Πλήγμα στη δημοκρατία το κλείσιμο της ΕΡΤ

12 Ιουνίου 2013

Με μια πρωτοφανή ενέργεια, η κυβέρνηση Σαμαρά αποφάσισε να καταστήσει την Ελλάδα μέσα σε μια μέρα τη μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν θα έχει δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Το καθήκον να ανακοινώσει αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση ανέλαβε ευχαρίστως ο αρμόδιος υπουργός Σ. Κεδίκογλου. Ο ίδιος υπουργός που επί μέρες, όποτε δεν κρυβόταν, διαβεβαίωνε με μεγάλη άνεση ψευδώς ότι απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ δεν υπάρχει. Σήμερα, με την ίδια βεβαιότητα ανακάλυψε ότι η λειτουργία της ΕΡΤ ήταν «σκάνδαλο», παραλείποντας να επισημάνει ότι ο ίδιος είχε τη θεσμική ευθύνη γι’ αυτήν και αυτομάτως βαρύνεται με όσα έσπευσε να καταλογίσει σε διοικήσεις κι εργαζόμενους.

Συνδυάζοντας κυνισμό και λαϊκισμό, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αποδοκίμασε τακτικές που ο ίδιος και η κυβέρνηση Σαμαρά προώθησαν στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως οι χρυσές προσλήψεις προσωπικού ειδικών θέσεων και οι εξωτερικές παραγωγές, ενώ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι για όσον καιρό η ΕΡΤ θα μείνει κλειστή οι πολίτες δε θα πληρώνουν «το χαράτσι», όπως χαρακτήρισε το ανταποδοτικό τέλος, υιοθετώντας προφανώς ορολογία που γνωρίζει καλά  η κυβέρνηση.

Για πρώτη φορά πολίτες ευρωπαϊκού κράτους στερούνται για λόγους δήθεν «εξυγίανσης», ένα δημόσιο αγαθό που αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στοιχείο υγείας του πολιτεύματός τους.

«Πρόκειται για γνήσιο παραλογισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) Mogens Blicher Bjerregård. «Αποτελεί τεράστιο πλήγμα στη δημοσιογραφία, στην πολυφωνία των Μέσων και στη δημοσιογραφία ως δημόσιο αγαθό στην Ελλάδα και στερεί από τους πολίτες το δικαίωμά τους σε αξιόπιστη, ισορροπημένη κι απροκατάληπτη ενημέρωση». Η ΕΟΔ υπενθυμίζει στις ελληνικές αρχές ότι η Επιτροπή για τα ΜΜΕ την οποία συγκρότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να προβλέπουν κρατική χρηματοδότηση για Μέσα η λειτουργία των οποίων είναι κρίσιμη για την πολυφωνία».

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 και τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα, είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να σιγήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως προβλέπουν τα σκοτεινά σχέδια της κυβέρνησης.

Απεργία σε όλα τα ΜΜΕ προκήρυξε η ΠΟΕΣΥ

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις  προκήρυξε η ΠΟΕΣΥ σε όλα τα Μέσα, αντιδρώντας στην ενέργεια της κυβέρνησης να κλείσει τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. 

Η απεργία σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα,  καθώς και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη ΓΓΕ-ΓΓΕ, άρχισε  από τις 06:00  σήμερα, Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013.

Η απεργία σε όλα τα έντυπα μέσα, εφημερίδες και περιοδικά, αρχίζει από τις 06:00 της Πέμπτης, 13 Ιουνίου 2013.

Από την απεργία θα εξαιρεθούν τα Μέσα που προβάλλουν το απεργιακό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Στην ΕΡΤ συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ στις 12.00

Στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ στις 12 το μεσημέρι με αποκλειστικό θέμα την ΕΡΤ.

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις και υποστήριξη

Κοινή επιστολή θα στείλουν σήμεραΤετάρτη, 12 Ιουνίου 2013 στην ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU)  ζητώντας της να ανακαλέσειτην αποφασή της. 

