Συμβασιούχοι της ΕΡΤ 3

14 Οκτωβρίου 2008

 

Το ζήτημα της νέας γενιάς συμβασιούχων στην ΕΡΤ έθεσε η ΕΣΗΕΜ-Θ στην κοινή σύσκεψη όλων των δημοσιογραφικών Ενώσεων, που συγκάλεσε χτες στην Αθήνα η ΠΟΕΣΥ.

Το Δευτεροβάθμιο Όργανο και τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων ενημερώθηκαν για την επαπειλούμενη διακοπή των συμβάσεων συναδέλφων που απασχολούνται στην ΕΡΤ 3, καθώς και για τις σχετικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ΕΣΗΕΜ-Θ.
Τονίστηκε σε όλους ότι το πρόβλημα δεν έχει τοπικό χαρακτήρα, αλλά αφορά επί της ουσίας την ίδια τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ζητήθηκε να υπάρξει συντονισμός και συμπαράταξη όλων σε κινητοποιήσεις.
Παράλληλα, το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ ενημέρωσε με επιστολή του όλους τους βουλευτές για το θέμα και τους κάλεσε να πάρουν θέση γι’ αυτό. Το πλήρες κείμενο της σχετικής επιστολής έχει ως εξής:
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης εκφράζει για μιαν ακόμη φορά την έντονη ανησυχία του για το καθεστώς εργασιακής ομηρίας δημοσιογράφων, που μαζί με σειρά άλλων προβλημάτων διαιωνίζεται στην ΕΡΤ 3, μη επιτρέποντας επί της ουσίας στο σταθμό να ανταποκριθεί στον ιδιαίτερο και σύνθετο ρόλο που του αναλογεί.
Ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας που καλείται να καλύψει τον ευαίσθητο χώρο της Βόρειας Ελλάδας και διαθέτει εθνική εμβέλεια, η ΕΡΤ 3 έχει ανάγκη θωράκισης και ενίσχυσης σε όλα τα πεδία. Η διοικητική ανεξαρτησία της, η ενίσχυση και η πλήρης αξιοποίηση του δημοσιογραφικού δυναμικού της, η εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων για να αναπτύξει πλήρως τον ενημερωτικό και μορφωτικό χαρακτήρα της και να ενισχύσει στο έπακρο την αξιοπιστία της, δεν μπορεί παρά να είναι πάγιοι στόχοι της Πολιτείας, της Διοίκησης της ΕΡΤ Α.Ε., και βεβαίως και δικοί μας ως Ένωσης Συντακτών.
Αντ’ αυτών η διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. επιλέγει την οδό της άγονης άρνησης απέναντι σε ένα μείζον πρόβλημα που η ίδια, με δική της ευθύνη και παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΣΗΕΜ-Θ, έχει προκαλέσει: τη δημιουργία μιας νέας γενιάς συμβασιούχων, που ανατρέπει στην πράξη τις επιδιώξεις του νομοθέτη με το ΠΔ 164/2004.
Συγκεκριμένα, δημοσιογράφοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ 3 απασχολούνται με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου. Και λίγο καιρό πριν από τη λήξη περίπου 35 από αυτές, η διοίκηση της ΕΡΤ επικαλείται αδυναμία ανανέωσής τους, βάσει του νόμου – του νόμου που η ίδια καταστρατηγούσε όμως, και στο πνεύμα και στο γράμμα, όταν προσελάμβανε δημοσιογράφους με συμβάσεις έργου για να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της. Αποτελεί κοινό μυστικό μεταξύ του δημοσιογραφικού κόσμου ότι αν οι εν λόγω συνάδελφοι έπαυαν να εκτελούν τα καθήκοντα που παρατύπως τους ανατίθενται, η ΕΡΤ 3 θα αντιμετώπιζε σοβαρότατες δυσκολίες στην κατάρτιση του προγράμματός της, ακόμη και σε ό,τι αφορά τα δελτία ειδήσεων.
Το αίτημα της ΕΣΗΕΜ-Θ είναι πάγιο και ξεκάθαρο: Να εφαρμοστεί ο νόμος πλήρως και όλοι ανεξαιρέτως οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των προγραμμάτων της ΕΡΤ 3 να έχουν με αυτήν εξαρτημένη σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση ενδεχομένως απαιτείται για να εφαρμοστεί το παραπάνω σχήμα δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι ώστε να διαιωνίζεται ένα καθεστώς για την ακύρωση του οποίου υπήρξε δεδομένη νομοθετική βούληση.
Μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως και οριστικά το παραπάνω σχήμα, ούτε μία από τις συμβάσεις έργου που υφίστανται δεν πρέπει να διακοπεί. Αντιθέτως, πρέπει να αντιμετωπιστούν όλες οι ισχύουσες συμβάσεις, τόσο σε μισθολογικό όσο και σε ασφαλιστικό επίπεδο, ως συμβάσεις αορίστου χρόνου: είναι το ελάχιστο που οφείλει η Διοίκηση της ΕΡΤ σε δημοσιογράφους τους οποίους διατηρεί σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ θα εξαντλήσει κάθε μέσο για να αποκατασταθεί η εργασιακή νομιμότητα στην ΕΡΤ 3 και είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.
Θεωρώντας ότι η αναγκαιότητα να λειτουργεί απρόσκοπτα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά η δημόσια ραδιοτηλεόραση αποτελεί βασική αρχή στην πολιτική σας αντίληψη, δεν περιοριζόμαστε στην ενημέρωσή σας με αυτήν την επιστολή, αλλά σας καλούμε να ενεργήσετε με όποιον τρόπο κρίνετε πρόσφορο, ώστε να αρθεί άμεσα το απαράδεκτο αυτό εργασιακό καθεστώς που εφαρμόζεται στην ΕΡΤ 3.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τη θέση σας για το ζήτημα.
 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Facebook Twitter