ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΟΥΣΙΔΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ INTERREGIII, ΣΟΦΙΑ, 19-6-2006
Κυρίες και κύριοι,
αγαπητοί συνάδελφοι,
Για έναν δημοσιογράφο, το να βρίσκεται σε μια συνέντευξη Τύπου από αυτήν την πλευρά της αίθουσας, είναι συνήθως άβολο.
Σήμερα όμως εγώ αισθάνομαι ότι βρίσκομαι μεταξύ καλών φίλων κι ακόμα περισσότερο: μεταξύ των μελών μιας μεγάλης δημοσιογραφικής οικογένειας, που ανακαλύπτουν καινούργιους δεσμούς που τους συνδέουν.
Κι αυτό βέβαια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον Πρόεδρό σας, τον Μιλέν Βάλκοφ. Γιατί με τις συζητήσεις που κάναμε χτες και σήμερα το πρωί, διαπίστωσα ότι μοιραζόμαστε κοινές αντιλήψεις σε πολλά ζητήματα, αλλά και σε αυτό που αφορά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου: και οι δύο μας, δηλαδή, δεν ήρθαμε εδώ για να μιλήσουμε στεγνά, τεχνοκρατικά και γραφειοκρατικά για ένα έργο ενταγμένο σε κοινοτικό πρόγραμμα. Ήρθαμε για να επικυρώσουμε ότι οι Ενώσεις Συντακτών, πέρα από τον συνδικαλιστικό τους ρόλο, επιτελούν κι ένα έργο πνευματικό και αναπτυξιακό. Και ότι τα μέλη τους, οι δημοσιογράφοι, μακριά από παιχνίδια εξουσίας στα οποία αρέσκονται εκδότες ή καναλάρχες, έχουνε τη δική τους ανεξάρτητη φωνή. Και μπορούν με το έργο τους να δείξουν τον δρόμο προς την ουσιαστική πρόοδο, που κρύβει μέσα της μεγάλες αξίες, ανθρωπισμό, προσφορά, ηθικές αρχές.
Δεν είναι λοιπόν ένα κοινοτικό έργο που μας συνδέει, είναι αυτές οι μεγάλες αξίες. Όχι μόνον εμάς, τους δημοσιογράφους της Μακεδονίας – Θράκης και τους Βούλγαρους συναδέλφους τους, αλλά και όλους τους συναδέλφους μας στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, αυτούς που τους απασχολούν τα προβλήματά της χώρας τους, που πασχίζουν να αποτυπώσουν τις ανάγκες της και να σχεδιάσουν τις προοπτικές της. Και που βλέποντας γύρω τους την παγκοσμιοποίηση να φέρνει πολλά δυσάρεστα και λίγα καλά, εργάζονται για να δώσουν στη δημοσιογραφία νέα εφόδια, και σύγχρονο περιεχόμενο.
Η χώρα μου έχει ήδη πολύχρονη παρουσία στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η δική σας επάξια εντάσσεται σε αυτήν. Πιστεύω πως σήμερα οι Έλληνες και οι Βούλγαροι, μαζί με τους Ρουμάνους, είμαστε οι πλέον Ευρωπαίοι στο βαλκανικό τοπίο. Έχουμε εμπράκτως υιοθετήσει την πορεία των κρατών μας προς τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, που έχει μέσα του μεγάλες αποκλίσεις, φοβερές διαφορές, αλλά ευτυχώς έχει εκτονώσει τους εθνικισμούς.
Υπάρχει βέβαια και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα κράτη μέλη, ανάμεσα στις περιφέρειες, που αγωνίζονται για να αναδείξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, να προβάλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, να φέρουν επενδύσεις.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι δύο Ενώσεις Συντακτών θέλουν να καινοτομήσουν. Να δείξουν σε όλους ότι οι δημοσιογράφοι όχι μόνον συλλαμβάνουν τα μηνύματα των καιρών, αλλά εργάζονται και συνεργάζονται για να γίνουν κτήμα των λαών μας τα οφέλη της κοινής μας πορείας στην Ευρώπη.
Επιλέξαμε από κοινού τον Τουρισμό, ως τομέα που μπορεί να προσφέρει πολλά και στον πληθυσμό της υπαίθρου και στην ανάπτυξη των χωρών μας. Αποφασίσαμε να οργανώσουμε κοινές ομάδες εργασίας Ελλήνων και Βούλγαρων δημοσιογράφων, που θα ερευνήσουν σε βάθος τις προοπτικές του.