 

Ψήφισμα συμπαράστασης στους έλληνες δημοσιογράφους εξέδωσαν οι συμμετέχοντες -μεταξύ αυτών και η ΕΣΗΕΜ-Θ, που εκπροσωπείται αππο τον πρόεδρό της Μ. Βοϊτσίδη- στο συνέδριο που διεξάγεται στη Λευκωσία για την προώθηση της διαφορετικότητας στα ΜΜΕ. Στο ψήφισμα αναφέρεται:

Πληροφορηθήκαμε με αγανάκτηση και τεράστια έκπληξη τη βίαιη διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα. Με το ψήφισμα αυτό απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει χωρίς καθυστέρηση αυτή την απόφασή της. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι προϋπόθεση της πολυφωνίας και της ποιότητας στα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα.

Εκφράζουμε την απόλυτη συμπαράστασή μας στους έλληνες συναδέλφους μας και καλούμε τα μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη να καταδικάσουν την αυταρχική φίμωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Οι μαζικές περικοπές στο δημόσιο τομέα δεν είναι η κατάλληλη απάντηση στην οικονομική κρίση. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στερήσει το κοινό από μια υπηρεσία στην οποία έχει δικαίωμα αποτελεί επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης και της δημοκρατίας.  

 

Η Γερμανική Ένωση Συντακτών

Την αλληλεγγύη της προς τους έλληνες δημοσιογράφους που απεργούν διατύπωσε με ανακοίνωσή της η Γερμανική Ένωση Συντακτών (DJV):

«Υποστηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων μας στην Ελλάδα εναντίον της ισοπεδωτικής επέμβασης που επιφύλαξε η ελληνική κυβέρνηση στη δημόσια ραδιοτηλεόραση», δήλωσε ο πρόεδρος της DJV, Μίχαελ Κόνκεν. «Είναι προφανές ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ξεσήκωσε κύμα συμπαράστασης όλων των ελλήνων δημοσιογράφων».

Χτες, Τρίτη 11 Ιουνίου, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, υπό την πίεση της τρόικας που ζητούσε απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Έκτοτε τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα απεργούν και πολλά από αυτά εκπέμπουν αποκλειστικά απεργιακό πρόγραμμα εναντίον της κυβερνητικής αυτής ενέργειας. Αύριο, Πέμπτη 13 Ιουνίου, οι δημοσιογράφοι των εντύπων θα απεργήσουν επίσης.

«Αυτή είναι η σωστή απάντηση στην κραυγαλέα προσβολή της ελληνικής κυβέρνησης στην ελεύθερη ενημέρωση», δήλωσε ο πρόεδρος της DJV. Οι περικοπές που πιθανώς ήταν αναγκαίες δεν έπρεπε να επιβληθούν πραξικοπηματικά αλλά θα έπρεπε να συζητηθούν με τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων. Αν ισχύει ότι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε πράγματι εμπλοκή στην απόφαση αυτήν το ζήτημα αυτομάτως μεταφέρεται στην ημερήσια διάταξη των ευρωπαϊκών οργάνων στις Βρυξέλλες. «Η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελιώδες δικαίωμα που πρέπει όλοι να το σέβονται, ακόμη και η τρόικα».

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ετοιμάζουν οι γάλλοι δημοσιογράφοι μπροστά από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουνίου, στις 18.30.

Το Eθνικό Συνδικάτο Δημοσιογράφων της Γαλλίας πληροφορήθηκε με μεγάλη απογοήτευση το βίαιο κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και την απόλυση 2.600 εργαζομένων. Η ελληνική κυβέρνηση, με εντολές της τρόικας, επέφερε ένα ακόμη πλήγμα στη δημοκρατία, ρίχνοντας μαύρο στις οθόνες των πολιτών μιας χώρας στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία. Με το πρόσχημα της λιτότητας και της αναγκαίας «αναδιάρθρωσης» ένα δημόσιο αγαθό θυσιάστηκε στο βωμό του ελεύθερου ανταγωνισμού, υπέρ της αγοράς και του ιδιωτικού τομέα.

Μετά την Ελλάδα των συνταγματαρχών, έχουμε την Ελλάδα της φίμωσης, της νεκρικής σιγής που επιβάλλεται στους πολίτες αυτής της χώρας, και τα πρώτα θύματα είναι οι εργαζόμενοι στην Ενημέρωση, και ιδιαίτερα οι συνάδελφοί μας δημοσιογράφοι.

