Συνάντηση με Ευ. Βενιζέλο για τη “βιομηχανία αγωγών”

11 Νοεμβρίου 2005
 
Το ζήτημα της «βιομηχανίας αγωγών» εις βάρος του Τύπου συζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης σε συνάντησή του με τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το Δ.Σ. τόνισε στον κ. Βενιζέλο ότι πάγια θέση της Ένωσης είναι πως ο τυποκτόνος νόμος 1178/81 πρέπει απαραιτήτως να αλλάξει ως προς τη διασφάλιση του έργου των συντακτών και σε υπόμνημα που του παρέδωσε συμπεριέλαβε και τη συγκεκριμένη πρόταση τροπολογίας στην οποία έχουν καταλήξει όλες οι δημοσιογραφικές Ενώσεις.
«Το θέμα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου, ενώπιον της οποίας θα αναλάβω την πρωτοβουλία να το φέρω. Έτσι θα βοηθήσουμε και τη δημοσιογραφία και την κυβέρνηση στο νομοθετικό της έργο», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η θωράκιση του συντάκτη και η διαφοροποίησή του από τον εκδότη στο ζήτημα της αστικής ευθύνης. «Είναι δυσανάλογο να ζητάς υπέρογκα ποσά ως αποζημίωση από τον συντάκτη και αδιανόητο να προχωράς ακόμα και σε διαδικασίες συντηρητικής κατάσχεσης εις βάρος του», είπε και τόνισε ότι στον σχετικό διάλογο ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών πρέπει να εκπροσωπηθούν τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης.
 
Με αφορμή νέες αγωγές που κατατέθηκαν, αυτή τη φορά εις βάρος της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» και στελεχών του δημοσιογραφικού δυναμικού της, η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ επαναλαμβάνει τη θέση της για το ζήτημα της αστικής αποζημίωσης επί προσβολής της προσωπικότητας διά του Τύπου, όπως αυτή διατυπώθηκε και επικυρώθηκε από όλες τις δημοσιογραφικές ενώσεις και την Π.Ο.Ε.ΣΥ.
Διαπιστώνεται ότι ενώ με τον ν. 1178/81 επιχειρήθηκε ο καθορισμός ενός συστήματος αστικής ευθύνης και προστασίας της τιμής και υπολήψεως του θιγμένου, με τον ορισμό κατώτερου ορίου εκ 30.000 ευρώ χρηματικής ικανοποίησης, στην πράξη έγινε αφορμή δημιουργίας βιομηχανίας αγωγών. Οι περισσότερες δε από αυτές είναι προσχηματικές και επιδιώκουν τον εκβιασμό του εκδότη ή  του δημοσιογράφου, με την απειλή μεγάλων αποζημιώσεων, ώστε να προσέλθει σε συμβιβασμό με σκοπό τον προσπορισμό ενός ποσού ή την πλήρη ανασκευή και ανατροπή των όσων αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα.
Δεκάδες τέτοιες αγωγές εκκρεμούν στα Δικαστήρια, με τις οποίες απειλούνται εκδότες και δημοσιογράφοι με την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ είναι γνωστό ότι από αποφάσεις που έχουν εκδοθεί δημοσιογράφοι κινδυνεύουν να χάσουν κάθε περιουσιακό τους στοιχείο, λόγω κατάσχεσης.
Πλέον όμως αυτού, είναι φανερό ότι με το υπάρχον νομικό καθεστώς τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ίδια η ελευθερία του Τύπου, που αποτελεί ένα από τα στηρίγματα της Δημοκρατίας. Γιατί με το πρόσχημα των αγωγών και την απειλή εκδίκασης μεγάλων αποζημιώσεων εκείνο που επιχειρείται στην πραγματικότητα είναι η φίμωση του Τύπου. Και όταν φιμώνεται ο Τύπος, η ελευθερία παύει να υπάρχει.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να επανέλθουμε στη ρύθμιση του Αστικού Κώδικα, περί προσβολής της προσωπικότητας, με επιτάχυνση των διαδικαστικών. Όπως ακριβώς η ελευθερία του Τύπου έχει τεθεί ως ελευθερία υπέρ του συνόλου, έτσι και το σύστημα προστασίας από προσβολές της προσωπικότητας δεν τίθεται μόνο υπέρ της αποκατάστασης της προσωπικής τιμής αλλά και πάλι υπέρ του γενικότερου συμφέροντος, με την έννοια του σεβασμού της προσωπικότητας ως αξίας. Η αναγωγή όμως της προσωπικότητας ως αξίας και ο προς αυτήν σεβασμός είναι αυτονόητο ότι οδηγούνται στην υποτίμησή τους, όταν ως κύριο μέσο προστασίας της προσωπικότητας επιλέγεται η αποτίμησή της σε χρήμα.
 
Facebook Twitter