Τα βραβεία της διοργάνωσης #Press_photostories 2022

16 Μαΐου 2022

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης ανακοινώνει τα βραβεία της πέμπτης Διαγωνιστικής Έκθεσης Φωτορεπορτάζ στην Ελλάδα, με τίτλο #PRESS_photostories.

Τα δεδομένα του διαγωνισμού

Σαράντα έξι φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι υπέβαλαν στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης περισσότερες από 334 φωτογραφίες με πεδίο αναφοράς ολόκληρη την Ελλάδα, ενταγμένες στις θεματικές κατηγορίες: 1. Πολιτική, 2. Κοινωνία, 3. Πολιτισμός (τέχνες, επιστήμες, τεχνολογία), 4. Αθλητισμός, 5. Κλιματική Κρίση και 6.Φωτογραφίες με χρήση Drone.

Η επιλογή των φωτογραφιών που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση, όπως και όσων αποσπούν βραβεία ή επαίνους, έγινε με «τυφλό» διαγωνισμό: Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής παρέλαβαν το σύνολο των φωτογραφιών χωρίς κανένα στοιχείο ταυτότητας (τα metadata είχαν αφαιρεθεί από τα ψηφιακά αρχεία) και κλήθηκαν να ψηφίσουν, ξεχωριστά ο καθένας, ποιες προκρίνουν να εκτεθούν. Οι ψήφοι συγκεντρώθηκαν και ομαδοποιήθηκαν, σχηματίζοντας ένα σώμα φωτογραφιών που καταρχάς προκρίθηκαν. Κατόπιν, σε διαδικτυακή συνεδρίαση, η επιτροπή διέτρεξε το σχηματισμένο αυτό σύνολο, οριστικοποίησε τη σύνθεσή του ανά κατηγορία και επέλεξε ποιες φωτογραφίες θα βραβευτούν.

  • Στην Κριτική Επιτροπή συμμετέχουν: η Λεμονιά Βασβάνη, δημοσιογράφος στον Τύπο της Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, η Λουίζα Γκουλιαμάκη, φωτορεπόρτερ στο Agence France Presse (AFP),  η Όλγα Δέικου, φωτογράφος, η Ηρώ Κατσαρίδου, διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και η Κυριακή Τσολάκη, δημοσιογράφος στη Μακεδονία της Κυριακής.

Οι 107 φωτογραφίες που επέλεξε η Κριτική Επιτροπή θα συμπεριληφθούν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στην Αποθήκη Δ΄ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), από τις 27 Μαΐου έως τις 17 Ιουνίου 2022.

Τα βραβεία

Σε καθεμιά από τις παραπάνω κατηγορίες επιλέχθηκε μία φωτογραφία που αποσπά Βραβείο με χρηματικό έπαθλο 1.000€ και μία που αποσπά έπαινο.

Μία φωτογραφία χαρακτηρίστηκε ως PRESS_photo 2022 με χρηματικό έπαθλο 2.000€.

Τα βραβεία αναλυτικά (σημειώνεται και η λεζάντα κάθε φωτογραφίας):

 

#PRESS_photo 2022

Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / BLOOMBERG

Η Παναγιώτα Κριτσιόπη, 81 ετών, αντιδρά καθώς η φωτιά πλησιάζει το σπίτι της στο χωριό Γούβες στην Εύβοια, 8 Αυγούστου 2021.

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Πολιτική

Δημήτρης Τοσίδης / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αστυνομικοί προσάγουν διαδηλωτή που συμμετέχει σε διαμαρτυρία για την ίδρυση ομάδας πανεπιστημιακής αστυνομίας, στις 22 Φεβρουαρίου 2021, κατά τη διάρκεια κατάληψης στο κτίριο της διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Πολιτική

Γιάννης Δημητρόπουλος

Στιγμιότυπο από συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος, 27 Μαΐου 2021.

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Κοινωνία

Δημήτρης Τοσίδης / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γυναίκες πρόσφυγες συμμετέχουν σε αυτοσχέδια επίδειξη μόδας με φορέματα που έραψαν οι ίδιες. Βαγιοχώρι Βόλβης, 9 Απριλίου 2021.

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Κοινωνία

Άγγελος Μπαράι / VICE GREECE

Η Τασία είναι η σύζυγος του Νίκου Σαμπάνη, Ρομά που έχασε τη ζωή του από πυροβολισμούς αστυνομικών στο Πέραμα του Πειραιά. Τα δύο παιδιά τους, που δεν καταλαβαίνουν τι απέγινε ο πατέρας τους, τον περιμένουν ακόμα να επιστρέψει.

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Πολιτισμός

Κώστας Μάντζιαρης / FORMEDIA

«Θεότητες». Εικόνα από την πρεμιέρα του Θεσσαλικού Θεάτρου στη Λάρισα, στο έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ, «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», 23 Δεκεμβρίου 2021.


ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Πολιτισμός

Νικόλας Οικονόμου / REUTERS

Ο χορός των ελικοπτέρων: Ανεφοδιασμός με νερό στην επιχείρηση κατάσβεσης  των πυρκαγιών στην Εύβοια, 10 Αυγούστου 2021.

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Αθλητισμός

Άγγελος Μπαράι / VICE GREECE

Ολυμπιακά Όνειρα. Σύριος πρόσφυγας, προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Αθήνα, 2021.

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Αθλητισμός

Λευτέρης Παρτσάλης / CNN GREECE

Οικογένεια παρακολουθεί το Air Show στην Τανάγρα από την καρότσα του αυτοκινήτου τους, στις 5 Σεπτεμβρίου 2021.

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Κλιματική Κρίση

Αλέξανδρος Μιχαηλίδης / SOOC

Εσωτερική άποψη καμένου εστιατορίου στη Βαρυμπόμπη, ενώ η πυρκαγιά συνεχίζει να μαίνεται στο προάστιο βόρεια της Αθήνας, στις 4 Αυγούστου 2021.

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Κλιματική Κρίση

Γιώργος Μουτάφης / REUTERS

Κάτοικοι των Θρακομακεδόνων εκκενώνουν την περιοχή και μετακινούν τα ζώα τους μακριά από την δασική πυρκαγιά, στις 7 Αυγούστου 2021.

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Φωτογραφίες με χρήση Drone

Σάκης Γιούμπασης

Νέα παραλία Θεσσαλονίκης στις 21 Απριλίου 2021.

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Φωτογραφίες με χρήση Drone

Νίκος Παλαιολόγος / SOOC

Εικόνα από το τουρνουά Μικτών Πολεμικών Τεχνών, Vendetta-MMA Quest 2, στο Γουδί, 8 Ιουλίου 2021.

 

Τα βραβεία και οι έπαινοι θα απονεμηθούν στους φωτογράφους κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 στις 12.00.

Facebook Twitter