Νέα διοίκηση στην Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

10 Ιουνίου 2013

Η  Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ)  επανεξέλεξε τον Jim Boumelha ως πρόεδρό της για τρίτη συνεχόμενη θητεία, κατά τη διάρκεια  του  Παγκόσμιου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας  που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου.

Οι δύο υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου της ΔΟΔ ήταν ο Βέλγος Philippe Leruth, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για εννέα χρόνια, και ο Βρετανός Jim Boumelha, ο οποίος πρωτοεξελέγη πρόεδρος της Ομοσπονδίας το 2007, στο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΔΟΔ  στη Μόσχα, ενώ ήδη είχε υπηρετήσει ως ταμίας τη ΔΟΔ για δυο θητείες. 

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Jim Boumelha (Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας) εξελέγη με μικρό προβάδισμα συγκεντρώνοντας 191 ψήφους, έναντι 178 ψήφων που έλαβε ο Philippe. Leruth (Ένωση Δημοσιογράφων Βελγίου). Σημειώθηκαν 2 αποχές.

Λόγω απόκλισης στον αριθμό των ψηφοδελτίων που καταμετρήθηκαν από τα προβλεπόμενα, το Προεδρείο ζήτησε από το σώμα να ψηφίσει αν επιθυμεί να επαναληφθεί η ψηφοφορία. Συγκεντρώθηκαν 186 ψήφοι κατά της επαναληπτικής ψηφοφορίας, 139 υπέρ αυτής, ενώ υπήρξαν δυο αποχές.

Ως αποτέλεσμα, το Προεδρείο ανακοίνωσε ότι δεν θα επαναληφθεί η  ψηφοφορία και η εκλογή του Jim. Boumelha επισημοποιήθηκε.

Μετά την απόφαση αυτή, οι αντιπρόσωποι της γερμανικής ένωσης δημοσιογράφων DJV και της καναδικής ένωσης CWA-SCA αποχώρησαν από το Συνέδριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου. Η γερμανική ένωση Ver.di εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστήριξε ότι οι διαδικασίες «δεν είναι συμβατές με τα δημοκρατικά πρότυπα». Η ανακοίνωση αυτή υποστηρίχθηκε κατόπιν από 14 άλλες χώρες.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν, και ο επανεκλεγείς Πρόεδρος απευθύνθηκε στους σύνεδρους για θέματα σχετικά με τη διεξαγωγή μελλοντικών ψηφοφοριών.

Στη Νέα Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΔ συμμετέχουν οι εξής:

Πρόεδρος:  Jim Boumelha  (Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία)

Α΄ Αντιπρόεδρος  Youness Mjahed (Μαρόκο)

Β΄ Αντιπρόεδρος  Celso Schroder (Βραζιλία)

Β΄Αντιπρόεδρος Jasmina Popovich (Κροατία)

Ταμίας  Wolfgang Mayer (Γερμανία)

Μέλη:

1.Abdal Nasser Najjar (Παλαιστίνη) 

2. Zuliana Lainez Otero (Περού) 

3. Pervez Shaukat (Πακιστάν) 

4. Moaid Allami (Ιράκ) 

5. Μohammed Garba (Nιγηρία) 

6. Olivier Da Lage (Γαλλία) 

7. Christopher Warren (Αυστραλία) 

8. Luis Menendez (Ισπανία) 

9. Sabina Inderjit (Ινδία) 

10. Franco Siddi (Ιταλία) 

11. Jose Leopoldo Insaurralde (Αργεντινή) 

12. Fedile Moholi (Λεσότο) 

13. Bernard Lunzer (ΗΠΑ) 

14. Eko Maryadi (Ινδονησία)

15. Michael Yu (Ταιβάν) 

16. Chong-Ryul Park (Κορέα) 

 

 

Facebook Twitter