Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για ισότητα και διακρίσεις στην ενημέρωση

18 Ιουλίου 2013

Ο ρόλος των δημοσιογράφων και των ενώσεών τους στη δημιουργία ενός συμμετοχικού, πολύμορφου και δίχως αποκλεισμούς τοπίου μέσων μαζικής ενημέρωσης θα είναι το θέμα  διήμερου συνέδριου που συνδιοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) και η ΕΣΗΕΜ-Θ στη  Θεσσαλονίκη, στις 4-6 Οκτωβρίου 2013.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Mediane Encounters (Media in Europe for Diversity Inclusiveness) σχετικά με τον ρόλο των ΜΜΕ στην αποτύπωση και την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας στην Ευρώπη.  Το πρόγραμμα, στο οποίο η ΕΣΗΕΜ-Θ συμμετέχει ως εταίρος-συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων,  υλοποιούν από κοινού το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες εργασίας, την πολιτική των ενώσεων για την ισότητα και την  προσέλκυση νέων μελών, ενώ θα πραγματοποιηθεί και σεμινάριο κατάρτισης που θα εξετάσει πώς τα ΜΜΕ καλύπτουν θέματα διαφορετικότητας (αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα ή προάγουν στερεότυπα;) Επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου, ομάδα εργασίας που θα αποτελείται από εκπροσώπους δημοσιογραφικών ενώσεων-μελών της ΕΟΔ θα παράσχει συμβουλευτική υποστήριξη για την ανάπτυξη πρακτικών εργαλείων και εφαρμογών.

Ειδικά για την ελληνική πραγματικότητα, σε συνεργασία με την ΠΟΕΣΥ, θα αναπτυχθούν οι συνέπειες στην πολύπλευρη και αξιόπιστη ενημέρωση από την διακοπή λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και οι τρόποι δημοσιογραφικής αντιμετώπισης της ακροδεξιάς ρητορικής.

Η συμμετοχή της ΕΣΗΕΜ-Θ στο πρόγραμμα Mediane αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στην Πρωτοβουλία «Δημοσιογραφία χωρίς Διακρίσεις»

Facebook Twitter