Ο Προέδρος της Βουλής εγκαινίασε την έκθεση
“Δικτατορία 1967-1974: η έντυπη αντίσταση”

30 Νοεμβρίου 2010
 
«Υπόμνηση της ιστορικής αλήθειας ότι η ελευθερία του λόγου δεν ήταν πάντα αυτονόητη» χαρακτήρισε την έκθεση ντοκουμέντων «Δικτατορία 1967-1974: Η έντυπη αντίσταση» ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος εγκαινιάζοντάς την σήμερα, στις 6 μ.μ., στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι η διοργάνωση «αναδεικνύει μια πτυχή του αντιδικτατορικού αγώνα άγνωστη στις νεότερες γενιές», υπογράμμισε την επιστημονική επάρκεια και την αισθητική αρτιότητα της έκθεσης και διαβεβαίωσε ότι η Βουλή των Ελλήνων θα συμβάλει «και ηθικά και με όποιον άλλον τρόπο χρειαστεί για την ανάπτυξη παρόμοιων δραστηριοτήτων, που συνδέουν τη δημοσιογραφία με την ιστορία και τον πολιτισμό».

Προσφωνώντας τον κ. Πετσάλνικο ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ Μόσχος Βοϊτσίδης τόνισε ότι με την έκθεση αυτή το Ίδρυμα «προσεγγίζει μια δύσκολη περίοδο, από την οποία μπορεί πολιτικά να παρήλθε πολύς χρόνος, δεν έχει όμως αφομοιωθεί πλήρως στη συλλογική μνήμη και πολύ περισσότερο στην ατομική μνήμη όσων φέρουν προσωπικά τραυματικά βιώματα από τη δικτατορία». Ο ίδιος επισήμανε τον ουσιαστικό χαρακτήρα που έχει η τέλεση των εγκαινίων από τον Πρόεδρο της Βουλής λέγοντας: «Οι πρωταγωνιστές αυτού του κεφαλαίου της δημοσιογραφικής ιστορίας που παρουσιάζουμε υπερασπίστηκαν με μεγάλο κόστος τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής επέδωσε στον δημοσιογράφο Αλέξη Δερμεντζόγλου το Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου 2009, το οποίο του απένειμε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ για την προσφορά του στη δημοσιογραφία και τον πολιτισμό, και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στα εκθέματα.

 

Η έκθεση «Δικτατορία 1967-1974: Η έντυπη αντίσταση» θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 26 Φεβρουαρίου 2010 και είναι επισκέψιμη καθημερινά, από Δευτέρα ως Παρασκευή, τις ώρες 10.00-20.00.
Ο πλήρης κατάλογος των συντελεστών της διοργάνωσης και των αρχείων από τα οποία προέρχονται τα εκθέματα είναι ο ακόλουθος:
 
Οργανωτική Επιτροπή
Χρίστος Ζαφείρης, Ηλίας Κουτσούκος,
Δήμητρα Κεχαγιά, Γιάννης Κοτσιφός
Moυσειολογική και Μουσειογραφική Μελέτη – Κατασκευή
TETRAGON ΕΠΕ. Υπεύθυνη: Ελένη Βρετζάκη
Επιστημονική Επιμέλεια – Κείμενα
Βαγγέλης Καραμανωλάκης (ιστορικός, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΑΣΚΙ)
Γραφιστική Επιμέλεια – Σχεδιασμός
Θανάσης Γεωργίου
Εποπτεία – Συντονισμός
Χρίστος Ζαφείρης
Τα έντυπα και τα αντικείμενα που εκτίθενται προέρχονται
από τα αρχεία και τις συλλογές των παρακάτω φορέων και προσώπων:
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)
Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ)
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων
Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ)
Εταιρία Μελέτης Ιστορίας Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ)
Χρίστος Ζαφείρης
Μανώλης Κανδυλάκης
Βασίλειος Νικόλτσιος
Κώστας Πύρζας
 
Facebook Twitter