Ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για την ενημέρωση στην ελληνική Περιφέρεια

22 Μαΐου 2017

Η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (Βουκουρέστι, 18-19 Μαΐου 2017) έκανε ομόφωνα αποδεκτό ψήφισμα που κατέθεσε η ΕΣΗΕΜ-Θ, με την υποστήριξη της ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ και της ΕΣΗΕΠΗΝ, σχετικά με την ανάγκη να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η ενημέρωση στην ελληνική περιφέρεια.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος, όπως το ενέκριναν οι εκπρόσωποι δημοσιογραφικών ενώσεων 30 ευρωπαϊκών χωρών, είναι το ακόλουθο:

Για να ενισχυθεί  η ποιότητα στην ενημέρωση που παρέχουν από την περιφέρεια μεγάλα συγκροτήματα ενημέρωσης στην Ελλάδα

Η ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΟΔ, που συγκαλείται στο Βουκουρέστι, στις 18 Μαΐου 2017:

Διαπιστώνει ότι σχεδόν όλες οι μεγάλες ημερήσιες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας που εκδίδονται στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα, έχουν κλείσει τα ανταποκριτικά γραφεία τους στις περιφερειακές ελληνικές πόλεις.

Διαπιστώνει ότι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί που εκπέμπουν με άδεια εθνικής εμβέλειας είτε δεν διατηρούν ανταποκριτικά γραφεία είτε απασχολούν ελάχιστους δημοσιογράφους εκτός Αθηνών για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Διαπιστώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει τα αναγκαία βήματα για να διασφαλίσει ότι 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί θα περιληφθούν επισήμως και οριστικά στο Οργανόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Θεωρεί ότι αυτή η κατάσταση έχει σημαντικές συνέπειες όχι μόνο στην απώλεια θέσεων εργασίας αλλά και στην ποιότητα της πληροφόρησης που παρέχουν τα παραπάνω ΜΜΕ στο κοινό, εφόσον τα μεν ιδιωτικά δεν είναι σε θέση να καλύψουν με αρτιότητα την επικαιρότητα σε πανελλαδικό επίπεδο, αν και αυτό είναι στοιχειώδης υποχρέωση βάσει της άδειάς τους, η δε ανάλογη δυνατότητα των δημόσιων Μέσων απειλείται. 

Και ζητεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΟΔ:

  • Να υποστηρίξει την προσπάθεια των ελληνικών Ενώσεων, και ιδίως των περιφερειακών: της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, να περιληφθεί στη νομοθεσία που θα ρυθμίζει την αδειοδότηση των παραπάνω Μέσων πρόβλεψη για ελάχιστο αριθμό δημοσιογράφων που θα εργάζονται σε ανταποκριτικά γραφεία, ώστε να διασφαλιστεί ότι το κοινό θα έχει πανελλαδικά την πρόσβαση που πρέπει στην ενημέρωση.
  • Να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει τη λειτουργία όλων των περιφερειακών προγραμμάτων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Facebook Twitter