Τέλος στη Σιωπή για την Διαδικτυακή Παρενόχληση Δημοσιογράφων (EFJ)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Τέλος στη Σιωπή για την Διαδικτυακή Παρενόχληση Δημοσιογράφων».

Η έκθεση, συνταγμένη από τον δημοσιογράφο Elodie Vialle, πραγματεύεται το φαινόμενο της διαδικτυακή παρενόχλησης έναντι των δημοσιογράφων και δίνει μια συνοπτική εικόνα της κατάστασης εντοπίζοντας τα προβλήματα και προτείνοντας αποτελεσματικές λύσεις και στρατηγικές αντιμετώπισης για όλους τους εμπλεκόμενους. 

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα της EFJ, η πλειονότητα των δημοσιογραφικών οργανώσεων αναφέρει ότι η στοχοποίηση τους στο διαδίκτυο είναι συχνή και κυρίως υπό σεξιστικό και ρατσιστικό πρίσμα. Οι μορφές κακοποίησης κυμαίνονται από υβριστικό λόγο και απειλές, μέχρι σοβαρότερες εκδηλώσεις ψηφιακής και έμφυλης βίας. 

Το φαινόμενο εντείνεται από νέες μεθόδους παρενόχλησης, όπως η πλαστοπροσωπία και η παραγωγή κακόβουλου περιεχομένου μέσω τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο των δημοσιογράφων. Η έκθεση επισημαίνει ότι η διαδικτυακή στοχοποίηση συχνά εξελίσσεται και βία εκτός διαδικτύου, γεγονός που καθιστά αναγκαία την άμεση και συντονισμένη αντίδραση. 

Στην έκθεση περιλαμβάνεται αναλυτικός οδηγός για την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στον ψηφιακό χώρο καθώς επίσης και βοηθητικά θεσμικά εργαλεία, όπως το European Media Freedom Act (EMFA)και το Digital Services Act (DSA), τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των διαδικτυακών απειλών. 

« Πίσω από κάθε απειλή υπάρχει ένα άτομο του οποίου η ζωή, η ασφάλεια και η αξιοπρέπεια έχουν πληγεί. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι για να υποστηρίξουμε και να προστατεύσουμε τους δημοσιογράφους από τις προσωπικές και επαγγελματικές συνέπειες της διαδικτυακής παρενόχλησης.»  αναφέρει η πρόεδρος της EFJ Maja Sever. 

Αν και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν μηχανισμοί προστασίας, η εφαρμογή τους παραμένει ανεπαρκής. Η έκθεση τονίζει πως η διαδικτυακή παρενόχληση είναι ένα ένα εξαιρετικά σημαντικό και επικίνδυνο φαινόμενο που απαιτεί συλλογική αντιμετώπιση. 

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της έκθεσης: https://europeanjournalists.org/wp-content/uploads/2025/11/SUJ-harassment-report_final-24.11.2025_compressed.pdf  

Επικαιροποίηση στοιχείων μέλους
Είστε μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ; Επικαιροποιήστε τα στοιχεία σας!
ΕΣΗΕΜ-Θ | Επικαιροποίηση στοιχείων μέλους

Η ΕΣΗΕΜ-Θ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ)

Επικοινωνία

Στρατηγού Καλλάρη 5, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 243 572

[email protected]

esiemth.gr