Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη με λογοτεχνία και θέατρο

5 Νοεμβρίου 2015

Η λογοτεχνία συνδυασμένη με τη θεατρική πράξη ήταν το όχημα με το οποίο ταξίδεψε στο παρελθόν της Θεσσαλονίκης το κοινό που γέμισε χτες  (Τετάρτη 4/11/2015) την αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ για να παρακολουθήσει την πρώτη παρουσίαση του αναλογίου «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Ανασκαφή 1», που ετοίμασε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Οι ηθοποιοί Απόλλων Δρικούδης, Νίκος Κολοβός, Ρούλα Παντελίδου, Γιώργος Σφυρίδης ανέλαβαν την ευφάνταστη παρουσίαση των κειμένων (κάποια από αυτά με μουσική) που επέλεξε η Μαρία Τσιμά από έργα των Γιώργου Θέμελη, Γιάννη Τζανή, Νίκου Καββαδία, Φρίξου Μακρή, Νίνας Κοκκαλίδου-Ναχμία, Γιώργου Βαφόπουλου, Δημήτρη Μίγγα, Ζωής Καρέλλη, Θόδωρου Γρηγοριάδη, Γιώργου Γκόζη, Αλβέρτου Ναρ, Κωστή Μοσκώφ, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Κώστα Ταχτσή, Χρόνη Μίσσιου, Γιώργου Σκαμπαρδώνη και Ράσελ Θόρντον.

Η Μαρία Τσιμά, ως αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του ΚΘΒΕ, τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη δράση, που θα παρουσιαστεί σε όλους τους δήμους της πόλης, σε εναλλακτικούς χώρους, σε Μουσεία, σε Γυμνάσια και Λύκεια, σε φυλακές και αλλού, προωθείται η ιδέα του θεάτρου που είναι ανοιχτό στην πόλη. Εξάλλου, «το αναλόγιο αυτό μεταφέρει τη φωνή των λογοτεχνών σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης ακριβώς για να φωτιστούν ιστορίες των ανθρώπων τους», εξήγησε.

Μεταξύ των θεατών που παρακολούθησαν την πρεμιέρα του αναλογίου ήταν και συγγραφείς που συμμετείχαν με κείμενά τους στην «Ανασκαφή»: ο Δημήτρης Μίγγας, o Γιάννης Τζανής, ο Γιώργος Γκόζης.

Φωτογραφίες από την πρεμιέρα:

Facebook Twitter