Συμβασιούχοι ΕΡΤ3: Νόμιμα τα αιτήματα, καταχρηστική η απεργία!

5 Ιανουαρίου 2009

 

Νόμιμα έκρινε τα 4 από τα 5 αιτήματα της κινητοποίησης στην ΕΡΤ3 το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, πλην όμως κήρυξε την απεργία καταχρηστική!

Συγκεκριμένα: με την υπ’ αριθμόν 29/2009 απόφασή του, την οποία εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή, το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι:
 

 

  • Πρέπει να προκηρυχθούν συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου σε οργανικές θέσεις για δημοσιογράφους στην ΕΡΤ3, καθόσον το υπάρχον δημοσιογραφικό δυναμικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου δεν επαρκεί για την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών.
  • Οι δημοσιογράφοι που προσλαμβάνονται με συμβάσεις έργου καλύπτουν κατά παράβαση των ΣΣΕ και του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού της ΕΡΤ ΑΕ πάγιες και διαρκείς ανάγκες των προγραμμάτων της ΕΡΤ3.
  • Υφίσταται σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα και οι δημοσιογράφοι εργάζονται σε προκάτ κατασκευές, υπό δύσκολες συνθήκες.
  • Είναι αναγκαία η διατήρηση και ενίσχυση του ενημερωτικού χαρακτήρα των προγραμμάτων της ΕΡΤ3.

 
Παρ’ όλα αυτά, κρίνοντας ότι το αίτημα για άμεση ανανέωση των συμβάσεων έργου όλων των δημοσιογράφων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην ΕΡΤ3 δεν υπακούει στο γράμμα του νόμου, το Δικαστήριο αποφάσισε να κηρύξει καταχρηστική την απεργία!
 
Το διατακτικό της απόφασης δεν εκπλήσσει την ΕΣΗΕΜ-Θ: το πνεύμα της εισήγησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ενόψει της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τους συμβασιούχους ρίχνει βαριά σκιά στις αίθουσες των δικαστηρίων.
 
Η ΕΣΗΕΜ-Θ σέβεται απόλυτα τους θεσμούς, είναι όμως υποχρεωμένη να ανταποκριθεί και στον δικό της θεσμικό ρόλο ως συνδικαλιστικού σωματείου.
Κατά συνέπεια, θα συνεχίσει να αγωνίζεται με κάθε τρόπο για να ανατραπεί το φαύλο καθεστώς απασχόλησης δημοσιογράφων με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Και μάλιστα θα επικαλείται εφεξής και τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, σεβόμενη το σκεπτικό της -που νομιμοποιεί πλήρως τις διεκδικήσεις μας- εξίσου με το διατακτικό της.
 
 
 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Facebook Twitter