Παγκόσμια Ημέρα Τύπου

30 Απριλίου 2004
 
Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, με αφορμή την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας του Τύπου και της Ελευθεροτυπίας, τη Δευτέρα 3 Μαΐου, διακηρύσσει την πίστη και την εμμονή της στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθεροτυπίας, της ελεύθερης έκφρασης και της ανεμπόδιστης διακίνησης των ιδεών και πληροφοριών.

Η αναγκαιότητα της διακήρυξης αυτής και η απόστασή της από συγκυριακού και τυπικού χαρακτήρα συνθηματολογίες αποδεικνύονται, μεταξύ άλλων, από δύο πρόσφατα στοιχεία: αφενός την επισήμανση της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ότι στη διευρυνόμενη ενωμένη Ευρώπη οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν μια συντονισμένη επίθεση σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίες και τις αμοιβές τους, η οποία επιβάλλει την προστασία των συλλογικών συμβάσεων και τη χάραξη πολιτικής που θα εδραιώσει την ενιαία αντιμετώπιση των εργαζομένων σε πολυεθνικές εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης. Αφετέρου τον ετήσιο απολογισμό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, σύμφωνα με τον οποίο ενενήντα δύο δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχασαν το 2003 τη ζωή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Στον ίδιο απολογισμό τονίζεται επίσης η ανάγκη για διεθνή δράση υπέρ της προστασίας δημοσιογράφων, ιδιαίτερα σε εμπόλεμες περιοχές, και επισημαίνεται πως εξίσου μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν δημοσιογράφοι που ερευνούν υποθέσεις κρατικής διαφθοράς ή σύνδεσης κρατικών υπηρεσιών με το οργανωμένο έγκλημα.
Οι έλληνες δημοσιογράφοι δεν παρατηρούν τα φαινόμενα αυτά από απόσταση ασφαλείας. Αντιθέτως, αναλαμβάνουν στο ακέραιο το μερίδιο της ευθύνης και της αγωνίας για την αντιμετώπισή τους που τους αναλογεί, ενώ ταυτόχρονα αντιστέκονται σθεναρά στην επίθεση που δέχεται ο κλάδος στο ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις, και αντιδρούν αποφασιστικά σε κάθε κρούσμα διαπλοκής και εξαρτήσεων
Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. υπογραμμίζει ότι οι δημοσιογράφοι απέδειξαν σε δύσκολες εποχές, και αποδεικνύουν καθημερινά, ότι θεωρούν ύψιστο αγαθό την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την πληροφόρηση και την τήρηση της δεοντολογίας και διακηρύσσουν για μια ακόμη φορά ότι η ελευθεροτυπία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας.
 
Facebook Twitter