Στο Ευρωκοινοβούλιο ο ουγγρικός νόμος για τον Τύπο

22 Φεβρουαρίου 2012

Με αφορμή τον νόμο περί Τύπου στην Ουγγαρία, η Διακομματική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ΜΜΕ διοργανώνει έκτακτη ακρόαση στις 28 Φεβρουαρίου παρουσία αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), η οποία  έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενάντια στην σχετική νομοθεσία. 

Στην εκστρατεία της, η  ΕΟΔ χαρακτηρίζει τη νομοθεσία περί Τύπου  ως  πολύ επικίνδυνη και προειδοποιεί ότι μπορεί να λειτουργήσει ως κακό προηγούμενο και σε άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Μολονότι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας υποχρεώθηκε να τροποποιήσει ορισμένα άρθρα (όπως σύστημα παρακολούθησης όλων των έντυπων, ηλεκτρονικών και διαδικτυακών ΜΜΕ στη χώρα), ώστε να μην κινηθεί νομικά εναντίον της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΟΔ τονίζει ότι ο νόμος περί Τύπου  συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τον πλουραλισμό των ΜΜΕ και την ελευθερία του Τύπου, ενώ έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με βάση το σχετικό νόμο, εγκαθιδρύεται  Συμβούλιο Τύπου το οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση σε κείμενα πριν από τη δημοσίευσή τους (προληπτική λογοκρισία) και καταργεί το απόρρητο των δημοσιογραφικών πηγών  σε θέματα που θεωρούνται ότι άπτονται της εθνικής ασφάλειας και της προστασίας της δημόσιας τάξης. Όλα τα μέλη του Συμβουλίου αυτού ανήκουν ή είναι προσκείμενα στο κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

 

Facebook Twitter