Ομιλία προέδρου ΕΣΗΕΜ-Θ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων

7 Οκτωβρίου 2005

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ
Δ. ΓΟΥΣΙΔΗ
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΑΙΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
– ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 7/10/2005

Κυρίες και κύριοι,
Ο δημοσιογραφικός κόσμος κατέχει, μεταξύ άλλων, το θλιβερό προνόμιο να πληρώνει έναν από τους βαρύτερους φόρους αίματος κάθε χρόνο. Το 2004, εκατόν είκοσι εννέα δημοσιογράφοι σ’ όλον τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος. Και το εντυπωσιακό είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν βρίσκονταν σε εμπόλεμες περιοχές, απλώς ερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς στα οποία εμπλέκονταν κρατικές Αρχές.
Στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα πράγματα, έχουμε το ακόμη θλιβερότερο φαινόμενο δημοσιογράφοι να δέχονται βίαιες επιθέσεις απλώς και μόνο επειδή διαθέτουν το θάρρος της γνώμης τους. Αυτήν την αυτονόητη προϋπόθεση για να ασκεί κανείς τη δημοσιογραφία, κάποιοι δεν την ανέχονται. Αλλά το μόνο που έχουν να αντιτάξουν είναι η απόλυτη ανανδρία μιας επίθεσης στα σκοτεινά.
Ο δημοσιογραφικός κόσμος έχει αποδείξει –και το αποδεικνύει καθημερινά– ότι με οποιοδήποτε κόστος θα συνεχίσει να υπηρετεί την αλήθεια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να αφεθούν απροστάτευτοι από τις αρχές, αλλά και από το σύνολο της κοινωνίας.
Αυτό είναι και το διπλό μήνυμα της σημερινής συγκέντρωσης. Από τη μία να δείξουμε σε όλους ότι καμιά επίθεση και κανένας άνανδρος εγκληματίας δεν είναι σε θέση να πλήξουν την ελευθεροτυπία και να φοβίσουν τους δημοσιογράφους. Κι από την άλλη να δείξουμε σε όσους οπλίζουν τα χέρια των επίδοξων δολοφόνων ότι έχουν απέναντί τους όχι μόνο το νόμο αλλά και ένα κοινωνικό σύνολο εξοργισμένο από τις πράξεις τους, που δεν πρόκειται ούτε να τους ανεχθεί παραπάνω ούτε να τους αφήσει ατιμώρητους.
 
 

 

Facebook Twitter