Τακτική απαξίωσης δημοσιογράφων από κρατικούς αξιωματούχους

20 Ιουνίου 2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αποδοκιμάζει την τακτική κρατικών αξιωματούχων να επιτίθενται  σε δημοσιογράφους και να διατυπώνουν ανυπόστατες κατηγορίες εις βάρος τους επειδή διαφωνούν με το ρεπορτάζ τους.

Οι πρόσφατες επιθέσεις του προέδρου της «Αττικό Μετρό», Ιωάννη Μυλόπουλου, στη συνάδελφο Άννη Καρολίδου και της γραμματέως του προέδρου του ΟΑΣΘ, Δήμητρας Θωμά, στον συνάδελφο Νίκο Ηλιάδη, αν και διαφοροποιούνται ως προς το περιεχόμενο ακολουθούν μια κοινή γραμμή: Προκρίνουν την ευθεία και ατεκμηρίωτη επαγγελματική απαξίωση του δημοσιογράφου και τις ύβρεις έναντι της τεκμηριωμένης απάντησης στην κριτική που αυτός άσκησε με τη δουλειά του. Μάλιστα, στην περίπτωση του συναδέλφου Ηλιάδη υπήρξε και ξεκάθαρη συκοφάντηση με ανυπόστατες κατηγορίες. 

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ επισημαίνει ότι εκπρόσωποι και εργαζόμενοι σε οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου οφείλουν να απαντούν με επιχειρήματα και στοιχεία στην κριτική που ασκούν δημοσιογράφοι στο έργο τους. Είναι υποχρέωσή τους έναντι της δημοκρατικής λειτουργίας του Κράτους που χρηματοδοτεί την εργασία τους. Αντιθέτως, καταφεύγοντας σε επιθέσεις και συκοφαντήσεις αυτού του είδους ταυτίζουν τους εργοδότες τους με πρακτικές αυταρχισμού. 

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ αποδοκιμάζει επίσης την ταύτιση δημοσιογράφων-μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ με όσους διατυπώνουν συκοφαντικούς ισχυρισμούς εις βάρος συναδέλφων τους. Η εμπλοκή τους σε δημόσιο διάλογο με επιχειρηματολογία και χαρακτηρισμούς που υιοθετούν ανυπόστατες κατηγορίες για μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ και απαξιώνουν την επαγγελματική ιδιότητά τους, παραβιάζει ξεκάθαρα τις αρχές του Καταστατικού της Ένωσης.

Facebook Twitter