Ο προβοκάτορας Λαρς Φον Τρίερ στο Ταινιόραμα

8 Αυγούστου 2013

Πέντε ταινίες του Λαρς Φον Τρίερ, ίσως του πιο ενδιαφέροντος σύγχρονου σκηνοθέτη, προβάλλει από την Παρασκευή 9 μέχρι και την Τρίτη 13 Αυγούστου το Ταινιόραμα του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν». Από τα πρώτα του έργα και το Δόγμα ως την καταξίωση, σ’ ένα πανόραμα προκλητικού μα και σπουδαίου κινηματογράφου.

Παρασκευή 9/8, Οι ηλίθιοι (The Idiots, 110’, 1998)

Θέλοντας να ανακαλύψει την ευτυχία μέσα από την αθωότητα του χαζού  που κρύβει μέσα του ο κάθε άνθρωπος, μία παρέα αστών εγκαθίσταται σε συνοικία πλουσίων της Κοπεγχάγης και αρχίζει να συμπεριφέρεται όπως τα άτομα με χαμηλή νοημοσύνη. Η πρώτη ταινία του περίφημου Δόγματος 95  δια χειρός Λαρς φον Τρίερ.

Προβολές: 21.00, 23.00

Σάββατο 10/8, Europa (112’, 1991)

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας Αμερικανός γερμανικής καταγωγής δέχεται να εργαστεί στις σιδηροδρομικές γραμμές της διχοτομημένης Γερμανίας. Κι ενώ κάνει τα πάντα για να παραμείνει ουδέτερος, αντιλαμβάνεται γρήγορα τη δυσκολία αυτής της στάσης. Η ευρωπαϊκή τριλογία του Λαρς φον Τρίερ ολοκληρώνεται με το πλέον πεσιμιστικό, σκοτεινό, δύστροπο σχόλιο του. Στο τελματωμένο σύμπαν που εισάγει τους ήρωες του, τα πάντα επιτρέπονται. Τρία βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών.

Προβολές: 21.00, 23.00

Κυριακή 11/8, Το στοιχείο του εγκλήματος (The Element of Crime, 104’, 1984)

Πρώην αστυνομικός επιστρέφει στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Ευρώπη ώστε να ερευνήσει μια σειρά φόνων, χρησιμοποιώντας αμφισβητούμενες μεθόδους που του είχε διδάξει ο μέντοράς του.  Εντυπωσιακή είναι η πρώτη ταινία της ευρωπαϊκής τριλογίας του Λαρς φον Τρίερ, ο οποίος από τότε κιόλας μας έδειξε το δυστοπικό κοινωνικό του βλέμμα. Υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών.

Προβολές: 21.00, 23.00 

Δευτέρα 12/8, Dogville – Director’s Cut (178’, 2003)

Με αριστοτεχνική σκηνοθετική δεξιότητα ο Λαρς φον Τρίερ στήνει ένα υπαρξιακό, κοινωνικό δράμα πάνω σε μια θεατρική σκηνή. Το πρώτο μέρος της αμερικανικής τριλογίας του, με τη Νικόλ Κίντμαν πρωταγωνίστρια, μας μεταφέρει στην Αμερική του ’30, όπου η φοβισμένη φυγάς Γκρέις βρίσκει καταφύγιο στην πόλη Ντόγκβιλ, κοντά στα Βραχώδη Όρη. Όταν η αστυνομία την αναζητά επίμονα, οι κάτοικοι αρχίζουν να την εκμεταλλεύονται βάναυσα, αλλά εκείνη καιροφυλακτεί με το επικίνδυνο μυστικό της.

Προβολές: 21.30 
 

Τρίτη 13/8, Χορεύοντας στο σκοτάδι (Dancer in the Dark, 140’, 2000)

Η Σέλμα, μια σχεδόν τυφλή Τσέχα μετανάστρια στις ΗΠΑ του 1964,  συγκεντρώνει χρήματα για να χειρουργηθεί το παιδί της που πάσχει από την ίδια πάθηση. Όταν όμως ένας γείτονας κλέψει τις οικονομίες της, η αντίδρασή της θα προκαλέσει τραγικές εξελίξεις στους γύρω της.  Μουσικοχορευτική αλληγορία του Λαρς φον Τρίερ, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Ταινίας, όπως και η πρωταγωνίστρια του, Μπιορκ, το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών της χρονιάς εκείνης.

Προβολές: 20.45, 23.05

Η είσοδος σε κάθε προβολή στοιχίζει 5€. Τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ δικαιούνται δωρεάν είσοδο δείχνοντας την ταυτότητα της Ένωσης.   

Facebook Twitter