Παγκόσμια Ημέρα Τύπου

2 Μαΐου 2005
Με αφορμή την αυριανή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας του Τύπου και της Ελευθεροτυπίας, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας–Θράκης τονίζει την ανάγκη έμπρακτης υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας, της ελεύθερης έκφρασης και της ανεμπόδιστης διακίνησης των ιδεών και πληροφοριών, τόσο από το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου όσο και από την Πολιτεία.

Τα μηνύματα από το διεθνές αλλά και το εγχώριο πεδίο καθιστούν την ανάγκη αυτήν επιτακτικότερη από ποτέ, αρχής γενομένης από τα 129 θύματα που θρήνησε ο δημοσιογραφικός κόσμος το 2004 ανά την υφήλιο. Θυσία χωρίς δικαίωση, καθώς οι υπεύθυνοι απολαμβάνουν ένα καθεστώς ατιμωρησίας, για την άρση του οποίου αγωνίζεται το σύνολο των μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων – μεταξύ αυτών και η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.
Την ίδια στιγμή, η Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων διαπιστώνει γενικευμένη κρίση στον χώρο του ευρωπαϊκού Τύπου, με τους εργοδότες να προβαίνουν σε ανίερες συμμαχίες ώστε να περιστείλουν τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, με βαρύτατες συνέπειες στην αξιοπιστία της ενημέρωσης και την ελευθεροτυπία.
Στην Ελλάδα, το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου αγωνίζεται να αποκρούσει την προσπάθεια γενικής και αδιάκριτης σπίλωσης και συκοφάντησής του από διάφορα κέντρα, τα οποία αφήνουν να αιωρούνται εις βάρος του κατηγορίες για αδιαφάνεια, διαπλοκή και δεοντολογικές παραβάσεις.
Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι θα αντισταθούν σθεναρά, όπως πάντοτε έκαναν, σε όλες αυτές τις επιθέσεις, όπως και σε κάθε απόπειρα υπονόμευσης των δικαιωμάτων τους όσον αφορά στο ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις.
Ταυτόχρονα, με το ίδιο τους το έργο, αποδεικνύουν καθημερινά ότι θεωρούν ύψιστο αγαθό την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την πληροφόρηση και την τήρηση της δεοντολογίας, και επαληθεύουν εμπράκτως ότι η ελευθεροτυπία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας.
Facebook Twitter