Προκήρυξη Δημοσιογραφικού Βραβείου Ελένη Βλάχου 2017

12 Μαΐου 2017

 

Για όγδοη φορά προκηρύσσεται εφέτος από την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας το ελληνογερμανικό δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου». Αρχής γενομένης από το 2003, το βραβείο «Ελένη Βλάχου» απονέμεται ανά διετία σε έναν/μία δημοσιογράφο με διακεκριμένη παρουσία στα ελληνικά μέσα για να τιμήσει τις εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της ειδησεογραφικής κάλυψης διεθνών και κυρίως ευρωπαϊκών θεμάτων.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να στηρίξει την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση ως αδιαπραγμάτευτη αξία της δημοκρατικής κοινωνίας, ειδικά αυτή την εποχή, που σε διεθνές επίπεδο συζητούνται κατά κόρον θέματα όπως οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) και ο διαδικτυακός «διάλογος μίσους» (web hate speech).

Στον διαγωνισμό μπορούν να υποβληθούν έργα δημοσιογράφων, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ελληνική γλώσσα σε ελληνικά έντυπα μέσα, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή το διαδίκτυο σε ημερομηνία μεταγενέστερη της λήξης υποβολής δημοσιευμάτων για τον προηγούμενο διαγωνισμό (14/06/2015). Τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να είναι τόσο πανελλαδικής, όσο και τοπικής εμβέλειας. Ιδιαιτέρως επιθυμητή είναι η συμμετοχή νέων δημοσιογράφων στον διαγωνισμό.

Τα σχετικά δημοσιεύματα (μέγιστη υποβολή τριών δημοσιευμάτων ανά διαγωνιζόμενο), καθώς και ένα σύντομο βιογραφικό, πρέπει να υποβληθούν στην Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας έως την 11η Ιουνίου 2017 μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση pr-100@athe.diplo.de με την ένδειξη θέματος «Βραβείο Ελένη Βλάχου».

O/Η νικητής/νικήτρια του διαγωνισμού επιλέγεται από μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, η οποία εφέτος αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:

Peter Schoof,  Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα

Δρ. Βάλια Καϊμάκη, εκπρόσωπος Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας 

Σοφία Ζαχαράκη, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Έλενα Ριζεάκου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ)

Χαράλαμπος Παπαχρήστου, Γραμματέας της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αθήνα (ΕΑΞΤ)

Καθηγητής κ. Δημήτριος Χαραλάμπης, Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Πρέσβης κ. Δημήτριος Μιχαήλ Λούνδρας, εκπρόσωπος της οικογενείας της Ελένης Βλάχου

Μιχάλης Ψύλος, Πρόεδρος-Γενικός Διευθυντής ΑΠΕ ΜΠΕ

Το βραβείο περιλαμβάνει ένα ταξίδι στη Γερμανία στα πλαίσια του επίσημου προγράμματος επισκεπτών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, ένα χρηματικό έπαθλο ύψους 2.300€ με την ευγενική χορηγία των επιχειρήσεων Bayer Ελλάς και BASF Ελλάς καθώς και δωρεάν διετή πρόσβαση στις υπηρεσίες του πρακτορείου ΑΠΕ-ΜΠΕ. Προς τιμήν του νικητή/της νικήτριας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση/συνέντευξη τύπου τον Σεπτέμβριο 2017.

Έως σήμερα με το βραβείο «Ελένη Βλάχου» έχουν τιμηθεί οι εξής δημοσιογράφοι: Ιωάννης Ε. Διακογιάννης (2003), Κώστας Ιορδανίδης (2005), Κώστας Αργυρός (2007), Μαρία Νικολάου (2009), Άγγελος Αθανασόπουλος (2011), Μαρία Λούκα (2013) και Κωνσταντίνος Κουκουμάκας (2015).

Για περαιτέρω διευκρινίσεις παρακαλούμε να απευθύνεστε στο Τμήμα Τύπου της Πρεσβείας στο τηλ. 210-7285225 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση pr-100@athe.diplo.de.

 Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου» μπορείτε να αντλήσετε από την ιστοσελίδα: http://www.griechenland.diplo.de/Vertretung/griechenland/el/08/Deutsch__griechischer__Eleni__Vlachou__Journalistenpreis.html

Facebook Twitter