Σινεμά από τη Σερβία στο Ταινιόραμα

4 Σεπτεμβρίου 2013

Δυο ταινίες από τη Σερβία, δημιουργήματα διαφορετικών περιόδων της νεότερης ιστορίας της, παρουσιάζει το Ταινιόραμα του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν».

 Πέμπτη 5/9, Εδώ κι εκεί (Tamo i Ovde, 85’, 2009)

Ο Ρόμπερτ είναι ένας μεσήλικος Νεοϋορκέζος μουσικός που έχει μείνει χωρίς σπίτι. Πάσχει από κατάθλιψη και η ανάγκη του για χρήματα είναι πιο άμεση από ποτέ. Δέχεται, λοιπόν, την πρόταση του Μπράνκο, ενός νεαρού Σέρβου μετανάστη που ζει κάτω από δύσκολες συνθήκες στη Νέα Υόρκη. Συμφωνούν να ταξιδέψει ο Ρόμπερτ στο Βελιγράδι και να παντρευτεί την κοπέλα του Μπράνκο, την Ιβάνα, που χρειάζεται τα απαραίτητα χαρτιά για να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Με αυτό τον τρόπο, θα βγάλει εύκολα και γρήγορα χρήματα. Το σχέδιο, όμως, δεν πηγαίνει όπως είχε σχεδιαστεί.

Προβολές: 21.00, 23.00

Παρασκευή 6/9, Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές (Otac na Službenom Putu, 136’, 1985)

Στα χρόνια που ο Τίτο και η μαμά Σοβιετική Ένωση δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις, ο Μέσα συλλαμβάνεται από το καθεστώς εξαιτίας μιας «απροσεξίας» του στην εφημερίδα. Ο γιος του, όμως, ο Μάλικ εξακολουθεί  να πιστεύει την ιστορία της μητέρας του, ότι ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές. Χρυσός Φοίνικας και Βραβείο FIPRESCI στις Κάννες, υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας, για την -γεμάτη μαύρο χιούμορ- ιστορία που καθιέρωσε τον Σέρβο Εμίρ Κουστουρίτσα.   Έξοχες οι ερμηνείες τόσο του Μίκι Μανόλοβιτς όσο και της Μιριάνας Καράνοβιτς.

Προβολές: 20.45, 23.00

Η είσοδος σε κάθε προβολή στοιχίζει 5€. Τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ δικαιούνται δωρεάν είσοδο δείχνοντας την ταυτότητα της Ένωσης.  

   Δείτε το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης: Το έντυπο πρόγραμμα

Facebook Twitter