#PRESS_photostories 2022: Προκήρυξη διαγωνισμού φωτορεπορτάζ

2 Μαρτίου 2022

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης ανακοινώνει την πέμπτη διοργάνωση της Διαγωνιστικής Έκθεσης Φωτορεπορτάζ στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο #PRESS_photostories 2022.

Φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι που εργάζονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό μπορούν να συμμετάσχουν με φωτογραφίες τους του έτους 2021, που θα συγκεντρώνουν τις εξής προϋποθέσεις:

 • Το θέμα τους θα αφορά την Ελλάδα.
 • Οι δημιουργοί τους πρέπει να έχουν δημοσιευμένο φωτογραφικό έργο σε Μέσα Ενημέρωσης (έντυπα ή διαδικτυακά) μέσα στην τελευταία τριετία (2019-2021).

Στη φετινή διοργάνωση εισάγονται δύο καινοτομίες ως προς τις θεματικές κατηγορίες στις οποίες καλούνται να διαγωνιστούν οι συμμετέχοντες: η κατηγορία Περιβάλλον των παλαιότερων διοργανώσεων εξειδικεύεται σε Κλιματική Κρίση, ενώ εισάγεται μια νέα κατηγορία για φωτογραφίες με χρήση Drone.

Συγκεκριμένα οι θεματικές κατηγορίες που προβλέπονται φέτος είναι:

1. Πολιτική 2. Κοινωνία 3. Πολιτισμός (τέχνες, επιστήμες, τεχνολογία) 4. Αθλητισμός 5. Κλιματική Κρίση 6. Φωτογραφίες με χρήση Drone

Τις φωτογραφίες θα υποδεχθεί πενταμελής Κριτική Επιτροπή, με σύνθεση που επίσης αποτελεί καινοτομία σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις και θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Οι φωτογραφίες που θα επιλέξει η Κριτική Επιτροπή θα συμπεριληφθούν σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο 2022.

Για καθεμιά από τις παραπάνω κατηγορίες θα προβλεφθεί Βραβείο με χρηματικό έπαθλο 1.000€ για την καλύτερη φωτογραφία και τιμητική διάκριση για τη δεύτερη καλύτερη.

Μία φωτογραφία θα ανακηρυχθεί  #PRESS_photo 2022 με χρηματικό έπαθλο 2.000€.

Υποβολή συμμετοχών και αναλυτικοί όροι του διαγωνισμού

Διαγωνιστική Έκθεση Φωτογραφίας: #PRESS_Photostories 2022

Φορέας Υλοποίησης: Μορφωτικό Ίδρυμα Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης.

Αντικείμενο διαγωνισμού: Φωτογραφίες με θέμα που αφορά την Ελλάδα. Θα πρέπει να έχουν παραχθεί μέσα στο έτος 2021.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φωτοειδησεογράφοι και δημοσιογράφοι που έχουν δημοσιευμένο φωτογραφικό έργο σε Μέσα Ενημέρωσης, έντυπα ή διαδικτυακά, μέσα στην τελευταία τριετία. Δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία του διαγωνιζόμενου, ούτε στη γεωγραφική προέλευση. Συμμετέχοντες που έχουν δημοσιευμένο έργο μόνο σε  προσωπικά ιστολόγια και προσωπικές ιστοσελίδες θα γίνονται δεκτοί ή θα απορρίπτονται κατά την κρίση της επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη την  επαγγελματική συνάφειά τους με τον χώρο της Ενημέρωσης, όπως και τον γενικό προσανατολισμό του ιστολογίου ή της ιστοσελίδας που διατηρούν. Συμμετέχοντες που αναρτούν φωτογραφίες αποκλειστικά σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δε θα γίνονται δεκτοί.

Θεματικές κατηγορίες: 1. Πολιτική 2. Κοινωνία 3. Πολιτισμός (τέχνες, επιστήμες, τεχνολογία) 4. Αθλητισμός 5. Κλιματική Kρίση 6. Φωτογραφίες με χρήση Drone

Μέθοδος υποβολής – τεχνικά χαρακτηριστικά: Κάθε συμμετέχων πρέπει να συμπληρώσει την Ψηφιακή Δήλωση Συμμετοχής.

