ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ για τα Nέα Mέσα: Επεκτείνουμε τις γνώσεις μας

6 Απριλίου 2011
 
Με δύο ενότητες σεμιναρίων το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ ανταποκρίνεται στις καταγεγραμμένες ανάγκες των συναδέλφων για πρόσθετες γνώσεις σε διαδικτυακές εφαρμογές που συνδέονται με τη δημοσιογραφία και την ανάπτυξή της.

 
Α΄ Ενότητα
 
Internet: Από την περιήγηση στην οργάνωση των πηγών
Τετάρτη–Πέμπτη, 13-14 Απριλίου 2011 / Ώρες: 10-12
στην αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος (Μορκεντάου 1)
 
Ημέρα πρώτη: Απλή και σύνθετη αναζήτηση πληροφοριών. Οργάνωση πηγών. (Google, google dorks, RSS feeds)
Ημέρα δεύτερη: Παραδείγματα και πρακτικές εφαρμογές.
 
Εισηγητής θα είναι ο Αλέξανδρος Ντωνούδης, υπεύθυνος τεχνολογικών συστημάτων της ΕΣΗΕΜ-Θ.   Οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους φορητό υπολογιστή και καλό είναι να έχουν ανοίξει λογαριασμό gmail. 
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Τρίτη 12 Απριλίου 2011 στο seminars@morfotiko.gr. Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα. 
 
 
Β΄Ενότητα
 
Ήχος και εικόνα στο διαδίκτυο: Προωθημένες εφαρμογές
Τρίτη–Παρασκευή 26-29 Απριλίου 2011 / Ώρες: 9.30-12.30
στα εργαστήρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, δίπλα από το κτήριο διοίκησης της ΔΕΘ.
  
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Τρίτη 12 Απριλίου 2011 στο seminars@morfotiko.gr, επισημαίνοντας ποια από τα δύο σεμινάρια θέλουν να παρακολουθήσουν. Ο ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων είναι 16 άτομα ανά σεμινάριο. Κατά προτεραιότητα θα συμμετάσχουν, εφόσον το ζητήσουν, συνάδελφοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα αντικείμενα απαντώντας σε σχετικό ερωτηματολόγιο του Ιδρύματος. , επισημαίνοντας ποια από τα δύο σεμινάρια θέλουν να παρακολουθήσουν. Ο ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων είναι ανά σεμινάριο. Κατά προτεραιότητα θα συμμετάσχουν, εφόσον το ζητήσουν, συνάδελφοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα αντικείμενα απαντώντας σε σχετικό ερωτηματολόγιο του Ιδρύματος.
 
1.   Ηχογράφηση και μοντάζ ήχου για podcast
 
1η ΜΕΡΑ / 26 Απριλίου
 
9:30-10:30
Εισαγωγή στο Podcasting. Ήχος στον υπολογιστή. Προετοιμασία του podcast.
Γ. Καλλίρης, επίκουρος καθ.
10:30-12:30
Εργαστήριο ηχογράφησης: Μικρόφωνα – onboard και outboard κάρτες ήχου – ακουστικά – ηχογράφηση. Όλοι οι εκπαιδευόμενοι ηχογραφούν τη φωνή τους και ετοιμάζουν τις εκφωνήσεις του podcast τους. Ενδεχομένως ανά δύο ηχογραφούν συνεντεύξεις μεταξύ τους.
Χ. Δημούλας, λέκτορας
Μ. Ματσιώλα, Δρ.
 
2η ΜΕΡΑ / 27 Απριλίου
 
9:30-10:30
Εκμάθηση μοντάζ ήχου με το Audition και επίδειξη του αντίστοιχου ανοικτού λογισμικού Audacity.
Γ. Καλλίρης, επίκουρος καθ.
10:30-12:30
Εργαστήριο μοντάζ: Οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να μοντάρουν ομιλία, μουσική και ηχητικά εφφέ με το audition. Παράγουν το δικό τους podcast και το εξάγουν στο κατάλληλο file-format. Τέλος το ανεβάζουν σε podcasting site.
Χ. Δημούλας, λέκτορας
Μ. Ματσιώλα, Δρ.
 
2.   Λήψεις με κάμερα για ρεπορτάζ τύπου i-report και ανέβασμα βίντεο σε ιστοτόπους τύπου YouTube
 
1η ΜΕΡΑ / 28 Απριλίου
 
9:30-10:30
Εισαγωγή στα δημοσιογραφικά WebTVsites. Λήψεις video με κάμερα: βασικές αρχές σύνθεσης εικόνας, στοιχειοθεσίας, κάδρου και φωτισμού. Σχεδιασμός και προετοιμασία του ρεπορτάζ.
Γ. Καλλίρης, επίκουρος καθ.
10:30-12:30
Εργαστήριο λήψεων: Λήψεις on-camera ανα δύο με κάμερα Camileo ή/και I-phone ή/και απλού κινητού. Λήψεις με κάμερα φορητού υπολογιστή. Λήψεις συνοδευτικών πλάνων.
Χ. Δημούλας, λέκτορας
Μ. Ματσιώλα, Δρ.
 
2η ΜΕΡΑ / 29 Απριλίου
 
9:30-10:30
Βασικές αρχές του μοντάζ. Μετατροπή όλων λήψεων στο ίδιο file-format. Εκμάθηση μοντάζ video με το Premiere και επίδειξη του Movie-maker.
Γ. Καλλίρης, επίκουρος καθ.
10:30-12:30
Εργαστήριο μοντάζ: Οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να μοντάρουν video λήψεις on-camera, συνοδευτικά πλάνα, speakage, μουσική, να προσθέτουν μεταβάσεις και τίτλους. Παράγουν το δικό τους ρεπορτάζ και το εξάγουν στο κατάλληλο file-format. Τέλος το ανεβάζουν σε site.
Χ. Δημούλας, λέκτορας
Μ. Ματσιώλα, Δρ.
 
 
 
 

 

Facebook Twitter