Συνεντεύξεις Τύπου και δημοσιογραφικό έργο

20 Νοεμβρίου 2008

 

Με αφορμή καταγγελία συναδέλφου για τη συμπεριφορά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΑΘ Γ. Σκόδρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ επισημαίνει ότι:

-Οποιοδήποτε πρόσωπο απευθύνεται στον Τύπο για να μεταφέρει δι’ αυτού πληροφορίες στο κοινό έχει αυτονόητη υποχρέωση να απαντά στα ερωτήματα που του τίθενται από τους δημοσιογράφους, αν βεβαίως στόχος του είναι η γνήσια ενημέρωση.
-Οι δημοσιογράφοι δεν είναι «φιλοξενούμενοι» των διοργανωτών μιας συνέντευξης Τύπου. Είναι προσκεκλημένοι συνομιλητές τους. Κανένας «κανόνας φιλοξενίας», συνεπώς, δεν περιορίζει το δικαίωμά τους να θέτουν ερωτήματα.
-Οι ερωτώμενοι έχουν αυτονόητο δικαίωμα να επιλέγουν οι ίδιοι το εύρος των πληροφοριών που θα περιέχουν οι απαντήσεις τους. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ελέγχουν τους δημοσιογράφους για τις πηγές και την προέλευση των δικών τους πληροφοριών, βάσει των οποίων θέτουν ερωτήματα.
-Οι ερωτώμενοι έχουν δικαίωμα να επιλέγουν τον τόνο των απαντήσεών τους. Αν επιλέγουν να είναι περιπαικτικοί, δηκτικοί ή απαξιωτικοί προς τους δημοσιογράφους καταδεικνύουν έλλειμμα επιχειρημάτων. Αν επιχειρούν να τους αποθαρρύνουν στην άσκηση του έργου τους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ματαιοπονούν.
 
 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Facebook Twitter