Στη Βουλή τα αιτήματα της απεργίας του κόσμου της Ενημέρωσης

2 Δεκεμβρίου 2015

Το ψήφισμα της ενθουσιώδους και μαχητικής συγκέντρωσης των απεργών εργαζομένων στα ΜΜΕ –που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ–, επιδόθηκε από τους επικεφαλής των Ομοσπονδιών και Ενώσεων του κλάδου της Ενημέρωσης στον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιώργο Βαρεμένο.
Ο κ. Βαρεμένος ανέλαβε να ενημερώσει τόσο τον –κωλυόμενο λόγω ονομαστικής ψηφοφορίας– Πρόεδρο της Βουλής, την κυβέρνηση και τα κόμματα για τα αιτήματα της απεργίας, που είναι:
Η διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
Η διασφάλιση του Αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

 

Το ψήφισμα που επιδόθηκε στη Βουλή, είναι το ακόλουθο:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ρ/Τ
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ENΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ & ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Aθήνα, 2  Δεκεμβρίου 2015

Οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις & Ομοσπονδίες στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και πραγματοποιούν 24ωρη απεργία από τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου έως τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι  Συνεργαζόμενες  Ενώσεις & Ομοσπονδίες στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, μετά και τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα του αγγελιοσήμου διατρανώνουν προς κάθε κατεύθυνση την απόφασή τους για την θωράκιση και οχύρωση του  αγωνιστικού μετώπου των εργαζομένων στα ΜΜΕ της χώρας ενάντια  στην  συντονισμένη εκ μέρους των δανειστών, των  κυβερνήσεων και της εργοδοσίας ισοπεδωτική επιχείρηση αποδόμησης κάθε εναπομείναντος εργασιακού και κοινωνικο-ασφαλιστικού δικαιώματος.
Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι το Ασφαλιστικό είναι μείζον θέμα για τον κλάδο αφού εντάσσεται στην γενικότερη κατεύθυνση διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και της μετατροπής, ενός κοινωνικού δικαιώματος σε ατομική υπόθεση. Αποτελεί ενιαία πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ  κατ’ απαίτηση της εργοδοσίας συνολικά, η  βίαιη ενοποίηση των Ταμείων και των παροχών με στόχο τη συρρίκνωση των συντάξεων, της πρόνοιας, της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης προς τα ελάχιστα όρια. Ειδικότερα, στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ το κράτος δεν είχε και δεν έχει συμμετοχή στη χρηματοδότησή του, ενώ αντίθετα έχει δημεύσει τα αποθεματικά του κατά 53% με το PSI. Σημειώνεται ότι, ήδη από το 2008 το 10% του αγγελιοσήμου αποδίδεται υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).
Ο αγώνας για την προάσπιση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και του αγγελιοσήμου, του θεμελιώδους πόρου των Ταμείων μας, καθίσταται περισσότερο από ποτέ, επιβλητικά αναπότρεπτος μέχρι τέλους για την διατήρηση όχι μόνο των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων αλλά και της επιβίωσης των ίδιων των Ταμείων μας, η απειλή της οποίας είναι ήδη ορατή.
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ:

  • Διεκδικούμε
    – μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας Κοινωνική Ασφάλιση (κύριες και επικουρικές συντάξεις), Πρόνοια,Υγεία (ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη), με βάση τις σύγχρονες αληθινές κοινωνικές ανάγκες
    – τη διατήρηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλιση όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Mέσα Μαζικής Ενημέρωσης (new media)
    – τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας
  • Καλούμε τον Κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα με παράλληλη διασφάλιση και περιφρούρηση των όποιας μορφής κινητοποιήσεων, συνεχή ενημέρωση των εργαζομένων του Κλάδου, και διασφάλιση της ενημέρωσης του συνόλου του λαού.

          – ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

          – ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
            ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ

          – ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Στη συγκέντρωση, μετά το χαιρετισμό του Γραμματέα του Διασωματειακού και προέδρου της ΕΣΠΗΤ, μίλησαν οι Πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΕΠΤΥΜ, της ΠΟΣΠΕΡΤ και της Ομοσπονδίας Τύπου & Χάρτου, ενώ ήταν παρόντες οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΠΗΝ και της ΕΣΗΕΘΣτΕ και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ

Η ομιλία του προέδρου της ΠΟΕΣΥ Δημήτρη Κουμπιά, στη συγκέντρωση:
Συνάδελφοι
Η σημερινή απεργία και η συγκέντρωσή μας  μπορεί, πρέπει, να αποδειχθεί σταθμός για μια νέα πορεία, για νέο κύκλο απεργιακών αντιδράσεων του συνδικαλιστικού κινήματος των δημοσιογράφων και όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ•  η μάχη για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα μπαίνει στην πιο κρίσιμη και καθοριστική φάση της.
 Αποφασίσαμε  τη συμμετοχή των δημοσιογράφων όλης της χώρας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος, κατ’ επιταγή των δανειστών. Απεργούμε απαιτώντας:
Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.                                                
Τη διασφάλιση του Αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Αυτονόητον είναι ότι μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους οι ιδεοληπτικές εμμονές του κ. Κατρούγκαλου για ένα και μοναδικό Ταμείο  ασφάλισης για όλες τις κύριες συντάξεις. Εμμονές που μετουσιώθηκαν σε  πρόταση του υπουργού, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το οικονομικό συμβούλιο κυβερνητικής πολιτικής• γεγονός που αποτέλεσε και το έναυσμα της απεργίας.
Με τη σημερινή μας κινητοποίηση απαντάμε στην επίθεση ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση και στα «προαπαιτούμενα» – εντός ή εκτός εισαγωγικών -, που απαιτούν αλλαγές στα εργασιακά προς το χειρότερο. Το ασφαλιστικό δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου που απειλεί τον κλάδο. Απειλούνται τα – ήδη καταρρακωμένα –  εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων, αλλά και το δικαίωμα του ελληνικού λαού, σε Ενημέρωση αντικειμενική, ουσιαστική, ποιοτική.
Η απορρύθμιση του τοπίου της Ενημέρωσης συνδέεται άμεσα με τα εργασιακά προβλήματα ενός κλάδου που ενώ μαστίζεται από ανεργία σε ύψη θλιβερών ρεκόρ, απλήρωτης ή ανασφάλιστης εργασίας  και  δραματικές μειώσεις αποδοχών, καλείται να υπηρετήσει την αμερόληπτη και με αίσθημα υψηλής ευθύνης μετάδοση των πληροφοριών.
Αντιδρούμε στη  βίαιη ενοποίηση των Ταμείων και των παροχών  με στόχο τη συρρίκνωση των συντάξεων, της πρόνοιας, της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης προς τα ελάχιστα όρια. Ειδικότερα, στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ το κράτος δεν είχε και δεν έχει συμμετοχή στη χρηματοδότησή του, ενώ αντίθετα έχει δημεύσει τα αποθεματικά του κατά 53% με το PSI. Ο αγώνας για την προάσπιση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και του αγγελιοσήμου, του θεμελιώδους πόρου των Ταμείων μας – που όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που συναντήσαμε αποδέχονται ότι αποτελεί εργοδοτική εισφορά -, καθίσταται περισσότερο από ποτέ επιτακτικός. Για τη διατήρηση όχι μόνο των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και την επιβίωση των Ταμείων μας, αλλά και τη δική μας επιβίωση. Για τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας.
Διεκδικούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας κύριες και επικουρικές συντάξεις, ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη, με βάση τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Λέμε όχι στην ανεργία και σε όλα τα αντεργατικά μέτρα που μας εξαθλιώνουν. Κι ακόμη, λέμε όχι στην πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων, να υλοποιούν  τις – κατ’ απαίτηση της εργοδοσίας – κατευθύνσεις της ΕΕ  για  κατάργηση των ασφαλιστικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Δεν θα τους αφήσουμε.

Facebook Twitter