Εκφράζουμε την απόλυτη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους και τις Ενώσεις τους, που είναι θύματα μιας άνευ προηγουμένου για την Ευρώπη επίθεσης εναντίον της δημόσιας ενημέρωσης και του δικαιώματος σ’ αυτήν.

Καλούμε όλες τις Ενώσεις Συντακτών και των εργαζομένων στον Τύπο στη Γαλλία να αντιδράσουν αμέσως και να απαιτήσουν να ακυρωθεί αυτή η απίστευτη για δημοκρατικό καθεστώς και κατάπτυστη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. 

 

Τα σωματεία εργαζομένων Τύπου στην Αυστρία

Η ενέργεια να σιγήσει μια δημόσια ραδιοτηλεόραση με πρωτοβουλία του κράτους, όπως έγινε τη νύχτα της Τρίτης 11 Ιουνίου στην Ελλάδα με την ΕΡΤ, μόνο ως πλήγμα στη δημοκρατία και στην ελευθερία της έκφρασης μπορεί να χαρακτηριστεί και δεν είναι δυνατόν να περάσει χωρίς αντίσταση, τονίζουν οι επικεφαλής των αυστριακών σωματείων εργαζομένων του Τύπου.

Η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελιώδες δικαίωμα, και το γεγονός ότι καταπατήθηκε βίαια στην Ελλάδα, που ορθά θεωρείται μήτρα της δημοκρατίας, είναι εξαιρετικά λυπηρό. Στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τους περίπου 2.700 συναδέλφους που κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα έχασαν τη δουλειά τους τα μέσα επιβίωσής τους, αλλά με μια ανησυχητική για τη δημοκρατία καταπάτηση δικαιωμάτων στην οποία πρέπει να αντιδράσουμε σε όλη την Ευρώπη. Κανένας από τους εκπροσώπους της τρόικας και από την ελληνική κυβέρνηση δε θα μπορούσε να δικαιολογήσει την απόφαση που οδήγησε σε τέτοια εξέλιξη. Συντασσόμαστε με τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Mogens Blicher Bjerregård: «Πρόκειται για γνήσιο παραλογισμό. Η ΕΟΔ υπενθυμίζει στις ελληνικές αρχές ότι η Επιτροπή για τα ΜΜΕ την οποία συγκρότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβλέπουν κρατική χρηματοδότηση για Μέσα η λειτουργία των οποίων είναι κρίσιμη για την πολυφωνία».

Εκφράζουμε την απόλυτη συμπαράστασή μας με τους έλληνες συναδέλφους μας. Δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων να πληγεί η ελευθερία της έκφρασης. Η θυσία ενός δημόσιου Μέσου είναι αδιαπραγμάτευτο λάθος. Η υποτιθέμενη εξοικονόμηση για το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να εξισωθεί με την πολιτισμική σκιά που θα ρίξει στη χώρα το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

 

Η UNI ΜΕΙ (Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους κλάδους των ΜΜΕ, Θεάματος-Ακροάματος)  καλεί την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ και προειδοποιεί ότι συνάδελφοι σε όλο τον κόσμο θα αναλάβουν δράση για την υπεράσπιση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

H Παγκόσμια Ομοσπονδία UNI ΜΕΙ συμμετέχει στον αγώνα των εργαζομένων στην ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση και του σωματείου τους ΠΟΣΠΕΡΤ ενάντια στο αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ.

 

Ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της τρόικας για περαιτέρω απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ο  Υπουργός Οικονομικών προέβη  σε κατάχρηση εξουσίας όταν σταμάτησε τις μεταδόσεις της ΕΡΤ και έκλεισε όλα τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά Μέσα στην Ελλάδα.

Καλούμε τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να ανακαλέσει αυτή την ακατανόητη και επικίνδυνη απόφαση άμεσα, δήλωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος της ομοσπονδίας EURO-MEI William Maunier (SNRT-CGT, Γαλλία).

 

Εκ μέρους όλων των εργαζομένων στον χώρο της ραδιοτηλεόρασης, που εκπροσωπούνται από τις ομοσπονδίες μας, εκφράζουμε την αντίθεσή μας με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ. Η απόφαση αυτή θα στερήσει από τους πολίτες έναν ζωτικό πυλώνα της δημοκρατίας. Θα τιμωρήσει ένα αφοσιωμένο, γεμάτο πάθος και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που έχει κάνει θυσίες τα τελευταία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ και για να ανταποκριθεί στις οικονομικές προκλήσεις.

