Ψήφισμα της συντάντησης των Ενώσεων Συντακτών για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ

16 Ιουλίου 2006

 

Π.Ο.Ε.ΣΥ., Ε.Σ.Η.Ε.Α., Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν., Ε.Σ.Η.Ε.Θ.ΣΤ.Ε., Ε.Σ.Π.Η.Τ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Θεσσαλονίκη, 15-16 Ιουλίου 2006
                                                                                          
 
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
 
 Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Συντακτών, μαζί με τη Διοίκηση της Π.Ο.Ε.ΣΥ., που συνεδρίασαν, με πρωτοβουλία της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. στη Θεσσαλονίκη, συζήτησαν το θέμα των συμβασιούχων της ΕΡΤ και κατέληξαν ότι σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος απαιτεί πλήρη σεβασμό, αλλά και κατοχύρωση του δικαιώματος της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, με ταυτόχρονο σεβασμό των εργασιακών σχέσεων των δημοσιογράφων από τη Διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε.

Η Διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης οφείλει, προκειμένου να διασφαλίζεται το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης για όλον τον ελληνικό λαό, να σέβεται το δικαίωμα στην εργασία όλων των εργαζομένων σε αυτήν, και κατά συνέπεια και των δημοσιογράφων, με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Όπως επισημαίνεται και στην ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου προσέφυγε η ΕΣΗΕΜ-Θ, και υπογραμμίστηκε στην τελευταία συνεδρίασή της από κοινού με την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ (Βρυξέλλες, 11/7/2006), είναι απολύτως ασυμβίβαστη η διαδικασία της εργολαβίας με την ενημέρωση του ελληνικού λαού και παραμένει ανοιχτό θέμα για την ΕΡΤ η άμεση αποκατάσταση όλων των συμβασιούχων.
Οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Ε.ΣΥ., της Ε.Σ.Η.Ε.Α., της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν., της Ε.Σ.Η.Ε.Θ.ΣΤ.Ε. και της Ε.Σ.Π.Η.Τ.   επισημαίνουν στη Διοίκηση της ΕΡΤ τις ευθύνες που έχει, εφόσον καθυστερήσει και άλλο να αποκαταστήσει τους συμβασιούχους, και ειδικότερα τους δημοσιογράφους, για τους οποίους ακόμη και το ΑΣΕΠ αναφέρει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις να έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθώς και όλους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ήδη επιστρέφουν, με δικαστικές αποφάσεις.
Η διοίκηση της ΕΡΤ οφείλει σε κάθε περίπτωση να απασχολεί το δημοσιογραφικό δυναμικό χωρίς καμία διάκριση, με βάση όσα προβλέπουν οι νόμοι και οι συλλογικές συμβάσεις, που πρέπει να τηρεί ακόμη και για κάθε νεοπροσλαμβανόμενο.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο δημοσιογραφικός κόσμος θα απαντήσει με αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να διασφαλίσει το δικαίωμα του ελληνικού λαού στην ενημέρωση και το δικαίωμα των δημοσιογράφων στην εργασία.

 

Facebook Twitter