων, που πλημμυρίζει το δάπεδο του δωματίου της («Υπάρχω, για να μορφώνομαι», Νοέμβριος 2021). Όπως ανάφερε η ίδια, κατά την παραλαβή του βραβείου, «με τη μελέτη, κυρίως έργων της λογοτεχνίας, ο καθένας από εμάς μπορεί να καλλιεργήσει το πνεύμα του και να αναπτύξει την προσωπικότητά του, χωρίς όρια». 

Εξάλλου, το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας στη θεματική ενότητα «Κοινωνία» απονεμήθηκε εξ ημισείας στις εφηβικές εμπνεύσεις του Ευάγγελου Σταμάτη, μαθητή Γ΄ Λυκείου του 1ου Λυκείου Θέρμης, με τίτλο «Μπροστά στην παλιά ραπτομηχανή» (Νοέμβριος 2021), και του Οδυσσέα Ουζούνη, μαθητή Β΄ Λυκείου του ΓΕΛ Καβάλας, με τίτλο «Τόσο κοντά, τόσο μακριά» (Οκτώβριος 2021). 

Τα βραβεία για τις πλέον δημιουργικές φωτογραφίες στις κατηγορίες «Εκπαίδευση» και «Πολιτισμός»  απονεμήθηκαν  αντίστοιχα στην Αλεξάνδρα Βυζαντιάδου, μαθήτρια Β΄ Λυκείου του Κολεγίου «Ανατόλια», με τίτλο «Τέχνη, πηγή γνώσης» (Ιούλιος 2021), και στον Δημήτρη Πετρίδη, μαθητή Α΄ Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Κάτω από την ήλιο – Κόλπα με το σκέιτμπορντ» (Οκτώβριος 2021).

 

Νέοι τρόποι έκφρασης

«Στόχος μας ήταν –και βεβαίως παραμένει− η όσμωση των επαγγελματιών δημοσιογράφων με τη νέα γενιά. Παράλληλα, επιδιώξαμε να αναπτύξουν οι συμμετέχοντες έφηβοι νέους τρόπους έκφρασης, μέσω του φωτορεπορτάζ, και να υιοθετήσουν γόνιμες διεξόδους στις ανησυχίες τους. Αυτές οι επιδιώξεις αποτυπώνονται εντέλει στις φωτογραφίες που εκτίθενται και οι οποίες διακρίνονται για τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές ευαισθησίες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Τάσος Ρέτζιος, κατά την τελετή των εγκαινίων.

Η έτερη εκπρόσωπος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μαρία – Μάρνη Χατζηεμμανουήλ, εξήρε το ρόλο των γονιών των διαγωνισθέντων μαθητών και μαθητών, σημειώνοντας ότι «οι έφηβοι ανθίζουν στο περιβάλλον όπου ζουν και αναπνέουν, το δε περιβάλλον είναι αυτό που τους ποτίζει με ερεθίσματα, ιδέες και κίνητρα».

 

Με κριτική σκέψη

«Η πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ έδωσε την ευκαιρία στους νέους να καταδείξουν, υπό τη δική τους οπτική γωνία, την κοινωνική πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Η πρόκληση είναι οι έφηβοι να αξιοποιήσουν με κριτική σκέψη και δημιουργικό πνεύμα την άνετη πρόσβαση που διαθέτουν σήμερα, λόγω της τεχνολογίας, στις συσσωρευμένες πληροφορίες», σημείωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, παραδίδοντας το Μεγάλο Βραβείο εξ ημισείας στις δύο διακριθείσες μαθήτριες.

Τα υπόλοιπα βραβεία παρέδωσαν στους διακριθέντες εφήβους η Σίσση Βασιλειάδου, φωτορεπόρτερ, η Μαρία Κούντη, εκπαιδευτικός, ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας – MOMUS, ο Γεώργιος Κουλαουζίδης, επίκουρος καθηγητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, και η Αγάπη Συμεωνίδου, διευθύντρια του παραρτήματος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.

Την έκθεση φωτογραφίας #Teens_PRESS_ photostories 2021 μπορούν να επισκεφθούν ομάδες σχολείων, κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης και με αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας. Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας έχουν ως εξής: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη από 10:00 έως 17:00, Τετάρτη και Παρασκευή από 10:00 έως 20:30, Σάββατο από 10:00 έως 14:00.

Η έκθεση φωτογραφίας θα διαρκέσει έως τις 11 Ιανουαρίου 2022.

 

Με την υποστήριξη – χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ

Με την υποστήριξη

Facebook Twitter