 

Η ΕΡΤ εκπληρώνει ένα σημαντικό ρόλο στο ελληνικό οπτικοακουστικό και ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, καθώς προσφέρει  συμμετοχικό και ποικιλόμορφο πρόγραμμα, προωθεί την πολιτιστική κληρονομιά και παρέχει πρόσβαση σε σημαντικές εκδηλώσεις και εναλλακτικά προγράμματα. Χάρη στο άρτια οργανωμένο δίκτυο των περιφερειακών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών της, εξασφαλίζει  τοπική και περιφερειακή συνοχή. Στο σημερινό ψηφιακό περιβάλλον οι Έλληνες πολίτες χρειάζονται ένα σύγχρονο δημόσιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης.

 
Ο πρόεδρος της UNI ΜΕΙ Gerry Morrissey (BECTU, Μεγάλη Βρετανία) δήλωσε: «Όλες οι ραδιοτηλεοπτικές ενώσεις μας είναι αλληλέγγυες με την ΠΟΣΠΕΡΤ, τους συναδέλφους στην ΕΡΤ και τους Έλληνες πολίτες. Αυτό αποτελεί ένα κάλεσμα για αντίσταση, και οι συνάδελφοι σε όλο τον κόσμο θα αναλάβουν δράση για την υπεράσπιση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα».

Οι Ισπανοί δημοσιογράφοι

Η Εκτελεστική Επιτροπή του τομέα των ΜΜΕ, Τεχνών, Πολιτισμού και Αθλητισμού της FSC-CCOO (Ισπανία) απορρίπτει ρητά τη διάλυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα, μετά το προσωρινό κλείσιμο που ανακοίνωσε  η ελληνική κυβέρνηση χθες το βράδυ και με την οποία αναμένεται να μείνει η χώρα χωρίς δημόσια ραδιοτηλεόραση επί τρεις μήνες.

Η Εκτελεστική Επιτροπή πιστεύει ότι το κλείσιμο της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ) αποτελεί μια αυταρχική απόφαση της σημερινής κυβέρνησης της Ελλάδας, με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά,  μία απόφαση που καταδεικνύει την αμηχανία των κυβερνώντων και για την  οποία θέλουμε να εκφράσουμε την απόλυτη αγανάκτησή μας.  Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση τολμά να ακυρώσει μονομερώς μιαν ουσιώδη δημόσια υπηρεσία, αφήνοντας 2,800 ανθρώπους στο δρόμο και δείχνοντας σε όλες αυτές τις οικογένειες τον  δρόμο προς την αβεβαιότητα.

Είμαστε εξοργισμένοι με την εκστρατεία της ιδιωτικοποίησης που εφαρμόζει η Τρόικα στις ευρωπαϊκές χώρες, της οποίας το κύριο και μοναδικό καθήκον  είναι να  επιτύχει τους στόχους του ελλείμματος, ενώ ταυτόχρονα να αποδυναμώνει τις δημόσιες υπηρεσίες,  προκαλώντας την  οικονομική ασφυξία τους με αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση ή κατάργησή τους.

Το δικαίωμα των πολιτών στην αντικειμενική, ανεξάρτητη και πλουραλιστική ενημέρωση, καθώς και σε προγράμματα που προωθούν τις ανθρώπινες αξίες, θα πρέπει να εγγυάται από τις δημόσιες αρχές κάθε χώρας που φιλοδοξεί να είναι πραγματικά δημοκρατική και ελεύθερη. Ως εκ τούτου, η Ομοσπονδία μας πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δύναται να ενεργεί σαν να ήταν ο ιδιοκτήτης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, καθώς η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση  ανήκει στο λαό της Ελλάδας και είναι καθήκον της εκτελεστικής εξουσίας να  εξασφαλίσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Από τον τομέα των μέσων ενημέρωσης της CCOO, θέλουμε να εκφράσουμε την ειλικρινή αλληλεγγύη μας προς όλους τους εργαζόμενους και ειδικά τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, καθώς θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή έχει εξαλείψει τις θέσεις εργασίας τους και απειλεί την διαβίωσή τους.

