Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις

9 Ιουλίου 2004
 
Η διοίκηση της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. αποφάσισε ομόφωνα
να κηρύξει για την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2004,
48ωρη απεργία
(από τις 8 το πρωί της Τρίτης 13 Ιουλίου έως και τις 8 το πρωί της Πέμπτης 15 Ιουλίου 2004),

  • στις ημερήσιες εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, στα γραφεία των ημερήσιων αθηναϊκών εφημερίδων τα οποία λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη
  • στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο γραφείο του Α.Π.Ε. που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης κήρυξε για την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2004,
24ωρη απεργία
(από τις 8 το πρωί της Τετάρτης 14 Ιουλίου έως τις 8 το πρωί της Πέμπτης 15 Ιουλίου):
– στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης και στα γραφεία των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της Αθήνας που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη
– στην ΕΤ-3 και στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. ζητά την άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) με τις εκδοτικές και ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις, οι οποίες να εξασφαλίζουν στους δημοσιογράφους αμοιβές, που ν’ ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και να διαμορφώνουν καλύτερες συνθήκες εργασίας σ’ όλους τους χώρους.
Η εμμονή των εκπροσώπων των εκδοτικών και ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων σε αυξήσεις, που δεν “καλύπτουν” τη χαμένη αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και η αδιαλλαξία που επιδείχθηκε απ’ την πλευρά τους στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ε.Σ.Η.Ε.Α. και την Ε.Ι.Η.Ε.Α., οδήγησαν σε αδιέξοδο.
Είναι χαρακτηριστικό πως αρνούνται να ικανοποιήσουν στοιχειώδη θεσμικά αιτήματα του κλάδου και ν’ αποδεχθούν δίκαιες και εύλογες αυξήσεις των αποδοχών των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στις εκδοτικές επιχειρήσεις.
Ειδικά, στην ΕΤ-3 και στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ δημοσιογράφοι που “καλύπτουν” πάγιες και διαρκείς ανάγκες εξακολουθούν να εργάζονται με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου αντί των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου τις οποίες δικαιούνται.
Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. επιμένει στην απόφαση να υπογραφούν, το συντομότερο δυνατό, συμβάσεις αορίστου χρόνου και να λήξει η ιδιότυπη αυτή “ομηρία” δημοσιογράφων που συμμετέχουν στη σύνταξη των δελτίων ειδήσεων, ρεπορτάζ και στις ενημερωτικές εκπομπές.
Με τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (Δ.Ε.Π.Θ.Ε.) η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. έχει υπογράψει σύμβαση εργασίας με ικανοποιητικούς όρους για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα (FM 100, TV 100).
Γι’ αυτό η διοίκηση της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. αποφάσισε να γίνουν σε αυτά μόνον τρίωρες στάσεις εργασίας,
  • από τις 10 το πρωί ως τη 1 μετά το μεσημέρι στο FM 100 και
  • από τις 8 έως τις 11 το βράδυ στην TV 100,
για να δοθεί η δυνατότητα στους δημοσιογράφους να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους που απεργούν.
Η διοίκηση της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. καλεί όλα τα μέλη της που εργάζονται στις ημερήσιες εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, στα γραφεία των ημερησίων αθηναϊκών εφημερίδων που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, στην ΕΤ-3, στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ και στους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στην 48ωρη και την 24ωρη απεργία αντίστοιχα.
Επίσης καλεί και τους δημοσιογράφους που απασχολούνται σε αυτά τα Μ.Μ.Ε. και δεν είναι ακόμα μέλη της Ένωσης, να πάρουν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τρίτης 13 και της Τετάρτης 14 Ιουλίου 2004.
Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στα γραφεία της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. (Στρ. Καλλάρη 5) στην οποία καλούνται όλοι οι συνάδελφοι.
 
Facebook Twitter