Κάθε συμμετέχων μπορεί να υποβάλει έως τρεις (3) φωτογραφίες ανά θεματική κατηγορία.

Οι φωτογραφίες, σε ανάλυση 300 dpi, μπορούν να σταλούν:

 1. Ως συνημμένα αρχεία στο μέιλ: info@esiemth.gr Στο θέμα του μηνύματος πρέπει να αναγράφεται: Συμμετοχή στην έκθεση #PRESS_photostories
 2. Με κάποιον cloud host (dropbox, wetransfer). Ο σύνδεσμος θα υποβάλλεται στο σχετικό πεδίο που περιέχει η Ψηφιακή Δήλωση Συμμετοχής

Κάθε φωτογραφία πρέπει να φέρει στον τίτλο της τα εξής στοιχεία: Ονοματεπώνυμο φωτογράφου, αρίθμηση. Παράδειγμα τίτλου αρχείου: ΚωνσταντίνουKώστας_ 01.

Στο πεδίο ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ που προβλέπεται για κάθε φωτογραφία στην Ψηφιακή Δήλωση Συμμετοχής, ο συμμετέχων πρέπει να σημειώνει:

 1. Έναν σύντομο τίτλο για τη φωτογραφία και, αν κρίνει ότι χρειάζεται, κάποια περισσότερα στοιχεία για το ιστορικό της.
 2. Την ημερομηνία που τραβήχτηκε η φωτογραφία.
 3. Αν η φωτογραφία έχει δημοσιευτεί, το Μέσο Ενημέρωσης στο οποίο δημοσιεύτηκε και σύνδεσμο προς τη δημοσίευση (η σε ψηφιακή αποτύπωσή της, αν αυτή δεν είναι διαδικτυακά διαθέσιμη).

Η Κριτική Επιτροπή θα παραλάβει τις φωτογραφίες που θα έχουν υποβάλει οι διαγωνιζόμενοι χωρίς να γνωρίζει τα στοιχεία του δημιουργού καθεμιάς από αυτές.

Προθεσμία υποβολής: Έως τις 26 Μαρτίου 2022.

Αποτελέσματα και βραβεία:  Η κρίση των έργων από την Κριτική Επιτροπή  και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ πριν από την έναρξη της Έκθεσης. Η απονομή των βραβείων θα γίνει στα εγκαίνια της Έκθεσης.  Θα δοθούν: Βραβείο με χρηματικό έπαθλο 1.000€ για την καλύτερη φωτογραφία σε κάθε θεματική κατηγορία και τιμητική διάκριση για τη δεύτερη καλύτερη. Μεγάλο βραβείο του Διαγωνισμού στην #PRESS_photo 2022 με χρηματικό έπαθλο 2.000€.

Η Κριτική Επιτροπή:

 • Έχει δικαίωμα να αποκλείσει χωρίς αιτιολόγηση φωτογραφικό υλικό, εάν αυτό δεν καλύπτει τους βασικούς όρους συμμετοχής.
 • Έχει το δικαίωμα να απονείμει κάποιο από τα βραβεία σε περισσότερους από έναν διαγωνιζόμενους. Σ’ αυτή την περίπτωση οι βραβευθέντες μοιράζονται το αντίστοιχο χρηματικό έπαθλο.

Οι διοργανωτές του #PRESS_photostories 2022 έχουν το δικαίωμα:

 • Να κάνουν χρήση των φωτογραφιών για λόγους προώθησης και προβολής της διοργάνωσης, σε έντυπα, στην τηλεόραση και σε ιστοσελίδες, όμως, όχι για εμπορικούς σκοπούς.
 • Να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες σε μεταφορά της Έκθεσης (μερικώς ή στο σύνολό της) με άλλους συνδιοργανωτές.

Πληροφορίες για τη διοργάνωση θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΜ-Θ και του Μορφωτικού Ιδρύματός της: www.esiemth.gr Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επικοινωνούν με το τηλ: 2310243575 ή να στέλνουν τα ερωτήματά τους στο info@esiemth.gr (με την ένδειξη #PRESS_photostories στο θέμα).

 

Facebook Twitter