Ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για τον ΕΔΟΕΑΠ

8 Ιουνίου 2018

Ψήφισμα υποστήριξης στην προσπάθεια των Ελλήνων δημοσιογράφων υπέρ της βιωσιμότητας και της διεύρυνσης του ΕΔΟΕΑΠ εξέδωσε η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (Λισαβόνα, 6 Ιουνίου 2018). Το ψήφισμα υπέβαλαν από κοινού η ΕΣΗΕΑ, η ΕΣΗΕΜ-Θ και η ΕΣΠΗΤ:

Η ετήσια Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, η οποία συνεδρίασε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας στις 6 Ιουνίου 2018, εκφράζει την ανησυχία της για την πρόσφατα εκδοθείσα γνωμοδότηση της Eurostat, που επιβεβαιώθηκε στα τέλη Μαΐου σε συναντήσεις με την κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία  το ταμείο κοινωνικής ασφάλισης ΕΔΟΕΑΠ  των δημοσιογραφικών Ενώσεων εντάσσεται στην γενική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι είναι αυτόνομος οργανισμός που ενισχύεται οικονομικά από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και δεν λαμβάνει ούτε ένα ευρώ από το Δημόσιο.

Η ετήσια Συνέλευση δεν ξεχνά τις μεγάλες θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ επί πολλά χρόνια με μειώσεις αποδοχών περισσότερο από 40%, μαζική ανεργία και επισφαλείς συνθήκες εργασίας ενώ τα ΜΜΕ  αντιμετωπίζουν μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις.

Τον περασμένο χρόνο οι Έλληνες δημοσιογράφοι καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, μετά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις των Ενώσεων, πέτυχαν ένα έντιμο συμβιβασμό για την διάσωση του ταμείου ΕΔΟΕΑΠ, που καλύπτει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ιδίων και των  οικογενειών τους καθώς και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων. Ωστόσο η τρόικα και ορισμένοι ιδιοκτήτες ΜΜΕ αξιώνουν από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα που απαξιώνουν τον καινούργιο ΕΔΟΕΑΠ στον οποίον πλέον δεν είναι ασφαλισμένοι μόνο δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι των ΜΜΕ αλλά όλοι οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους.

Αυτή τη στιγμή, καθώς οι έλληνες δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν μια νέα επίθεση εναντίον των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, η ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΟΔ δίνει εντολή στη Διευθύνουσα Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων:

Να καλέσει αμέσως την ελληνική κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις νέες αξιώσεις της τρόικας και τις πιέσεις ορισμένων ιδιοκτητών ΜΜΕ.

Να εκφράσει την στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων στον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους, που δοκιμάζονται από τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές.

Να εκφράσουν την στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των ευρωπαίων δημοσιογράφων στο δίκαιο αγώνα των ελλήνων δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ για να διατηρηθεί η αυτονομία και η διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ, που καλύπτει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις επικουρικές συντάξεις όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ της χώρας.

Να στηρίξουν τους Έλληνες δημοσιογράφους και τους εργαζομένους στα ΜΜΕ στον αγώνα τους για ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων για τα στοιχειώδη ασφαλιστικά τους δικαιώματα και για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα ΜΜΕ.

 

Facebook Twitter