 

Η Ιταλική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, με δήλωση του γραμματέα της, Franco Siddi, τονίζει ότι: Το κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης που αποφασίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση είναι ένα θέμα  ιδιαίτερης βαρύτητας, απαράδεκτο για μια Ευρώπη που θέλει να έχει στο κέντρο της τη συνοχή  και τη  συμμετοχή  των πολιτών  στο έργο της ενοποίησης. Καμία πολιτική λιτότητας δεν μπορεί να δικαιολογήσει ενέργειες αυτού του είδους, που συνιστούν αληθινή κλοπή της δημοκρατίας, της εργασίας και της γνώσης. Σε όλες τις χώρες, και κυρίως σε αυτές που αντιμετωπίζουν τις  μεγαλύτερες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, η δημόσια υπηρεσία αποτελεί  βασική προϋπόθεση για την  πρόσβαση όλων στις πληροφορίες που διαχέονται  και αυτό  χωρίς να χρειάζεται να υποκύψει στα συμφέροντα των οικονομικά  ισχυρών, των τραστ, των ολιγοπωλίων  οποιουδήποτε είδους. Η Εθνική Ομοσπονδία του Ιταλικού Τύπου  (Federazione Nazionale della Stampa Italiana) συντάσσεται με τους συναδέλφους δημοσιογράφους και τους Έλληνες πολίτες που ανταποκρίθηκαν με  τεράστια συλλογική ετοιμότητα. Με τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η Ομοσπονδία  του Ιταλικού Τύπου είναι έτοιμη για κοινές δράσεις των δημοσιογράφων και των πολιτών στη χώρα μας και για την άμεση αλληλεγγύη και τη συμμετοχή στην Αθήνα. Από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία του κλάδου, η FNSI ζήτησε αποφασιστικές παρεμβάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την UNESCO

Η Ένωση Γερμανικών Συνδικάτων: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πιεστεί για να τηρήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κι αυτό ισχύει εξίσου για τον αδιαπραγμάτευτο σεβασμό έναντι της ελευθερίας της έκφρασης.

Η Ένωση Βρετανών Δημοσιογράφων: Η απόφαση αυτή αποτελεί κατάφωρη επίθεση στη δημοκρατία σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός έχει απόλυτη ανάγκη να ενημερώνεται.

Η Ένωση Πορτογάλων Δημοσιογράφων: Αποδοκιμάζουμε τη δημαγωγική και ανεύθυνη επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα σωματεία Τύπου στην Ελβετία ζήτησαν από το ελληνικό προξενείο να μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση την έντονη θορύβησή τους για τη διακοπή λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλέορασης. 

Η ουγγρική Ένωση Συντακτών εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους συναδέλφους της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Η Νορβηγική Ένωση Συντακτών με επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση τής ζητεί να ανακαλέσει την σοκαριστική απόφαση να κλείσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα έπρεπε να είναι το πιο ανεξάρτητο Μέσο Ενημέρωσης και το έσχατο που θα έκλεινε σε μια δημοκρατική κοινωνία. Η λύση στην κρίση δεν μπορεί να είναι λιγότερη ενημέρωση στο κοινό. O τρόπος για να επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδος προφανώς δεν είναι να περιορίζεις την πρόσβαση των πολιτών στην πληροφόρηση.
Όλοι οι δημοσιογράφοι γνωρίζουμε ότι τα Μέσα πρέπει να αναδιοργανώνονται τακτικά ώστε να παρακολουθούν τις αλλαγές στην τεχνολογία και στην κοινωνία. Όμως πριν να φτάσει κανείς σε τέτοιες δραματικές λύσεις οφείλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα και να δοκιμάσει κάθε πιθανό μοντέλο λειτουργίας. Η έλλειψη διαφάνειας δεν γίνεται να επιστρατεύεται ως πρόσχημα για να κλείσει μια δημόσια ραδιοτηλεόραση. Θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί  και όχι να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για να σιγήσουν οι σταθμοί και να μείνουν στο δρόμο 2.700 εργαζόμενοι.

