Παγκόσμια Ημέρα Τύπου 2008

2 Μαΐου 2008

 

Η αυριανή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου βρίσκει το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου σε απόλυτη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει την πολυμέτωπη επίθεση που δέχεται σε διεθνές και τοπικό επίπεδο η ελευθεροτυπία.

Φαινόμενα όπως οι δολοφονίες δημοσιογράφων ή οι βίαιες επιθέσεις εναντίον τους κατά την άσκηση του έργου τους, οι απόπειρες λογοκρισίας και ελέγχου της ενημέρωσης αλλά και οι προσπάθειες περιστολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων υπηρετούν όλα ένα και μόνο δόλιο σκοπό: τον περιορισμό του δικαιώματος  στην ελεύθερη έκφραση και, συνακόλουθα, τον περιορισμό της ίδιας της δημοκρατίας.
Οι Έλληνες δημοσιογράφοι, σε πνεύμα ενότητας με όλους τους συναδέλφους τους διεθνώς, θα αντισταθούν σθεναρά, όπως πάντοτε έκαναν, σε όλες αυτές τις επιθέσεις, και θα συνεχίσουν να αποδεικνύουν καθημερινά με το έργο τους ότι θεωρούν ύψιστο αγαθό την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την πληροφόρηση και την τήρηση της δεοντολογίας, καθώς και να επαληθεύουν εμπράκτως ότι η ελευθεροτυπία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας.
 
 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο
 
 
 
 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων

για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου
 

Οι μάχες που δίνονται παγκοσμίως για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ποιοτική ενημέρωση θα κερδηθούν μόνον εάν οι δημοσιογράφοι είναι ενωμένοι στον αγώνα υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, τονίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.) στην ανακοίνωσή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους δημοσιογράφους ανά τον κόσμο να ανανεώσουν τους δεσμούς αλληλεγγύης που τους συνδέουν, ώστε να πολεμήσουν τις απειλές που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
«Το μέλλον της δημοσιογραφίας εξαρτάται από την εκ νέου οικοδόμηση της αλληλεγγύης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζιμ Μπουμέλα και πρόσθεσε ότι «το έργο μας βρίσκεται στο επίκεντρο του αγώνα για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Όπως τονίζει η Δ.Ο.Δ., εγγύηση για το μέλλον της δημοσιογραφίας δεν είναι τα επικοινωνιακά τεχνάσματα με πολιτικά κίνητρα ούτε τα σκανδαλοθηρικά μέσα και οι περικοπές στη χρηματοδότηση του δημοσιογραφικού έργου.
«Πρόσφατα μεταφέραμε το μήνυμα αλληλεγγύης στην Κίνα, το Πακιστάν, τη Ρωσία, το Μεξικό και το Ιράκ», δήλωσε ο Τζιμ Μπουμέλα, «χώρες στις οποίες οι δημοσιογράφοι βρίσκονται υπό πίεση. Οι δημοσιογράφοι θα υπερασπιστούν με επιτυχία τα δικαιώματά τους εάν εργαστούν μαζί, εάν προσεγγίσουν όλους τους συναδέλφους, παλαιότερους και νεότερους, και οικοδομήσουν τις γέφυρες που θα καταστήσουν τη δημοσιογραφία ισχυρή. Όταν υπάρχει διαίρεση και ασυμφωνία, τότε κερδισμένοι είναι μόνο οι εχθροί της ελευθεροτυπίας».
Σε όλη την υφήλιο, οι ενώσεις-μέλη της Δ.Ο.Δ., της μεγαλύτερης οργάνωσης δημοσιογράφων παγκοσμίως, τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου με εκδηλώσεις και δραστηριότητες για να αναδείξουν την κρίση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (Ε.Ο.Δ.) Άρνε Κένιγκ δήλωσε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου αποτελεί ευκαιρία να αποδείξουμε ότι η ποιοτική ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνον όταν οι δημοσιογράφοι απολαμβάνουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και σεβασμό για το ρόλο τους».
Σύμφωνα με την Ε.Ο.Δ., η πίεση που ασκείται στους δημοσιογράφους να αποκαλύψουν τις πηγές τους και οι διαρκείς πολιτικές παρεμβάσεις αποτελούν βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Τύπος.
 

 

Facebook Twitter