Ποιοτικά πρότυπα στα ΜΜΕ και Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου

4 Μαΐου 2015

Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου και υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και της ΕΚΠΟΙΖΩ, η Συνέργεια QJNT1 παρουσιάζει το βιβλίο «Πρότυπα στα ΜΜΕ – Έχουν Νόημα;» (εκδόσεις Ταξιδευτής), του διδάσκοντος στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ποιοτική Δημοσιογραφία & Νέες Τεχνολογίες»,Βασίλη Βασιλόπουλου, πρώην μέλους του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Η παρουσίαση της έκδοσης θα γίνει την Τετάρτη 6 Μαΐου 2015, στις 12μμ, στην αίθουσα του α’ ορόφου της ΕΣΗΕΑ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και της δημοσιογραφίας. Στόχος να αναδειχθεί η ατζέντα της «ολικής επαναφοράς της ποιοτικής δημοσιογραφίας» στην Ελλάδα. Πυρήνας του διαλόγου και της μελέτης του Β.. Βασιλόπουλου είναι η καταγραφή και ανάλυση των Βέλτιστων Πρακτικών και των Προτύπων, στην Ενημέρωση, που αφ’ ενός θεωρείται αυθύπαρκτος ερευνητικός πανεπιστημιακός χώρος, αφ’ ετέρου εφαρμόζεται ήδη από σημαντικούς εκπροσώπους του τοπίου των Ενημερωτικών Media σε Ευρώπη και Αμερική.

Η έκδοση αυτή εντοπίζει τις σημερινές παθογένειες στο χώρο της ελληνικής δημοσιογραφίας αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές μεγάλων εκδοτικών ομίλων της Δύσης – μεταξύ των οποίων και οι θεσμικοί συνεργάτες της QJNT Συνέργειας OPA (Online Publishers Association of Europe) – για την διοίκηση των Μέσων  και την οικονομική τους αυτοτέλεια.

Η έρευνα αποτελεί μία μελέτη για

· τα Διεθνή Πρότυπα και τις καλές πρακτικές για την Ποιότητα στην Ενημέρωση.

· τα Συστήματα Ποιοτικής Διασφάλισης (QAS) ως πλαίσια αυτοδέσμευσης (self regulation)

· τους Κώδικες Δεοντολογίας που περιλαμβάνουν και την ψηφιακή μορφή διανομής

Στην παρουσίαση καλούνται άνθρωποι της Δημοσιογραφίας, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της Διαφήμισης, της Πολιτείας, των Πανεπιστημίων, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, που αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα της ποιοτικής ενημέρωσης και το ρόλο της στην υπεράσπισης της δημοκρατίας και της ποιότητας ζωής.

1. H Συνέργεια Ευρωπαϊκών Δημοσίων Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Φορέων QJNT αποτελείται από το Αυστριακό πανεπιστήμιο Donau Universitat Krems (DUK), το Ερευνητικό Ίδρυμα ‘Αθηνά’ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση (κοινωφελής φορέας συνεποπτευόμενος από το Υπουργείο Παιδείας) και το Εργαστήριο Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ, του ΕΜΠ. Προσφέρει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες» που οδηγεί στην απόκτηση του τίτλου M.A. (Master of Arts), – αναγνωρισμένου από το ΔΟΑΤΑΠ. Πληροφορίες secretariat.qjnt@gmail.com, qj.dimitrabaltouna@gmail.com

Facebook Twitter