Συμβασιούχοι της ΕΡΤ 3

8 Οκτωβρίου 2008

 

Την οδό της άγονης άρνησης επιλέγει η διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε απέναντι στο πρόβλημα που η ίδια, με δική της ευθύνη και παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΣΗΕΜ-Θ, έχει προκαλέσει: τη δημιουργία μιας νέας γενιάς συμβασιούχων.

Δημοσιογράφοι που απασχολούνται στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ 3 είναι όμηροι του εργασιακού καθεστώτος που η διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. εφαρμόζει συστηματικά: των ψευδεπίγραφων συμβάσεων έργου.
Λίγο καιρό πριν από τη λήξη παρόμοιων συμβάσεων περίπου 35 συναδέλφων, η διοίκηση της ΕΡΤ επικαλείται αδυναμία ανανέωσής τους, βάσει του νόμου. Τον ίδιο νόμο καταστρατηγούσε όμως, και στο πνεύμα και στο γράμμα, όταν προσελάμβανε δημοσιογράφους με συμβάσεις έργου για να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της.
Τη στιγμή που η Διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. προετοιμάζεται να ανακοινώσει το νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ 3 στη Θεσσαλονίκη, αποκρύπτει ότι σε μεγάλο βαθμό το στηρίζει σε εργαζόμενους τους οποίους απασχολεί και αμείβει με τρόπο που καταστρατηγεί βασικές αρχές της εργατικής νομοθεσίας. Αυτό το καθεστώς εργασιακής ομηρίας δημοσιογράφων υπονομεύει τον ίδιο τον ρόλο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Βόρειας Ελλάδας.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ θα εξαντλήσει κάθε μέσο για να αποκατασταθεί η εργασιακή νομιμότητα στην ΕΡΤ 3 και είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.
 
 
Στο πλαίσιο αυτό:
 
– Καλεί τη διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. να εξασφαλίσει άμεσα οργανικές θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους δημοσιογράφους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των προγραμμάτων της.
– Ενημερώνει όλους τους βουλευτές για το πρόβλημα και ζητάει την παρέμβασή τους για την επίλυσή του.
– Καλεί τους συναδέλφους που θα καλύψουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και την παρουσίαση του νέου προγράμματος της ΕΡΤ 3 να συμπεριλάβουν στο ρεπορτάζ τους το κείμενο της ανακοίνωσης αυτής, και τους συναδέλφους προϊσταμένους, αρχισυντάκτες και διευθυντές σύνταξης να διασφαλίσουν τη δημοσίευση και την μετάδοσή του.
 
 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Facebook Twitter