Θα δούμε μαζί το πώς η κοινή προβολή των περιοχών μας, η μεταφορά γνώσης και εμπειρίας στις δύο πλευρές των συνόρων, μπορεί να προσφέρει χρήσιμα στοιχεία για τις κυβερνήσεις, τις περιφέρειες, τις νομαρχίες και τους δήμους, όσους θέλουν να εργαστούν για την ήπια ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη της ιστορίας και των παραδόσεών μας, κάθε στοιχείου που μπορεί να αγαπήσει ο ξένος τουρίστας.
Γι’ αυτό θα σαρώσουμε μαζί τον Βουλγαρικό νότο, το Μπλαγκόεβγραντ, το Σμόλιαν, το Κίρτζαλι και το Σβίλενγκραντ, την ελληνική Θράκη και ένα μέρος της Μακεδονίας (Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη) για να βρούμε τις καλύτερες διαδρομές, τις νέες δυνατότητες, τους νέους δρόμους.
Βαφτίσαμε την κοινή πρωτοβουλία μας «Ανοικτοί Ορίζοντες» και δείξαμε στους αρμόδιους ότι αξίζει να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας. Το πετύχαμε.
Την Παρασκευή 26 Μαΐου 2006, η κυρία Ίσκρα Μιχαήλοβα, Βουλγάρα υφυπουργός Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων, και ο Χρήστος Φώλιας, ο Έλληνας υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσαν την έγκριση της κοινής μας πρότασης.
Το καλοκαίρι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία που έχουν αντίστοιχα προγράμματα, από το φθινόπωρο όμως οι «Ανοικτοί Ορίζοντες» θα ξεκινήσουν δραστηριότητες, με πρώτο βήμα την καθημερινή ηλεκτρονική σύνδεση των Ενώσεων μας. Όσοι δημοσιογράφοι δουλέψουν στις ομάδες εργασίας θα μπορούν να συνομιλούν με τους γείτονες συναδέλφους τους μέσω του Ίντερνετ, να καταθέτουν ειδήσεις, ρεπορτάζ και προτάσεις στην κοινή μας δεξαμενή.
Διαλέξαμε τη Σόφια για αυτή την πρώτη παρουσίαση των «Ανοικτών Οριζόντων». Και ελπίζω χάρη στη συνεργασία των ειδησεογραφικών μας πρακτορείων, του ΒΤΑ και του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η είδησή μας να φτάσει και στην ελληνική πρωτεύουσα, που μοιάζει ακόμη και σήμερα να μην έχει καταλάβει τη δύναμη, τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής περιφέρειας.
Θα ακολουθήσει αντίστοιχη παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του Σεπτέμβρη. Και μέχρι τότε αξίζει να προετοιμαστούμε για να αποκτήσουν οι «Ανοικτοί Ορίζοντες» ευρύτερο περιεχόμενο. Να αγκαλιάσουν όλους τους τομείς που σχετίζονται με τον Τουρισμό.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Από δω και μπρος, θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Οι «Ανοικτοί Ορίζοντες» γίνονται αφορμή για να αποκτήσουν κοινό ορίζοντα δύο Ενώσεις Συντακτών οι οποίες έχουν να επιδείξουν αγώνες και κατακτήσεις που ξεκινούν από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Και συζητήσαμε με τον Μιλέν, πέρα από τα άλλα, πώς μπορούμε και σε συνδικαλιστικό επίπεδο να ανταλλάξουμε πληροφορίες και δεδομένα για τις συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων στο ευρωπαϊκό έδαφος που αναλογεί στις δύο χώρες μας.
Η σημερινή μέρα, όμως, στέλνει ένα πολύ συγκεκριμένο και σημαντικό μήνυμα σε όσους μιλούν για κοινή πρόοδο των λαών, για περιφερειακή ανάπτυξη, για βαλκανική προοπτική: ότι η δημοσιογραφική έρευνα είναι ένα από το πιο κρίσιμα μέσα στα οποία πρέπει να υπολογίζουν, αν επιθυμούν πραγματικά να επιτύχουν όλους αυτούς τους στόχους.
Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί αυτό το μήνυμα το στέλνουμε μαζί.
Σας ευχαριστώ.