Όχι στην ποινικοποίηση της δημοσιογραφικής έρευνας

25 Νοεμβρίου 2011

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αποδοκιμάζει την δικαστική δίωξη του δημοσιογράφου και μέλους της ΕΣΠΗΤ Σπύρου Κουταβά για έρευνά του σχετικά με την αξιοποίηση δημοσίου χρήματος από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε προηγούμενες περιόδους.

Η τακτική της ποινικοποίησης της δημοσιογραφικής έρευνας είναι συνηθισμένη και αποτυχημένη. Έχει αποδειχτεί ότι οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι δεν τρομοκρατούνται από ανάλογους εκβιασμούς, ακόμη κι όταν οι «θιγόμενοι» διεκδικούν ηθική αποζημίωση ύψους 762.000 ευρώ, όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση.

Η ρίζα του προβλήματος όμως, που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει η ΕΣΗΕΜ-Θ, είναι ο τυποκτόνος νόμος 1178 του 1981, χάρη στον οποίο έχει στηθεί η βιομηχανία αγωγών που ο δημοσιογραφικός κόσμος, αλλά και μέρος του πολιτικού κόσμου, έχει εδώ και πολλά χρόνια καταδικάσει.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ εκφράζει τη συμπαράστασή της στην ΕΣΠΗΤ για τη δίωξη που υφίσταται το μέλος της, και είναι πρόθυμη να συντονιστεί με όλες τις Ενώσεις και την ΠΟΕΣΥ ώστε να καταδειχτεί για μια ακόμη φορά το μέγεθος του προβλήματος που γεννά η συγκεκριμένη νομοθεσία.

 
 
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο
 
Facebook Twitter