Συνάντηση με Ευ. Βενιζέλο: Προσφώνηση Προέδρου και Υπόμνημα

11 Νοεμβρίου 2005
 
ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ
 
Κύριε καθηγητά,
Θα προτιμήσω να σας προσφωνήσω έτσι, ιδίως για τον λόγο που συναντιόμαστε σήμερα. Διότι πέρα από τη βουλευτική σας ιδιότητα, προσφεύγουμε σε σας ως έγκριτο νομικό, για να μας βοηθήσετε να αποκαταστήσουμε μια κατάφωρη αδικία εις βάρος του Τύπου, εις βάρος των δημοσιογράφων.

Μιλάμε για τον τυποκτόνο –έτσι τον λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι– νόμο 1178/81. Τον νόμο με τον οποίον κάποιοι προσπαθούν να φιμώσουν τους δημοσιογράφους, να τους εξοντώσουν οικονομικά και ηθικά, να τους λογοκρίνουν.
Ως ΕΣΗΕΜ-Θ έχουμε διατυπώσει εδώ και χρόνια την πάγια θέση μας ότι ο νόμος αυτός πρέπει να αλλάξει, κι έχουμε κάνει μάλιστα, όπως θα δείτε στο υπόμνημα που θα σας δοθεί, και συγκεκριμένη πρόταση τροπολογίας.
Η ίδια η πράξη άλλωστε, θα έπρεπε να έχει πείσει ήδη τους κρατούντες ότι πρέπει επειγόντως να αλλάξουν αυτόν τον νόμο. Γιατί από τη μια οι δημοσιογράφοι δείχνουν με το έργο τους ότι τέτοιες τακτικές εκφοβισμού δεν έχουν τύχη, από την άλλη η «βιομηχανία αγωγών» που έχει στηθεί αποκαλύπτει τα πραγματικά κίνητρα των δήθεν θιγομένων.
Σας ευχαριστoύμε που είστε σήμερα μαζί μας για να συζητήσουμε το θέμα αυτό και είμαι βέβαιος πως η βοήθειά σας θα αποδειχθεί πολύτιμη για μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, που στην ουσία είναι μια επίθεση εναντίον της ίδιας της ελευθεροτυπίας. 
 
 Υπόμνημα της ΕΣΗΕΜ-Θ για τον  βουλευτή  Θεσσαλονίκης  Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη συνάντησή του με το ΔΣ της Ένωσης – Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2005
 
Κύριε Βουλευτή,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης σας ευχαριστεί για την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημά του για συνάντηση με θέμα τον τυποκτόνο –όπως έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου– Νόμο 1178/81.
Η βιομηχανία αγωγών εις βάρος δημοσιογράφων που έχει προκύψει βάσει του συγκεκριμένου νόμου καταδεικνύει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα κραυγαλέο παράδειγμα στρέβλωσης της έννοιας του Δικαίου. Διότι ενώ υποτίθεται πως αποστολή του νόμου είναι να προστατεύει την τιμή και την προσωπικότητα πολιτών και δημοσίων προσώπων, η πράξη δείχνει πως βάσει αυτού επιχειρείται από ποικίλους «θιγόμενους» η φίμωση των δημοσιογράφων και μάλιστα με φόβητρο την ηθική και οικονομική εξόντωσή τους.
Είναι σαφές ότι παρόμοιες πρακτικές στρέφονται ευθέως εναντίον της ίδιας της ελευθεροτυπίας επιχειρώντας να επιβάλουν ένα είδος προληπτικής λογοκρισίας στους λειτουργούς του Τύπου και να τους στερήσουν μια δυνατότητα σύμφυτη με το δημοσιογραφικό έργο: την άσκηση κριτικής.
Όπως θα διαπιστώσετε και από τα έγγραφα που σας υποβάλλουμε συνημμένα, η ΕΣΗΕΜ-Θ έχει εδώ και χρόνια καταγγείλει το ζήτημα και έχει επισημάνει την επείγουσα ανάγκη να αλλάξει το σχετικό νομικό πλαίσιο. Πάγια θέση της είναι ότι επιβάλλεται η εγκατάλειψη του συστήματος του κατώτατου ορίου αποζημιώσεως του άρθρου 2 του Ν 1178/81, ειδικά προκειμένου περί του γραπτού Τύπου. Και αυτό επειδή το σύστημα έχει παρεκκλίνει του σκοπού του, καθώς καταδεικνύεται από το ευρείας έκτασης φαινόμενο προσχηματικών/καταχρηστικών αγωγών, που ασκούνται ακριβώς για να υποχρεώσουν σε εξώδικο συμβιβασμό τις εφημερίδες ή τους συντάκτες με την απειλή της αποζημιώσεως.
Σε συνεργασία μάλιστα με τις άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις, έχει προετοιμαστεί απολύτως συγκεκριμένη πρόταση, βάσει της οποίας η διάταξη των παρ. 1 και 2 του άρθρου μόνου του Ν 1178 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα τροποποιείται ως ακολούθως:
 «Στις περιπτώσεις παράνομης προσβολής της τιμής ή της ιδιωτικής ή άλλων εκφάνσεων της προσωπικότητας του ατόμου από το ΜΜΕ, διατάσσεται από το δικαστήριο που διαπιστώνει την παράνομη προσβολή, εφόσον έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα με την αγωγή με την οποία ζητείται η αναγνώριση της παράνομης προσβολής, η αυτούσια ικανοποίηση του προσβληθέντος με την μορφή της επανόρθωσης κατά τον προσήκοντα και ανάλογο, της προσβολής, τρόπο. Περαιτέρω αξίωση καταβολής αποζημίωσης (χρηματικής ικανοποίησης), για την παράνομη προσβολή κρίνεται κατά τις διατάξεις του άρθρου του Α.Κ. καταργουμένου του ελαχίστου ποσού χρηματικής ικανοποίησης που ορίζεται στην παρ. 2, άρθ. 9 με τον ν. 1178/81 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 5, άρθρο μόνου ν. 2243/95.
Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός τριών μηνών από την δημοσίευση του παρόντος θα καθορισθούν οι τρόποι και προϋποθέσεις της αυτούσιας ικανοποίησης του προσβληθέντος και η μορφή της επανόρθωσης.
Εάν ο υπόχρεος προς επανόρθωση δεν προβεί εις αυτή ή δεν προβεί προσηκόντως εις αυτήν, σύμφωνα με όσα στην υπουργική απόφαση θα ορίζονται, ο θιγείς και νικήσας διάδικος δικαιούται να καταχωρήσει την επανόρθωση σε δύο ηλεκτρονικά ή έντυπα ΜΜΕ της επιλογής του. Η σχετική δαπάνη βαρύνει το ΜΜΕ το οποίο διατάχθηκε να προβεί στην επανόρθωση».
Η βοήθειά σας για να προωθηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, αλλά και οι ενδεχόμενες δικές σας προτάσεις για ενέργειες που θα αποκαταστήσουν αυτήν την κατάφωρη αδικία εις βάρος του Τύπου και των λειτουργών του, θα αποτελέσουν για μας πολύτιμη βοήθεια, για την οποία σας ευχαριστούμε θερμά.
 
Facebook Twitter