Ομιλία του Προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ στην απεργιακή συγκέντρωση της 19ης Δεκεμβρίου 2007

27 Δεκεμβρίου 2007
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, σε πλήρη συντονισμό με τις άλλες Ενώσεις  και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών είναι αντίθετο με το ισοπεδωτικό σχέδιο που μέχρι στιγμής απεργάζεται η κυβέρνηση για να καταληστεύσει πόρους και αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.

               
Η επιδρομή αυτή στα Ταμεία, συνέχεια της επιχείρησης καταλήστευσής τους με τα περιβόητα δομημένα ομόλογα, βασίζεται σε μια προσπάθεια συκοφάντησης του δημοσιογραφικού κλάδου ως δήθεν προνομιούχου. Η πραγματικότητα αποκρύπτεται από την κυβέρνηση επιμελώς:
 
Είναι κωμικός ο ισχυρισμός ότι οι δημοσιογράφοι παίρνουν μεγάλες συντάξεις: Σε σύνολο 2.056 συνταξιούχων του ΤΣΠΕΑΘ, η μέση σύνταξη γήρατος είναι 1.342 ευρώ, θανάτου 888 ευρώ και αναπηρίας 875 ευρώ. Αυτές τις συντάξεις θέλει να μειώσει κατά 15% η κυβέρνηση.
Είναι κατάφωρο ψέμα ότι οι δημοσιογράφοι απολαμβάνουν το προνόμιο του αγγελιοσήμου. Το αγγελιόσημο είναι για τα δημοσιογραφικά ταμεία οιονεί εργοδοτική εισφορά. Συνολικά οι αποδέκτες του είναι 22 φορείς. Η κυβέρνηση φυσικά αποκρύπτει ότι αν υπήρχε για τους  δημοσιογράφους εργοδοτική εισφορά ανάλογη αυτής άλλων ταμείων οι εισπράξεις των ταμείων μας θα ήταν σχεδόν διπλάσιες…
Οι δημοσιογράφοι είναι κλάδος από τους πιο επιβαρημένους σε θέματα υγείας, με υψηλότατα ποσοστά καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών επεισοδίων, με μέσο όρο ζωής χαμηλότερο από αυτόν των βιομηχανικών εργατών, με βαριά συμπτώματα εργασιακού στρες… Το Ταμείο Υγείας τους, ο ΕΔΟΕΑΠ, αυτοδιοικούμενο και ανεξάρτητο, αποτελεί υπόδειγμα λειτουργίας και αποτελεσματικότητας και δεν επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ το Κράτος. Αντιθέτως, αυτό είναι πρόθυμο να του στερήσει πόρους και να βάλει χέρι στα αποθεματικά του.
 
 
Οι δημοσιογράφοι της Μακεδονίας – Θράκης, μαζί με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα ζητούν:
ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ η κυβέρνηση το ληστρικό και ισοπεδωτικό σχέδιο συγχώνευσης με το οποίο επιχειρεί να καταργήσει τα ταμεία μας.
ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ οποιαδήποτε σκέψη που απειλεί την αυτοτέλεια και την αυτοδιοίκηση των Ταμείων μας, κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ κάθε σενάριο που επιβουλεύεται τον πόρο του αγγελιοσήμου, δηλαδή της οιονεί εργοδοτικής εισφοράς στο ασφαλιστικό του κλάδου.
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της τελευταίας δεκαπενταετίας.
ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ στα Ταμεία μας οι εισφορές που οφείλονται και να δοθεί τέλος στην ασυλία εργοδοτών που δεν πληρώνουν αυτά που παρακρατούν από τους εργαζόμενους.
 
ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ οι παροχές και οι υπηρεσίες προς όλους τους ασφαλισμένους.
 
ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ οι συντάξεις, ώστε να αναπληρωθούν οι τεράστιες απώλειες της τελευταίας δεκαετίας.
 
Facebook Twitter