Αυτές οι μαζικές απολύσεις δεν είναι η σωστή απάντηση στην οικονομική κρίση. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στερήσει από το κοινό ένα δικαίωμά του αποτελεί επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και τη δημοκρατία.

Η Ρωσική Ένωση Συντακτών:  Τέτοιες επιθέσεις στη δημοσιογραφία, ένα εργαλείο της δημοκρατικής λειτουργίας, οι οποίες μάλιστα εκδηλώνονται στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, δεν μπορεί να μείνουν αναπάντητες απο την παγκόσμια κοινότητα — και δε θα μείνουν. 

 

 

 

Η Ένωση Δημοσιογράφων Δανίας (DJ), που εκπροσωπεί πάνω από 16.000 εργαζόμενους σε όλους τους τομείς των ΜΜΕ, εκφράζει την βαθιά ανησυχία της για τις αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ΕΡΤ. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της.   

Σε κάθε δημοκρατία, η ελευθερία του Τύπου και η πολυφωνία είναι ζωτικής σημασίας για μια δημοκρατική ανάπτυξη και η δημόσια ραδιοτηλεόραση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο σε ένα τέτοιο τοπίο.  

Σε μία δημοκρατική κοινωνία, η δημόσια ραδιοτηλεόραση οφείλει να είναι το πλέον ανεξάρτητο Μέσο και το τελευταίο που θα πρέπει να κλείσει. Ειδικότερα σε μια περίοδο κρίσης, όπως παρατηρούμε στη Νότια Ευρώπη, η δημόσια ραδιοτηλεόραση διαδραματίζει ένα σπουδαίο ρόλο στο δικαίωμα των πολιτών για σωστή ενημέρωση, ενώ διεξάγει ερευνητική δημοσιογραφία με σκοπό να δώσει σε όλους τους Έλληνες τις καλύτερες δυνατότητες να κρίνουν τους πολιτικούς και τους νομοθέτες της χώρας. Ο τρόπος για να επιλυθούν τα προβλήματα στην Ελλάδα προφανώς δεν είναι μέσω του περιορισμού της πρόσβασης των πολιτών στην πληροφόρηση.

Όλοι οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν ότι τα ΜΜΕ  πρέπει να αναδιοργανώνονται τακτικά ούτως ώστε να εναρμονιστούν με τις αλλαγές στην τεχνολογία και στην κοινωνία. Θα πρέπει να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες και τα σχήματα πριν από προσφυγή σε τέτοιου είδους δραματικές λύσεις. Εάν η «δικαιολογία» για το κλείσιμο μιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι η έλλειψη διαφάνειας, τότε θα πρέπει να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να κλείσει ο  ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός.

Με αυτήν την κατάσταση βλέπουμε επίσης 2700 εργαζόμενους να μένουν χωρίς δουλειά, δίχως να έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν το κοινό με το πολύ σημαντικό δημοσιογραφικό έργο τους. Η σημασία του πλουραλισμού στα ΜΜΕ και της ελευθερίας του Τύπου επισημάνθηκε αυτή την άνοιξη από την Ομάδα Υψηλού Επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω  της έκθεσή της σχετικά με την ανάγκη της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του πλουραλισμού.

Η Ένωση Δημοσιογράφων της Δανίας και τα παραρτήματά της στην δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας, εκφράζουμε  την υποστήριξή μας προς όλους τους συναδέλφους μας στην ΕΡΤ στην Ελλάδα, καθώς και στον ελληνικό λαό, με σκοπό  να αλλάξει η εξέλιξη αυτή και να επανέλθει η δημόσια ραδιοτηλεόραση στη θέση της  σε όλους τους χώρους – στον αέρα και πάλι.
 

 

 

 

 

 

Μηνύματα συμπαράστασης

 

Ένωση Συντακτών Κύπρου

Ε.ΤΕ.Ρ.Μ-Θ Ενωση τεχνικών  Ραδιοφωνίας Μακεδονίας-Θράκης

Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Δημοσιογραφική Ανανέωση & Ενωτική κίνηση δημοσιογράφων

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία

Σωματέιο Ελλήνων Ηθοποιών

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Το Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ

Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ.Θ. – Δελτίο τύπου για το κλεισιμο της ΕΡΤ

Ψήφισμα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ

Ένωση Συντακτών Πολωνίας

Facebook Twitter