Παρέμβαση στο δημοσιογραφικό έργο

4 Μαρτίου 2010

 

Στην προσφιλή πρακτική του να καθορίζει με εισβολές το περιεχόμενο της ενημέρωσης κατέφυγε και πάλι το ΠΑΜΕ. Μέλη του εισέβαλαν στην ΕΡΤ3 και διεκδίκησαν με την απειλή της κατάληψης τηλεοπτικό χρόνο στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Ο χρόνος αυτός δυστυχώς τούς παραχωρήθηκε με συναίνεση της Διοίκησης, μετά από μια αδικαιολόγητη διαπραγμάτευση. Είναι απορίας άξιον πώς οι άνθρωποι που διαχειρίζονταν εκείνη την ώρα το δελτίο ειδήσεων και τη ροή του προγράμματος δεν διέκοψαν αμέσως για να αποφύγουν τον διασυρμό. Αγγίζει, επίσης, τα όρια του ύποπτου, το γεγονός ότι μετά την πρόσφατη κατάληψη του ίδιου δελτίου, την ίδια ώρα, από τους ίδιους συνδικαλιστές, η διοίκηση της ΕΡΤ3 δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία των ανθρώπων της και του αγαθού της ενημέρωσης.
Πάγια θέση της ΕΣΗΕΜ-Θ είναι ότι όποιος διακηρύσσει πως υπερασπίζεται  την ελευθερία του λόγου οφείλει να το αποδεικνύει εμπράκτως, αναγνωρίζοντας στους δημοσιογράφους το δικαίωμα να καθορίζουν το περιεχόμενο του έργου που παράγουν με όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει η εσωτερική ιεραρχία του Μέσου στο οποίο εργάζονται και σεβόμενοι τη δεοντολογία.
Όποιος στερεί από τους δημοσιογράφους το δικαίωμα αυτό, με το επιχείρημα ότι ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα πώς πρέπει να ενημερωθεί το κοινό, παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τη διοίκηση της ΕΡΤ3, που προφανώς δεν διδάχτηκε τίποτε από την ανάλογη «επιχείρηση ενημέρωσης» του ΠΑΜΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, να σεβαστεί και να προστατεύσει όπως οφείλει τους δημοσιογράφους του σταθμού, την πληροφόρηση του πολίτη και τη δημοκρατία, και να μην εκχωρεί το δημοσιογραφικό έργο σε όσους με οποιονδήποτε τρόπο θέλουν να ελέγξουν την ενημέρωση.
 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Facebook Twitter